(İnsanların kimi:) «Onlar üç kişidir; dördüncüleri de köpekleridir» diyecekler; yine: «Beş kişidir; altıncıları köpekleridir» diyecekler. (Bunlar) bilinmeyen hakkında tahmin yürütmektir. (Kimileri de:) «Onlar yedi kişidir; sekizincisi köpekleridir» derler. De ki: Onların sayılarını Rabbim daha iyi bilir. Onlar hakkında bilgisi olan çok azdır. Öyle ise Ashab-ı Kehf hakkında, delillerin açık olması haricinde bir münakaşaya girişme ve onlar hakkında (ileri geri konuşan) kimselerin hiçbirinden malumat isteme. (KEHF 22)

Ashab-ı Kehf konusunu, "Mağarada 309 yıl kalanlar" başlığı altında işlemiştik.Ashab-ı Kehf'in hikayesi asırlardır tüm dünyada anlatıla gelmiştir. Ashabı-Kehf, edebiyat ve tarih eserlerinde de "Yedi uyuyanlar" diye geçmektedir. Hristiyanlar, Ashab-ı Kehf'in kendi memleketlerinde olduğunu iddia ederler. Bizim ülkemizde de Efes, Tarsus ve Maraş'ta Ashab-ı Kehf'e ait olduğu söylenen mağaralar vardır. Ashab-ı Kehf mağarasının; Filistin'in güneyinde Akabe'de bir vadide olduğu söylendiği gibi, Irak'ın kuzeyinde Musul'da Ninova yakınlarında olduğu da söylenmiştir. İspanya. Cezair, Mısır, Ürdün, Suriye, Afganistan ve Türkistan'da da, Ashab-ı Kchf'e ait olduğu iddia edilen mağaralar vardır.

Dünyanın farklı kültürlerinde bu konuda birçok iddia vardır. Ashab'ı Kehf'in Hz.İsa'dan önce yaşadıklarını iddia edenler olduğu gibi Hz.İsa'dan sonra da yaşadıklarını iddia edenler olmuştur. Mesele Hasan-i Basri, onların Hz.Musa'dan önce yaşadıklarını söyler.

Ashab-ı Kehfin sayıları da tartışma konusu olmuştur. Kimi üç kişi olduklarını, kimi beş kişi olduklarını, kimi yedi kişi olduklarını iddia etmişler ve bu sayılara köpeklerini de eklemişlerdir.

Bu iddialar Ayet-i Kerime'ye konu olmuştur: "Onlar yedi kişiydi. Sekizincisi de köpek idi" derler. De ki: "Onların gerçek sayısını Allah daha iyi bilir. Onların sayısını çok az insan bilir." Allah ilim dışı, bilmeden konuşanların iddialarını; "Gayba yani Bilinmeyene taş atmak" olarak ifade etmiştir.

Şüphesiz Onlar hakkında en sağlam bilgiye Resulullah Efendimiz (sav) sahip olmuş ve Ashabına da bilgi vermiştir. Resulullah Efendimiz'den (sav) aldığı ilimle Onların sayısını bilenlerden biri Hz. Ali'dir. (r.a.) Bu konuda Hz.Ali'nin şöyle dediği rivayet edilmiştir: "Onlar yedi kişiydiler. İsimleri şöyle idi: Yemliha, Mekselina, Meslesina-ki bu üçü kralın sağ tarafında olanlardı. Kralın solunda olanlar ise, Mernos, Debernos ve Sadenos idi. Kral mühim işlerde bu altı kişi ile istişare ederdi. Yedincileri ise, bunlar krallarından kaçtıklarında kendilerine katılan o çobandı. Köpeklerinin adı ise Kıtmir idi"

Rivayete göre; Köpek, Mekselmina'ya ait idi. En yaşlıları oydu ve koyunları bulunan birisi idi. Uyandıktan sonra aralarından şehre para vererek gönderdikleri kişi de Yemliha'dır. İbn Abbas der ki: "İşte ben o az kişilerdenim. Onlar yedi kişiydi. Allah onları yediye kadar saydı."

Ayet-i Kerime'de Allah (c.c.)son görüşe yer verdikten sonra, bu görüşü herhangi bir şekilde tenkit etmiyor. Buradan son görüşün tasdik edildiği sonucuna varılmıştır.Son görüş şöyledir: "Onlar yedi kişiydi. Sekizincisi de köpek idi" Ashab-ı Kehfle birlikte bir köpeğin de bulunduğu Kehf Suresi 18. Ayet-i Kerime'de geçmektedir: "Onlar uykuda iken, sen onları uyanık sanırdın. Biz onları sağa ve sola döndürüyorduk. Köpekleri de dirseklerini eşiğe uzatmıştı. Onları görsen için korkuyla dolar, geri dönüp kaçardın."

Tarihte; "Peki bu köpeğin adı ne idi? Köpek ne renkte idi? Bu köpek kime aitti?" gibi bir çok tartışma ve yaşanmıştır. Biz bu köpeğin adının Kıtmir olduğunu biliyoruz. Müfessirlerin çoğunluğunun görüşüne göre bu köpek, içlerinden birisine ait benekli bir av veya çoban köpeği idi.

Bu konuda gereksiz tartışmalara girmenin bir anlamı yoktur. Allah (c.c.) K.Kerim'de Ashab-ı Kehf hakkında bilgi verirken; yer ve tarih bildirmiyor. Sayıları konusunda da kesin ve açık bir bilgi vermiyor. Burada asıl mesele Ashab-ı Kehf'in sayısı değil, onların Allah yolunda gösterdikleri sabır ve mücadeledir. Bu olayda, Allah'ın gözler önüne serdiği kudret, mucize ve yardımına dikkat çekip ibret almak gerekiyor.