"Şu adama bakar mısın? O evleri çökmüş, yıkılmış bir şehre uğramıştı. "Burayı ölümünden sonra Allah nasıl diriltir, acaba?" demişti. Bunun üzerine Allah O'nu öldürdü. 100 sene sonra diriltti. "Ne kadar kaldın böyle?" diye sordu. O dedi ki; "Bir gün ya da daha az süre kaldım." Allah buyurdu ki; "Hayır, 100 sene kaldın böyle." "Yiyeceğine ve içeceğine bak bakalım, hiç bozulmamış. Bir de eşeğine bak!" "Bunları, senin durumun insanlara ibret olsun diye yaptık." "Bak bakalım kemiklere, onları nasıl birleştirip düzenliyoruz? Sonra nasıl onlara et giydiriyoruz?" Gerçeği açıkça öğrenince dedi ki; "Artık çok iyi biliyorum; Allah'ın her şeye gücü yeter." (BAKARA 259)

Yaşatan, öldüren ve dirilten Allah'tır. Allah öldürdüğü kulunu dilediği zamani dilediği yerde, dieldiği şekilde diriltir.Genel kural olarak; ölen kullar, Ahiret günü dirilecektir. Ancak Allah dilerse dünyada da ölen kulunu diriltebilir.

Allah ölen kuluna, dilerse 1 saat sonra, dilerse 1 gün sonra, dilerse de 100 yıl sonra tekrar hayat verebilir. Ashab-ı Kehf de 309 yıl uyumuştu. K.Kerim'de dünyada dirilmeye birçok örnek vardır. Bu ayet-i Kerime de onlardan biridir.

Tarihi rivayetlere göre Ayet-i Kerimede geçen şehir; Babil hükümdarı Buhtunnasr'ın Milattan önce 597 yılında yıkmış olduğu Kudüs'tür. Şehirde öldürülen halk da İsrailoğulları'dır.O şehre uğrayıp ölen ve 100 sonra da dirilen kişi de Hz. Üzeyr'dir. (a.s.)

Allah(c.c.) Hz.Üzeyr'i dirilttikten sonra melek aracılığı ile konuşmuştur.Hz.Üzeyr 100 yıl önce öldüğünde gündüz idi. 100 yıl sonra dirildiğinde güneş batmak üzere idi. Zannetti ki; O gün uyudu ve uyandı. Hz.Üzeyr, gözleri önünde eşeğinin de dirilişine şahit oldu.

Rivayete göre, Hz.Üzeyr, dirildikten sonra eşeğinin sırtında daha önce yaşadığı şehre geldi. Evine döndüğünde kendisi genç, torunları ihtiyardı. 100 yıl içinde çok şey değişmişti. Kendini tanıttı. Kavmi; "Üzeyr bizim atamızdır, yüz sene önce yaşamış" deyip ona inanmaz.

Hz.Üzeyr, kendisine geçmişten haberler verdi. İsrailoğulları, "Sen Üzeyir isen Tevrat'ı bize oku" dediler. Üzeyir de Tevrat'ı onlara ezberden okudu. Tevrat yıllar önce savaşta yakılıp kaybolmuştu.

Hz.Üzeyr, yıllar önce Tevrat'ın gömülmüş olduğu yere onları götürüp Tevrat'ı çıkardı. Üzeyir'in okuduğu Tevrat'la çıkarılan Tevrat arasında hiçbir fark göremediler. Böylece O olduğuna ikna oldular.

Ancak bazıları, Allah'ın O'nu 100 sene sonra diriltmesinin hikmetini saptırıp Hz.Üzeyr'e haşa "Allah'ın oğlu(!)" dediler. İsrailoğulları, "Üzeyir'e bu bilgi ve mucize ancak Allah'ın oğlu olduğu için verilmiştir" dediler. Üzeyir kaybolan Tevrat'ı yeniden ortaya çıkardığı için yahudiler onu Allah'ın oğlu kabul ettiler.

İbn Abbas (r.a) Hz.Üzeyr hakkında şunları söyler: "Üzeyr İnsanlar için bir mucize oldu. O çocuklarının çocuklarıyla, torunlarıyla oturuyordu. Torunları ihtiyar, o gençti. O öldüğü zaman kırk yaşında idi. Dirildiği zaman da öldüğü gün gibi kırk yaşında oldu."

Bu Ayet-i Kerime bir ibret ve mucize örneğidir. Bu Ayet-i Kerime; Allah'ın (c.c.) kullarını öldürdükten sonra tekrar diriltmeye kadir olduğununun ve ahiret hayatının bir delilidir.