"Şüphesiz, alemlere bereket ve hidayet kaynağı olarak insanlar için kurulan ilk ev (mabed), Mekke'deki Kabe'dir." (AL-İ İMRAN 96)

KABE'Yİ İLK KİM YAPTI?

Kur'an-ı Kerim ayetlerinde Kabe'nin Hz.İbrahim tarafından yapıldığı çok açık şekilde yer almaktadır.

Bakara Suresi 127. ayet-i kerime mealen şöyledir: "Bir zamanlar İbrahim, İsmail ile beraber Beytullah'ın temellerini yükseltiyor, şöyle dua ediyorlardı: Ey Rabbimiz! Bizden bunu kabul buyur; şüphesiz sen işitensin, bilensin."

Ancak müfessir ve tarihçiler bu noktada şu tartışmayı yapmışlardır: Hz. İbrahim (a.s) Kabe'yi ilk inşa eden peygamber midir? Yoksa yıkılmış olan Kabe'yi yeniden mi inşa etmiştir?

Bizim tercih ettiğimiz görüş şudur: Kabe'yi ilk olarak inşa eden Hz.Adem'dir. Sonraki çağlarda Kabe; deprem, tufan, vb afetler sonucu yıkılmıştır.

Hz.İbrahim, (a.s) oğlu Hz. İsmail (a.s) ile birlikte yıkılmış olan Kabe'yi, temelleri üzerine yeniden yükseltmiştir.

Said b. Cübeyr (r.a) ve Abdullah b. Abbas'tan (r.a) nakledilen bilgi de bu yöndedir:

"Kabenin asıl temellerini, Allah'ın emriyle Hz. Adem yap­mıştır. Daha sonra bu temeller yıkılıp yeri kaybolmuştur. Sonunda Allah teala Hz. İbrahim'e, Kabe'nin yerini göstermiş ve onu yeniden yapmasını emretmiştir. İşte Al-i İmran 96. ayet-i kerime bu duruma işaret etmektedir."[1]

İLK YAPILAN EV HANGİSİDİR?

Ayet-i kerimede Kabe için: "İnsanlar için yeryüzünde kurulan ilk ev" buyuruluyor. Bu sebeple bazı müfessirler, Kabe'nin, yeryüzünde yaşam başlamadan önce yaratıldığını söylemişlerdir.

Abdullah b. Amr (r.a) bu konuda şunları söylemiştir: "Allah, Kabeyi yeryüzünden iki bin sene önce yaratmıştır. Allah'ın arşı suyun üzerinde iken Kabe beyaz bir köpük şeklinde yaratılmış. Kabe'den sonra yeryüzü düzenli hale getirilmiştir."[2]

"Bir adam Hz.Ali'ye (r.a) sormuş: Sen Beytullah'ı bana anlatır mısın? O, yeryüzünde yapılan ilk ev midir?" Hz.Ali (r.a) şu cevabı vermiş: "Hayır, Nuh kavmi, Hud kavmi ne olacak? Onlar evsiz mi yaşadılar? Kabe mübarek bir ev olarak ve ibadet yeri olarak yapılan ilk evdir"[3]