"Haydi şimdi, yalanlayıp durduğunuz azaba gidin. Haydi, Üç kola ayrılmış, inkarcıları kaplayan gölgeye gidin."

(MÜRSELAT 29-30)

Üç kola ayrılan şey, Cehennem dumanıdır. Cehennemdeki tek gölge de budur. Bu gölge cehennemlikleri kaplar.Dünyadaki gölge insanı güneşten korur ve serinletir. Ancak cehennem gölgesi, insanı ateşten korumaz. Bu gölgenin altında olmak da insana büyük azap verir.

Cehennem alevi yükselip de üstünden dumanlar çıktığında onun şiddet ve kuvveti üç kola ayrılır. Bu 3 kol, cehennemi gölge gibi kaplar.Üç ayrı yerden yükselen duman ve gölge, kafirleri bir an umutlandıracak. Bu gölgelerin kendilerini ateşten koruyabileceğini zannedecekler. Son bir umutla bu gölgelere koşuşacaklar. Ancak bu gölge de onları yakıp kavuracak. Çünkü çatallaşan bu 3 gölgenin arasından, alevler fışkırıp onları yakalayacak.

Gölge ama gölge görevi görmüyor. Bu konuda tefsir alimleri diyorlar ki: Yüce Allah, azaba müstehak olanlarla alay olsun diye; azaba gölge, ateşe saray, kıvılcımlara deve sürüsü ismini verdi.Üç gölge, Hıristiyanların teslis inancını da akla getiriyor. Onlar saptıkları 3 tanrı inancı sebebiyle cehenneme atılırlar. Haça koşup taptıkları gibi bu 3 gölgeye koşarlar.

Bu konuda İbni Abbas adına yapılan rivayet şöyledir: "Bu hitap haça tapanlara söylenecektir. Müminler Allah sayesinde Arş'ın gölgesinde korunacak, haça tapanlara da, "taptığınız haçın gölgesine gidin" denecek. Zira haçın üç çatalı vardır. ŞU'AB, bir cisimden ayrılan çatallardır." Yani haçın bir kolu, gövdesi demek olduğundan çatalları üçtür."

Bu rivayeti paylaşan Elmalılı Hamdi Yazır şu yorumda bulunur:

"Demek ki, "Üç çatallı bir gölge", hıristiyanlığın teslis inancının, Allah'ı oluşturduğuna inandıkları üç unsurun bir simgesidir. Haç, onu temsil eder. Hıristiyanlık bunu ve Ahireti yalanlamıyor fakat en büyük kurtuluşu bu haçtan bekleyerek buna inanıyor. Bu nedenle Ahirette, o hüküm günü müslümanlar inanmış oldukları o saf bir Allah inancı gölgesinde gölgelenirlerken, "Allah hem birdir, hem üçtür" diye üç unsur ile teslis (üçlemey)e inananlara: "Haydin gidin, o "üç çatallı teslis gölgesine" denecek. Fakat öyle bir üç çatallı gölge neye yarar? Gölgelendirir mi? Azaptan korumak için bir faydası olabilir mi?"

Vakıa Suresi 42,43 ve 44. Ayet-i Kerimeler de bu cehennem gölgesinden bahseder: " Onlar, içlerine işleyen bir ateş ve kaynar su içinde, Serin ve hoş olmayan kapkara dumandan bir gölge altındadırlar."

Rabbim bizleri cehennemin ateşinden de gölgesinden de muhafaza eylesin. Amin!

Mürselat Suresi'nde ilgili Ayet-i Kerimeler mealen şöyledir:

28. O gün, Allah'ın sözlerini yalanlayanların vay haline!

29. Haydi şimdi, yalanlayıp durduğunuz azaba gidin.

30. Haydi, Üç kola ayrılmış, inkarcıları kaplayan yere gidin.

31. Orası sizi ne gölgelendirir, ne de ateşten korur.

32. Şüphesiz orası, kocaman kıvılcımlar saçar, sizin sarayınız orası...

33. Sanki o kıvılcımlar, çok değer verdiğiniz deve sürüsü gibi, değil mi?

34. O gün, Allah'ın sözlerini yalanlayanların vay haline!

35. Bugün, onların konuşamayacakları bir gündür.

36. Onlara, özür dilemeleri için izin de verilmez.

37. O gün, Allah'ın sözlerini yalanlayanların vay haline!

38. Bu gün karar günüdür. Bunun için Sizi ve sizden öncekileri bir araya topladık.

39. Haydi, kurtulmak için bir planınız varsa, gösterin yeteneğinizi!

40. O gün, Allah'ın sözlerini yalanlayanların vay haline!