"Boşanan kadınlar, 3 adet dönemi evlenmeden beklerler. Kadınların, rahimlerinde Allah'ın yarattığını gizlemeleri doğru olmaz. Eğer Allah'a ve Ahiret gününe inanıyorlarsa, gerçeği açıklarlar. Kocaları, bekleme süresinde barışmak istediklerinde, onları geri almaya daha layıktırlar. Erkeklerin hanımları üzerinde hakları olduğu gibi, hanımların da hakları vardır. Fakat erkeklerin derecesi ve sorumluluğu daha fazladır. Şüphesiz Allah en üstün olandır ve her şeyin hakimidir." (BAKARA 228)

Karı koca hayatı yaşamışlar. Birlikte olmuşlar. Oldu ya gün gelmiş sorun yaşamışlar, ayrılmışlar.Bu durumda boşanan kadın hemen evlenemez. Boşandıktan sonra 3 adet dönemi beklemesi gerekir.

İmam Şafii ve İmam Malik'e göre üç temizlik müddeti, İmam Ebu Hanife ve İmam Ahmed'e göre üç hayız müddeti beklerler. İddet bittikten sonra, isterlerse evlenebilirler.

Neden boşanan kadınlar hemen evlenemezler? Bu hüküm, evlendikten sonra eşleriyle cinsi temasta bulunan kadınlar hakkındadır. Cinsi münasebette bulunmayan kadınların, iddet beklemeleri gerekmez.

Çünkü Ahzab Suresi 49. Ayet-i Kerime'de şöyle buyrulmaktadır: "Ey iman edenler! Mü'min kadınları nikahlayıp, sonra onlara dokunmadan, cinsel ilişkide bulunmadan kendilerini boşadığınızda, onlar üzerinde sizin sayacağınız bir iddet hakkınız yoktur. Bu durumda onlara hakkını verin ve kendilerini güzel bir şekilde bırakın."

Demek ki kadının beklemesinin hikmeti; hamile olma ihtimalidir. 3 temizlik döneminde kadının hamile olup olmadığı ortaya çıkar. Boşanan kadın da hamile olup olmadığı konusunda yakınlarını bilgilendirmelidir. Boşanan kocanın bunu bilmeye hakkı vardır. Çünkü kadın hamile ise doğacak çocuk üzerinde boşandığı kocasının hak ve hukuku ortaya çıkar.

Hamile olduğu ortaya çıkan kadınların da bekleme süresi, doğum yapıncaya kadardır.Talak Suresi'nde 1-7.Ayet-i Kerimeler bu konu ile ilgilidir.

Boşandılar. Kadın bekliyor. Bu bekleme süresi içersinde kocası barışmak, tekrar birlikte olmak istedi. Kadın dilerse süre dolmadan tekrar boşandığı kocası ile nikahlanabilir. "Kocaları, bekleme süresinde barışmak istediklerinde, onları geri almaya daha layıktırlar."Peki kadın eski kocasına dönmek istemedi. Bekleme dönemi bittikten sonra boşanan kadın uygun olan erkekle evlenebilir. Artık eski kocasının onun üzerinde hiçbir hak ve hukuku yoktur.

Ayet-i Kerime'nin nüzul sebebi olarak şu olay anlatılır: "Cahiliyye devrinde bir adam, dilediği kadar talakla karısını boşar, sonra iddeti bitmeden onu geri alırdı. Bin defa boşasa dahi geri alma hakkı vardı. Bir adam, karısına zulüm kastiyle "seni himayeme almayacağım, serbest de bırakmıyacağım" dedi. Karısı "bunu nasıl yapacaksın?" diye sordu. Adam: "Seni boşayacağım. İddetinin bitmesine yakın tekrar alacağım" cevabım verdi. Kadın, bu durumu Hz. Peygamber (s.a.v.)'e şikayet etti. Bunun üzerine bu Ayet-i Kerime nazil oldu."

Rasulullah Efendimiz (s.a.v) Veda haccı hutbesinde şöyle buyurmuşlardır :"Kadınlar hakkında Allah'tan korkunuz, onları Allah'ın emaneti ile aldınız, onları Allah adıyla helal kıldınız. Güzel bir şekilde onların rızıklarını ve giyeceklerini veriniz."