Her şeyin sahibi olan Allah'a (c.c.) hamd olsun. Salat ve selam Resulullah Efendimiz'e (s.a.v), al ve ashabına olsun. Allah'ın selamı, rahmeti ve bereketi üzerinize olsun.

Allah'ın (c.c.) varlık alemine son gönderdiği mesaj K.Kerim'dir. K.Kerim tüm insanlar ve tüm cinler için gelmiştir. K.Kerim, biz insanlara nasıl düşüneceğimizi, nasıl konuşacağımızı, nasıl yaşayacağımızı ve nasıl davranacağımızı öğretmektedir. K.Kerim bir hayat kitabıdır. Yaşanmak ve yaşatmak için gelmiştir. İnsan, K.Kerim'i anlarsa hayatın anlamını anlamış olur.

K.Kerim hepimiz içindir. Sınırsız kelam ve sınırsız kudrete sahip olan Allah (c.c.), K.Kerim'i, hepimizin anlayabileceği bir seviyede indirmiştir.K.Kerim'in orijinal dilini bilmeyenler için K.Kerim'i anlamanın birçok yolu vardır. İşte; tefsir, meal ve tercüme çalışmaları; orijinali Arapça olan K.Kerim'i, diğer dillere taşıma hedefi ile ortaya konan çalışmalardır.

K.Kerim'le ilgili sayısız meal ve tefsir çalışmaları var. Ancak bu alandaki araştırmalarımda, K.Kerim'de geçen sayılara odaklanan bir çalışma göremedim. Farklı tefsir kitaplarında, ayet-i kerimelerde geçen sayılarla ilgili tabiki yorumlar yapılmış, Rivayetler paylaşılmış. Biz bu çalışmamızda K.Kerim'de geçen sayılarla ilgili rivayet ve yorumları tek kitapta toplamayı hedefledik. Toplamakla yetinmedik, bazı mesajlar da vermeye çalıştık.

K.Kerim sayıları derken, K.Kerim'de geçen harf, ayet, sure sayılarını kastetmiyoruz. Niyetimiz K.Kerim'de sayılardan oluşan şifreler olduğunu iddia edip bu şifreleri çözmeye çalışmak da değil...

Evet, K.Kerim'de 1'den başlayıp 100.000'e kadar sayılar var. Ancak sayılar var diye K.Kerim'i matematik ve şifre kitabı olarak görmek, K.Kerim'in geliş amacına uygun olmayacaktır. Biz bu çalışmamızda sayı oyunları oynamayacağız. Matematik Bulmacası çözmeye çalışmayacağız. Ya da sayıların gizeminde kaybolmayacağız. K.Kerim'de geçen 19 sayısını dava edinip, kutsallaştıranlarla da hiçbir bağımız olmayacaktır.

Allah (c.c.) K.Kerim'de şu sayılara yer vermiştir: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 19, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 99, 100, 200, 300, 1000, 2000, 3000, 5000, 50 000, 100 000. İşte çalışmamızın konusu bu sayılardır.

Biz ayetlerde geçen sayılarla ilgili tefsir ve rivayetleri tarayarak, bunları bir kitapta toplamayı hedefledik. Tefsir ve rivayetlere yer vermenin yanında, K.Kerim sayılarından anladığımız mesajı da paylaşmaya çalıştık. Çalışmamız yer yer akademik özellikler taşısa da, konuşma ve sohbet dilini kullanmaya çalıştık.

Ayetlerin meallleri için Diyanet Vakfı'nın mealini tercih ettik. Bir kısım ayetlerin mealini de devam eden meal çalışmamızdan aldık. 50'ye yakın tefsir kaynağını taramamıza rağmen; özellikle Taberi, İbn-i Kesir, Kurtubi, Razi, Sabuni tefsirlerinin, muhteva ve rivayetlerinin bu konuda müracat edilecek en iyi kaynaklar olduğunu gördük. Bunların yanında Elmalılı, Mevdudi, S.Kutup gibi önemli tefsirlerden de faydalandık. Çalışmamızda rivayetler ön plana çıksa da yer yer dirayet tefsiri özelliği de kendini göstermektedir. İşlediğimiz konu ve konudaki sayıyla ilgili ulaştığımız Hadis-i Şerif'leri de kaynakları ile paylaşmaya çalıştık.

Bildiğimiz bir şey var ki; Her tefsir ve meal çalışması K.Kerim'in lisanı, ilmi ve hikmeti yanında yetersiz ve eksiktir. Bu çalışmamız da, K.Kerim'i hakkıyla anlayabilmemiz için yeterli olmayacaktır. Bu yetersizliğimize ve eksikliğimize rağmen bilmeliyiz ki; K.Kerim'i anlamanın en güzel yolu Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) K.Kerim'i yaşayan ve yaşatan sünnetine tabi olmaktır. K.Kerim'i gerçekten anlamak için; mutlaka K.Kerim ve sünnet ilmine vakıf bilginlere danışılmalı, K.Kerim tefsirlerine müracaat edilmelidir.

Türkiye'de, sayısız K.Kerim kaynaklı çalışma mevcut olmasına rağmen, biz; K.Kerim'de geçen sayılara odaklanmış müstakil bir çalışma yapma niyetiyle bu çalışmayı yapmaya cesaret edebildik. Biz bu çalışmamızla, K.Kerim'in anlaşılmasına bir basamak olmayı ve Resulullah Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) haber verdiği; "Öldükten sonra amel defteri kapanmayanlar" zümresine dahil olmayı umut ediyoruz.

Gayret bizden muvaffakiyet Allah'tandır.