"Eğer siz Resulullah'a yardım etmezseniz bilinki O'na Allah yardım etmiştir: Hani, kafirler onu, iki kişiden biri olarak Mekke'den çıkarmışlardı; hani onlar mağaradaydı; O, arkadaşına. Üzülme, çünkü Allah bizimle beraberdir, diyordu. Bunun üzerine Allah O'na emniyetini indirdi, O'nu sizin görmediğiniz bir ordu ile destekledi ve kafir olanların sözünü alçalttı. Allah'ın sözü ise zaten yücedir. Çünkü Allah üstündür, hikmet sahibidir." (TEVBE 40)

SEVR'DEN TEBÜK'E: Hicret yolunda mağarada saklanan iki kişi: Resulullah Efendimiz (s.a.v) ve Hz.Ebubekir'dir. Saklandıkları mağara Sevr Mağarasıdır. Bu ayet-i kerime Müminleri, Allah'ın (c.c.) elçisine ve dinine yardım etmeye teşvik etmektedir. Tevbe suresinin bu ayet-i kerimeleri, Mekke'nin fethinden bir yıl sonra, hicri 9. yılda yapılan Tebük Gazvesi mevsiminde inmiştir.

Tebuk savaşı için sefer emri verildiğinde mevsim yazdı. Meyvelerin olgunlaşıp güzelleştiği, gölgelerin arandığı, Arab'ın rahat ve keyfine daha düşkün olduğu bir zamandı. Gidilecek mesafe çok uzak, üzerlerine gidilecek düşman, Rumlar çok güçlü ve kalabalıktı. Şartlar dikkate alındığında zor bir seferdi. Nitekim bu sefer emri bazılarına ağır gelmişti. Gevşek davrananlar olduğu gibi seferden geri kalanlar da olmuştu. Bu da Allah'ın (c.c.) bir imtihanı idi. Ashabın çoğu bu imtihanı kazanırken, bazıları nefsine uyup imtihanı kaybetmişti.

Ayet-i kerime Tebuk savaşı imtihanında Müminlere Resulullah'ın (s.a.v) hicretini örnek vermektedir; "Siz Allah'ın elçisine yardım etmezseniz, bilin ki Allah daha önce nasıl elçisine yardım etmişse, yine yardımını esirgemeyecektir."[1] Allah'ın yardım edip sahip çıktığına kim ne yapabilir? Bütün insanlar zarar vermek için toplansalar, Allah'ın yardım ettiği kişinin kılına bile dokunamazlar. "Eğer Allah seni bir zarara uğratırsa, onu kendisinden başka giderecek yoktur. Ve eğer sana bir hayır verirse, bunu da geri alacak yoktur. Şüphesiz O herşeye kadirdir." [2]

O gün Allah (c.c.) Elçisini ve dinini nasıl korumuşsa, kıyamet gününe kadar İslam dininin sahibi ve Müminlerin koruyucusu Allah'tır. (c.c.) Allah'ın (c.c.) davası şahıslara bağlı değildir. Müminler görevlerini ihmal etseler de Kafirler istemeseler de Allah (c.c.) nurunu tamamlar ve davasını hep üstün tutar.[3]

HİCRET YOLCULUĞU: Ayet-i kerimeye konu olan bu olay, Hicret esnasında yaşanmıştır. Resulullah Efendimiz'in doğumunun elli dördüncü ve miladın 622. senesi... Sefer ayının son günleri...

Mekke'de toplanan Müşrik meclisinden, suikast kararı çıkmıştı. Resulullah Efendimiz'i (s.a.v) öldürmek için plan yaptılar. Özel ekip hazırladılar. Müşrikler suikast planı ile harekete geçerken, Allah'ın emriyle gelen Hz.Cebrail (a.s.) Resulullah Efendimiz'i (s.a.v) durumdan haberdar etti. Bu haberle birlikte Resulullah Efendimiz'e de hicret izni gelmişti.

Enfal suresinde müşriklerin planı mealen şöyle yer almaktadır: "Hatırla ki, kafirler seni tutup bağlamaları veya öldürmeleri yahut seni yurdundan çıkarmaları için sana tuzak kuruyorlardı. Onlar (sana) tuzak kurarlarken Allah da onlara tuzak kuruyordu. Çünkü Allah tuzak kuranların en iyisidir."[4] Müşrikler Resulullah Efendimiz'e (s.a.v) tuzak kurmuşlardı. "Onlar tuzak kurarlarken Allah da onlara tuzak kuruyordu. Çünkü Allah tuzak kuranların en iyisidir."[5]

Resulullah Efendimiz (s.a.v.) o gece, evinde bakıp büyüttüğü amcasının oğlu Hz. Ali'yi kendi yatağına yatırarak evinden çıktı. Suikast timi evin etrafında pusu kurmuştu.Resulullah Efendimiz (s.a.v) Yasin Suresini 10. ayet-i kerimeye kadar okuyup onların yüzüne bir avuç toprak serpti. Resulullah Efendimiz (s.a.v) gözlerinin önünden geçip gitti. Göremediler. Bakıyorlardı ama göremiyorlardı. Allah, (c.c.) elçisini onların gözü önünde görünmez kılmıştı.

Evinden sağ salim çıkan Resulullah Efendimiz (s.a.v) Hz.Ebubekir'in evine geldi. Hz.Ebubekir'i Hicret arkadaşı edinen Resulullah efendimiz, (s.a.v) vakit kaybetmeden yola çıktı. Efendimiz bu kutlu yolculuk için önceden herşeyi planlamıştı. Develer, kılavuzlar, güzergah, yardımcılar herşey hazırdı. Suikast timi baskın yaptığında Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) evinde Hz.Ali'nin olduğunu gördü. Suikast planı başarısız olan Müşrikler, dört yana haber saldı. Resulullah Efendimiz'i (s.a.v) ölü ya da diri yakalayıp getirene büyük ödül vardı: 100 deve...(YARIN DEVAM EDECEK İNŞALLAH!)


[1] Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberi, Taberi Tefsiri

[2] Enam suresi 17 /Yunus 107

[3] Saff, 61/8

[4] Enfal Suresi 30

[5] Enfal suresi 30