"Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan ve ikisinden birçok erkekler ve kadınlar üretip yayan Rabbinizden sakının. Adını kullanarak birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'tan ve akrabalık haklarına riayetsizlikten de sakının. Şüphesiz Allah sizin üzerinizde gözetleyicidir." (NİSA 1)

İLK İNSAN HZ.ADEM VE HZ.HAVVA

Allah (c.c.) insanı bir tek nefisten yaratmıştır. Bu nefis de Hz.Adem'dir. Hz.Adem'in var olması bir doğuma, yani bir anne babanın varlığına bağlı değildir. Bu bir doğum değil, yaratılıştır. İnsan ruhunun, varlık alemine ilk adımı, Hz.Adem'in yaratılışıdır.

Bu tek nefisten, yani Hz.Adem'den de kadın yaratılmıştır. Yaratılan ikinci insan Hz.Havva'dır. Hz. Havva'nın var olması da bir doğuma bağlı değildir. Onun da anne babası yoktur. Bu da bir doğum değil, yaratılıştır. Hz.Havva'nın yaratılışı, insan ruhunun varlık alemine ikinci adımıdır.

Bu yaratılışla ilgili Abdullah b. Abbas(r.a) ve Abdullah b. Mes'ud(r.a) şu bilgileri vermişlerdir: "İblis, Allah'a (c.c.) karşı gelip lanete uğratıldıktan sonra cennetten çıkarıldı. Buna mukabil Adem cennete yerleştirildi. Adem cennette, kendisiyle beraber olacak bir eşi olmaksızın yalnız başına dolaşıyordu. Bir zaman uykuya daldı. Sonra uyandı. Bir de ne görsün, başucunda bir kadın oturuyor. Allah o kadını Adem'in kaburgasından yaratmıştı. Adem kadına: "Sen kimsin?" dedi. O, "Ben bir kadınım." dedi. Adem: "Niçin yaratıldın?" diye sordu. Kadın: "Sen benimle birlikte yaşayasın diye" dedi.

Melekler, Adem'in ilminin derecesini görmek için "Ey Adem, bu kadının ismi nedir?" dediler. Adem: "Havva" dedi. Melekler: "Niçin Havva diye adlandırıldı?" dediler. Adem: Çünkü O, diri bir varlıktan yaratıldı." dedi. Allah (c.c.) Adem'e: "Ey Adem, sen ve eşin cennette kalın. Orada istediğiniz yerden bol bol yeyin." dedi. Bu rivayetten anlaşıldığı gibi Hz. Havva, Hz. Adem cennete yerleştirildikten sonra yaratılmış ve birlikte yaşaması için var edilmiştir."[1]

Hz.Adem ve Hz.Havva gibi anne babanın birlikteliği olmadan, tek nefisten yaratılan bir insan daha vardır. O da Hz.İsa'dır. Hz.İsa'nın yaratılışında Hz.Meryem'in doğumu vesile olsa da, bu doğumda babanın varlığı söz konusu değildir. Hz.İsa'nın varlığında yine tek nefisten yaratılış gerçekleşmiştir.

Al-i İmran 59. Ayet-i Kerime'de bu durum mealen şöyle bildirilir: "Şüphesiz Allah için, İsa'nın durumu, Adem'in durumu gibidir. Allah O'nu topraktan yarattı. Sonra "ol" dedi O da hemen oluverdi."

ERKEK İLE KADININ İLK BULUŞMASI CENNETTE

Hz. Adem, kadının kendisinden yaratılması esnasında ameliyat edilen bir insanın uyutulması gibi bir uykudadır. Uyandığında yanında Hz.Havva'yı bulur. Erkek ile kadının bu ilk buluşması, cennette gerçekleşmiştir. Kadının yaratılışı ile erkek, yalnızlıktan ve kısırlıktan kurtulmuştur.

Yeryüzünde gelip geçmiş ve kıyamete kadar gelecek olan tüm insanların atası Hz.Adem'dir. Hepimiz bir ademoğluyuz. K.Kerim'de birçok Ayet-i Kerime ilk insanın yaratılışından bahseder. Al-i İmran Suresi 59. Ayet-i Kerime bunlardan biridir: "Allah Adem'i topraktan yarattı. Sonra "ol" dedi O da hemen oluverdi."

Resulullah Efendimiz (s.a.v) Veda Hutbesinde de şöyle buyurmuştur: "Ey insanlar! Rabbiniz birdir, babanız birdir. Hepiniz Adem'in çocuklarısınız, Adem de topraktan yaratıldı."