KUYUDAN SULTANLIĞA: Seneler sonra Fravun'un, gördüğü rüyaya bir tabirci araması üzerine, hizmetindeki garson, zindan arkadaşı Hz.Yusuf'u hatırlar. Rüya tabiri için zindandan çıkarılıp Fravun'un karşısına getirilen Hz.Yusuf'un, görüşmeler sonunda suçsuz yere zindana atıldığı da ortaya çıkar. Hz.Yusuf'un bilgi ve birikiminden etkilenen Fravun, O'nu maliyeden sorumlu yardımcısı yapar.[1]

Yıllar önce gördüğü rüya sebebiyle kardeşleri tarafından kuyuya atılıp Mısır'da köle olarak satılan Hz.Yusuf, yine görülen bir rüya sonucunda Mısır'a sultan olur.

Hz. Yusuf'un kıssası Tevrat'ta ve K.Kerim'de ayrıntılı bir şekilde yer almıştır. İki anlatım arasında çok az fark vardır. Biz Tevrat anlatımında kaynak göstermekle yetinip[2]ilgili bölümü K.Kerim'den Yusuf suresinden paylaşacağız.

Kur'an-ı Kerim'de Hz.Yusuf adına bir sure vardır. Bu surede Yusuf ismi yirmi beş defa geçmektedir. Yusuf ismi K.Kerim'de; En'am suresi 84. ve Mü'min suresi 34. ayet-i kerimede de geçmektedir.

YUSUF SURESİ: Yusuf Suresi'nde ilgili ayet-i kerimeler mealen şöyledir: "Onunla birlikte zindana iki delikanlı daha girdi. Onlardan biri dedi ki: Ben (rüyada) şarap sıktığımı gördüm. Diğeri de: Ben de başımın üstünde kuşların yemekte olduğu bir ekmek taşıdığımı gördüm. Bunun yorumunu bize haber ver. Çünkü biz seni güzel davrananlardan görüyoruz, dedi.

"Yusuf dedi ki: Size yedirilecek yemek gelmeden önce onun yorumunu mutlaka size haber vereceğim. Bu, Rabbimin bana öğrettiklerindendir. Şüphesiz ben Allah'a inanmayan bir kavmin dininden uzaklaştım. Onlar ahireti inkar edenlerin kendileridir.Atalarım İbrahim, İshak ve Ya'kub'un dinine uydum. Allah'a herhangi bir şeyi ortak koşmamız bize yaraşmaz. Bu, Allah'ın bize ve insanlara olan lütfundandır. Fakat insanların çoğu şükretmezler.

Ey zindan arkadaşlarım! Çeşitli tanrılar mı daha iyi, yoksa gücüne karşı durulamaz olan bir tek Allah mı? Allah'ı bırakıp da taptıklarınız, sizin ve atalarınızın taktığı birtakım isimlerden başka bir şey değildir. Allah onlar hakkında herhangi bir delil indirmemiştir. Hüküm sadece Allah'a aittir. O size kendisinden başkasına ibadet etmemenizi emretmiştir. İşte dosdoğru din budur. Fakat insanların çoğu bilmezler.

Ey zindan arkadaşlarım! (Rüyalarınıza gelince), biriniz (daha önce olduğu gibi) efendisine şarap içirecek; diğeri ise asılacak ve kuşlar onun başından (beynini) yiyecekler. Yorumunu sorduğunuz iş (bu şekilde) kesinleşmiştir.

Onlardan, kurtulacağını bildiği kimseye dedi ki: Beni efendinin yanında an, (umulur ki beni çıkarır). Fakat şeytan ona, efendisine anmayı unutturdu. Dolayısıyla (Yusuf), birkaç sene daha zindanda kaldı." [3]

HÜLASA: Rabbim hepimizi iftiradan korusun. Mahkum olmaktan, zindanlara düşmekten muhafaza eylesin. Hz.Yusuf kıssasında da görüyoruz ki; kuyuya ve zindana atılmalar; iftiralar sonucu ve haksız yere çarptırılan mahkumiyetler, hepsi birer imtihandır.

Mümin sadece sağlık ve afiyette değil Hz.Yusuf gibi bela ve hastalıkta da Rabbine teslim olur. Sadece iyi gününde değil kötü gününde de Rabbini hatırlar ve çevresine Hakk'ı tebliğ eder. Rabbim, Yusuf gibi olmayı, Yusuf soylu olmayı bizlere nasib etsin. Amin!


[1] İmam Kurtubi, el-Camiu li-Ahkami'l-Kur'an

[2] TDV, İslam Ansiklopedisi, Yusuf

[3] Yusuf suresi 36-42