"Meryem oğlu İsa Mesih, elçiden başka bir şey değildir. Ondan önce de elçiler gelip geçmiştir. Onun annesi de çok doğru bir kadındır. Her ikisi de yemek yerlerdi. Yemek yiyen tanrı mı olur? İşte bak, delilleri onlara nasıl açıklıyoruz? Sonra yine bak ki; Nasıl gerçeklerden yüz çeviriyorlar?" (MAİDE 75)

HZ. MERYEM VE OĞLU HZ. İSA: Hz. İsa ve annesi Hz. Meryem... İki mübarek insan... Hz.İsa; Allah'ın kulu ve elçisi... O, Hz.Meryem'in oğlu... Hz.Meryem; Allah'ın kulu ve örnek kadın...

Kur'an-ı Kerim' de, 15 surede 93 ayet-i kerimede Hz.İsa'dan bahsedilmektedir. Hz.Meryem'in ismi ise K.Kerim'de otuz dört yerde geçmektedir. K.Kerim'in ondokuzuncu suresi Hz.Meryem'in ismini taşımaktadır. İsmi, K.Kerim'de açıkca zikredilen tek kadın Hz.Meryem'dir. Özellikle, Al-i İmran, Maide ve Meryem surelerinde Hz.Meryem ve oğlu Hz.İsa'nın örnek hayatı işlenir.

Resulullah Efendimiz (s.a.v) Hz.Meryem hakkında şöyle buyurmuşlardır: "Kendi döneminin en hayırlı kadını Meryem'dir. Hatice de kendi döneminin en hayırlı kadınıdır."[1]

HER İKİSİ DE YEMEK YERDİ: K.Kerim, tüm güzel özelliklerinin yanında Hz.Meryem ve Hz.İsa'nın insani özelliklerine dikkat çeker: "Her ikisi de yemek yerdi."[2] Dikkat çekilen bu nokta, Hıristiyanların tevhid dışı inanışlarına karşı bir delildir.

Hristiyanların iddia ettiği gibi Hz.İsa ve Hz.Meryem tanrı değildi. Allah'ın (c.c.) kulu iki insandı onlar. İkisi de yer ve içerdi. Acıkıp susayan, yemek yiyen bunun sonucu olarak da ihtiyaç gideren varlıktan tanrı mı olur? Yemek yemek, su içmek, acıkmak ve susamak sonra da ihtiyacını gidermek; kulların, yaratılmışların işidir. Rabbimiz Allah (c.c.); acıkmaz ve susamaz. O'nun hiçbir şeye ihtiyacı yoktur.

ALLAH'IN KULU VE ELÇİSİ: Hz.İsa'dan önce nice Allah'ın elçileri gelip geçmişti. Onlara da nice mucizeler verilmişti. Mucizeler Allah'ın varlığının delilidir. Hz.İsa'ya ölüleri diriltmek gibi bir mucize verilmişse, haşa bu O'nun tanrı olduğuna değil, Allah'ın elçisi olduğuna delildir.

Hz.Meryem'e babasız evlat verildiyse, haşa bu O'nun ilah olduğuna değil, Allah'ın kudretine delildir. Her ikisi de yemek yiyordu. Yani bedenleri ve fiilleri ile tam bir insan idiler. Hem insan, hem ilah, böyle şey mi olur? Hıristiyanlara göre; Hz.Meryem haşa "tanrı doğuran", "tanrı annesi"dir. Hz.İsa da haşa "tanrı doğan", tanrı oğlu'dur. 431 yılında toplanan Efes Konsili'nde bu tevhid dışı inanış resmen ilan edilmiştir.

Aslında Hz.İsa'nın ilah olmadığını tahrip edilmiş İnciller'e dayanarak da ispat etmek mümkündür.[3]

Meşhur İznik Konsil'inde, Arius isimli Hrsitiyan din adamı, İnciller'den getirdiği delillerle onun ilah olmadığını ispat etmiştir. Buna rağmen siyasi iradenin etkisiyle, 325 İznik, 431 Efes ve 451 Kadıköy konsillerinde alınan kararlarla Hz.İsa'nın hem insan hem ilah olduğu ilan edilmiştir.[4]

Ey Hristiyanlar, nasıl da yanlış hüküm verip sapıtıyorsunuz! Doğan, doğuran, yemek yiyen, su içen, ihtiyaç gideren, beşeri özelliklerin hepsine sahip bir insan, nasıl tanrı olur? Hz.İsa babasız yaratıldıysa, Hz.Adem de anne babasız yaratıldı. "Allah nezdinde İsa'nın durumu, Adem'in durumu gibidir. Allah onu topraktan yarattı. Sonra ona «Ol!» dedi ve oluverdi." [5] (DEVAM EDECEK)


[1] Buhari, Menakıbu'l-Ensar, 20

[2] Maide suresi 75

[3] Markos, 10/17-18; Yuhanna, 5/19; 14/28; 17/3

[4] TDV,İslam Ansiklopedisi,İsa

[5] Al-i İmran suresi 59