"Andolsun biz, sizin üstünüzde yedi yol yarattık. Biz yaratmaktan habersiz değiliz." (MÜMİNUN 17)

Yaşadığı Yerin sırlarını binlerce yıldır keşfetmeye çalışan insanoğlu, bu çabasının yanında son asırda, gökyüzünün sırlarını da keşfetmeye çalışıyor.

Ay'a çıktığını, Mars'a araç gönderdiğini iddia ediyor. Uzayda hayat olup olmadığını araştırıyor. Göğün sırlarını öğrenmeye çalışıyor. Göğün sırları karşısında, bütün bilimsel araçlar ve araştırmalar, aciz durumdadır. Bütün çalışmalarına rağmen, insanoğlunun uzayda ilerleyebildiği mesafe, bir nokta bile kadar değildir.

Allah (c.c.) Mümin Suresi 57. Ayet-i Kerime'de buyuruyor ki: Elbette göklerin ve yerin yaratılması, insanların yaratılmasından daha büyük bir şeydir. Fakat insanların çoğu bilmezler."

Ayet-i Kerime'de buyrulduğuna göre; üzerimizde yaratılan 7 yol var. Bu yollar nasıl bir yoldur? Bu yolları; 7 kapı, 7 kat, 7 tabaka, 7 alem, 7 gök, 7 uzay yolu, 7 galaksi olarak da anlayabilir miyiz?

Alimlerimizin çoğu Ayet-i Kerime'de geçen 7 yoldan, 7 kat gökyüzünü anlamışlar.

Güneş sistemi, ya da samanyolu galaksisi, bu 7 yoldan bir tanesi midir? Bilmiyoruz... Sadece Allah'ın bildirdiklerinden tahmin edebiliyor ve araştırma yapabiliyoruz. Samanyolu Galaksi'sinde güneş gibi kaç sistem var?

Uzay dediğimiz boşlukta Samanyolu gibi kaç galaksi var? Bilim bu sorunun cevabını gerçekte bilmiyor. Sadece tahmin yürütüyoruz. Saymakta aciz kalınca da; "milyarlarca, trilyonlarca, sonsuz, sayısız yıldız" var diyoruz.

Gökyüzü karşısında insan o kadar aciz ki, bu sebeple uzayı tanımlarken "sınırsız boşluk" diyor. Halbuki uzayın da bir sınırı var. Gökler, büyük sırlar ve hazineler içeriyor. Allah'ın izin verdiği ölçüde kulları, göklerin yollarını ve hazinelerini keşfedebilirler.

Enam Suresi 59. Ayet-i Kerime'de bu konuda şöyle buyrulmaktadır: "Gaybın anahtarları Allah'ın yanındadır; onları O'ndan başkası bilmez. O, karada ve denizde ne varsa bilir; O'nun ilmi dışında bir yaprak bile düşmez. O yerin karanlıkları içindeki tek bir taneyi dahi bilir. Yaş ve kuru ne varsa hepsi apaçık bir kitaptadır."

Allah (c.c.) bu semanın yollarından ilk insan Hz.Adem ve Hz Havva'yı yeryüzüne indirdi. Onlarla birlikte bu yollardan Şeytan da yeryüzüne indirildi.

Bu yollardan Allah'ın melekleri sürekli inip çıkıyor. Bu yollardan Hz.Cebrail geldi, peygamberlere vahiy getirdi. Resulullah Efendimiz (s.a.v) Miraç gecesi bu yollardan geçti.

Bu yollar fiziki özelliklere sahip olduğu gibi manevi özelliklerle de donanmış yollardır. Bu yollardan rüzgar gelir, bulut gelir, yağmur gelir. Bu yollardan bereket iner, rızık iner, hayat iner.

Ve yine bu yollardan ölüm gelir, afet gelir, bela gelir.

Bu yollardan Hz.Azrail ve ölüm melekleri geliyorlar, Allah'ın takdir ettiği ruhları alıp götürüyorlar. Anladığımız şudur; tüm insanlar bu yollardan ancak ölüm ile geçebilirler. Bu sebeple ölünün arkasından deriz ki; "Ancak Allah'a aitiz ve yine O'na döneceğiz"

İşte Rabbimize bu yollardan döneceğiz.