"Biz, geceyi ve gündüzü birer ayet olarak yarattık. Nitekim, Rabbinizin nimetlerini araştırmanız, ayrıca, yılların sayısını ve hesabı bilmeniz için gecenin karanlığını silip yerine, eşyayı aydınlatan gündüzün aydınlığını getirdik. İşte biz, her şeyi açık açık anlattık." (İSRA 12)

K.Kerim'de geçen Allah'ın sözleri birer ayet olduğu gibi Allah'ın yarattığı herşey birer ayettir. Yani Allah'ın varlığına delildir.

Evrende sayısız ayet vardır. Gece ve Gündüz de birer ayettir. Gece ve gündüz de Allah'ın varlığına ve kudretine birer delildir.

Gece ve gündüz oluşumu sıradan bir tabiat olayı değildir. Gece ve gündüz herşey gibi Allah'ın birer kuludur ve Allah'ın kontrolü altındadır.

Biz Dünyamızın gece ve gündüzünü biliyoruz. Gündüz güneşimiz, gece ay ve yıldızlarımız var. Halbuki evrende sayısız gezegen ve gök cisimlerinde, nice gece ve gündüzler var.

Bizim gecemiz ve gündüzümüz toplam 24 saatten ibaret. Kutuplarda yerkürenin yapısı sonucu 6 ay gece ve 6 ay gündüz yaşanıyor.

Diğer gezegenlerde ise yıllar süren gece ve gündüzler var. Onların yıldızları farklı, güneşleri farklı...Güneşimiz çoğunun yanında nokta büyüklüğünde bile değil.

Bu Ayet-i Kerime'nin tefsiri ile ilgili şu rivayetler çok dikkat çekicidir:

"Abdullah b. Selam(r.a), Resulullah Efendimiz'den (s.a.v) aydaki karaltıyı sordu. Resulullah Efendimiz buyurdu ki: 'İkisi de güneş idi, yüce Allah "Biz gece ve gündüzü iki Ayet kıldık ve gece ayetini sildik" buyurdu. Şimdi gördüğün karaltı o silintidir."

Bu rivayet uzay araştırmaları açısından çok önemli bir bilgi ihtiva ediyor: Bir zamanlar ay da bir güneş idi. Ya da güneşten kopan bir parça idi. Işık ve ısı kaynağı idi. Zamanla ısı ve ışığını kaybetti. Işığını güneşten alır oldu.

Elmalılı Hamdi Yazır'ın da tefsirinde altını çizdiği bu yorumu destekleyen başka rivayetler de var:

İbnü Abbas (r.a) demiştir ki: "Gece ayeti olan ay, güneş gibi aydınlatıcı idi, aydınlığı mahvedildi ve ayın yüzündeki karaltı o mahvın izidir."

Muhammed b. Ka'b-ı Kurazi demiştir ki: Gece bir güneş, gündüz de bir güneş vardı. Gece güneşi mahvedildi ve işte aydaki silinti odur."

İkrime'den şöyle rivayet edilmiştir: "Allah Teala güneşin nurunu 70, ayın nurunu da 70 parça kıldı. Ayın nurundan 69 parçayı silerek, onu güneşin nuruna ek­ledi. Böylece güneş 139 parçaya, ay ise 1 tek parçaya sahiptir."

Hem gecenin hem de gündüzün varlığı, insan için büyük bir nimettir. Gün, ay ve yılların hesabı açısından da gece ve gündüzün varlığı, temel ölçüdür. Gündüzün kaderine çalışmak ve üretmek, gecenin kaderine dinlenmek ve uyku düşmüştür.

Bu konuyla ilgili Kasas Suresi'ndeki Ayet-i Kerimeler mealen şöyledir:

71. De ki: Düşündünüz mü hiç, eğer Allah üzerinizde geceyi ta kıyamet gününe kadar aralıksız devam ettirse, Allah'tan başka size bir ışık getirecek tanrı kimdir? Hala işitmeyecek misiniz?

72. De ki: Söyleyin bakalım, eğer Allah üzerinizde gündüzü ta kıyamet gününe kadar aralıksız devam ettirse, Allah'tan başka, istirahat edeceğiniz geceyi size getirecek tanrı kimdir? Hala görmeyecek misiniz?

73. Rahmetinden ötürü Allah, geceyi ve gündüzü yarattı ki geceleyin dinlenesiniz, (gündüzün) O'nun fazlu kereminden (rızkınızı) arayasınız ve şükredesiniz.