1-Ey elçi! Kadınları boşamak durumunda kaldığınızda, onları, iddetlerini dikkate alarak boşayın ve iddet günlerini sayıp ölçü alın. Sahibiniz olan Allah'a teslim olun. Kadınları evlerinden çıkarmayın, onlar da çekip gitmesinler. Ancak çok açık bir ahlaksızlıkları varsa o başka. Bunlar Allah'ın sınırlarıdır. Kim Allah'ın sınırlarını çiğnerse, ancak kendine yazık etmiş olur. Bilemezsin ki, bakarsın Allah bu yaşananlardan sonra yeni bir durum ortaya çıkarır. 2-Belirlenen süreleri tamamlandığında, onları güzelce yanınızda tutun ya da güzellikle onlardan ayrılın. İçinizden adalet sahibi iki kişiyi şahit gösterin. Şahitliği de Allah için hakkıyla yapın. İşte bu, Allah'a ve Hesap gününe inanan kimse için bir öğüttür. Kim Allah'a teslim olursa, Allah O'na bir çıkış yolu gösterir. (TALAK 1,2)

Evlilik ve Nikah konusunda hükümler koyan K.Kerim, boşanma durumuyla ilgili de hükümler koymuştur. Bu Ayet-i Kerime onlardan biridir. İslam'da boşa­mak, mümkündür, helaldir. Ancak boşanmak; Allah'ın en sevmediği helaldir.

Mümin kişi; Allah'ın emri, Peygamberin sünneti ile evlenmeyi bildiği gibi, istenmeyen bir durum olsa da, boşanma aşamasına gelindiğinde de yine Allah'ın emri, Peygamberin sünneti ile boşanmayı başarmalıdır. Kavga gürültüye, oyun ve tuzaklara gerek yok. Mehir varsa öde. Nafaka verilecekse ver. Allah'tan korkan böyle yapar.

Nasıl nikahta iki şahit varsa, boşanırken de iki şahit gösterilmeli. En doğrusu budur. Bu iki şahit önce tarafları barıştırma yönünde gayret eder. Taraflar boşanmada ısrar ederlerse, bu iki şahidin şehadeti ile boşanma gerçekleşir. Boşanma durumunda en güzel davranış budur. Boşanmada dedikodu, kavga ve ihtilafları önlemenin en güzel yollarından biri; aile büyüklerinin ve adaletli şahitlerin devreye girmesidir.

Boşanma konusunda Resulullah Efendimiz (s.a.v) dönemindeki örneklere bakalım: Rasulullah(s.a.v) döneminde Abdullah İbn Ömer karısını adet görürken boşadı. Hz. Ömer Rasulullah'a (s.a.) gelip oğlu Abdullah'ın, karısını adetli iken boşadığım bildirdi. Rasulullah (s.a.) buyurdu ki: "Dönüp onu tekrar alsın. Sonra temizlenirse ister boşasın, ister tutsun.

Demekki Adetli iken karı boşanmaz. Bu karar Adetli olmadığı dönemde alınmalı. Sünnete uyun olan boşama budur; kadın hamile veya adet halinde olmayacak. Ahlaksızlık ve şiddet durumu yoksa kadın iddetini koca evinde geçirmeli. İddet, hamile olup olmadığının bilinmesi için kadmın bekletildiği müddettir. Dönüş imkanı olan boşanmalarda, Boşanma hükmü netleşmeden sokağa atarcasına kadın evinden çıkarılmaz. Ancak 3 talak ile boşanma gerçekleşmiş ise bu durumda ne evde beklemek ne de nafaka söz konusu olur.

Fatıma binti Kays anlatıyor: Rasulullah (s.a.v) döneminde kocam beni boşadı ve sonra bir Seriyyeye katılıp şehir dışına gitti. Kocamın kardeşi bana; "Evden çık" dedi. Ben de ona "süresi gelinceye kadar benim nafaka ve evde kalma hakkım vardır." dedim. O; hayır, dedi. Ben Rasulullah'ın (s.a.v) yanına geldim ve kendisine; "Kocam beni boşadı, kardeşi de beni evden çıkardı, nafaka ve evde kalma hakkım olmadığını söyledi." dedim. Rasulullah (s.a.v) kocamın kardeşine haber gönderip çağırdı ve; "Seninle Kays oğullarının kızının arasında ne var?" dedi. O; "Ey Allah'ın Rasulü, kardeşim onu üç talak ile boşadı." dedi. Bunun üzerine Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Ey Kays oğulları ailesinin kızı; bak, kadına nafaka ve kocasının evinde oturma hakkı dönüş imkanı bulunan boşamalar için sözkonusudur. Kadın için nafaka ve evde kalma hakkı; ancak kocasının talaktan dönme hakkı olduğu zaman vardır. Dönüş imkanı olmayınca, ne nafaka vardır, ne de evde oturma. Evden çık uygun olan bir eve geç."

Adamın biri İbn-i Abbas'a gelerek, karısını üç talakla boşadığını söyledi. İbn Abbas sustu. O derece sustu ki, orada bulunanlar karısını ona geri döndüre­ceğini düşündüler. Sonra İbn-i Abbas şöyle dedi: "Sizden biri gider bir aptallık eder, sonra gelip "Ey İbn Abbas! Ey İbn Abbas!..." der. Yüce Allah, "Kim Allah'tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu verir" buyuruyor. Sen ise Allah'tan korkmamışsın ki, sana bir çıkış yolu bulayım. Sen, Rabbine isyan ettin. Karın da senden boş oldu."

Boşanan kadını iddet süresince kocasının evinde tutmanın hikmeti şudur; Belki pişman olurlar, konuşup bir çözüm bulurlar, tekrar barışıp anlaşırlar. Boşanmaktan vazgeçerler.

Boşanma aşamasına gelindiğinde; "Kim Allah'a teslim olursa, Allah O'na bir çıkış yolu gösterir. Allah kendisine teslim olan kulunu, hiç ummadığı bir yerden rızıklandırır. Kim Allah'a güvenirse, Allah ona yeter." Kim de boşanma aşamasında boşandığı eşine her türlü zorluğu çıkarmayı, fırsat bulduğu zülmü yapmayı tercih ederse, hem bu dünyada hem de Ahirette Allah'tan cezasını bulur.