"Yeryüzünde yürüyen hayvanlar ve gökyüzünde iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa hepsi ancak sizin gibi topluluklardır. Biz o kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Nihayet hepsi toplanıp Rablerinin huzuruna getirilecekler." (ENAM 38)

Yaşadığımız dünyada Allah'ın varlığını gösteren bir çok işaret vardır. Hayvanlar, bitkiler, dağlar, denizler, bulutlar, yıldızlar, yeryüzünde ve gökyüzünde bulunan canlı ve cansız sayısız varlık, Allah'ın varlığının birer delilidir.

Kuşlar da birer ayettir. Kuşlar da biz insanlar gibi bir topluluktur. Kuşlar da bir ümmettir. Onların da bizim gibi bir doğumu, hayatı ve eceli vardır.

Hepsinin varlığı Allah'ın kudretini göstermektedir. Şu evrende başka bir mucize aramaya gerek yok. Başını kaldır, kanat çırpan kuşlara ibretle bak, yeter. Hangi uçak, insanoğlunun ürettiği hangi cihaz, kuşların hareket kabiliyetine sahip olabilir? Bir sineğin kapıp götürdüğünü bile geri almaktan acizdir insanoğlu.

Varlık sınıflamasında nasıl insanlar, cinler gibi varlık türleri varsa kuşlar gibi daha birçok varlık türü vardır. Bilim bunları saymaktan ve sınıflamaktan acizdir. Varlıklara dair kayıtlara geçen sınıf ve türler keşfedilenlerden ve tahminlerden ibarettir.

Yaratan Allah (c.c.) en küçük yaratıktan en büyük yaratığa kadar, bütün yarattıklarını bilir, işitir, görür, yaşatır, kontrol eder. Sayısız varlık, hepsi kayıt ve kontrol altında.

Bu konuda Hud Suresi 6.Ayet-i Kerime mealen şöyledir:"Yeryüzünde yürüyen hiçbir canlı yoktur ki; rızkı Allah'a ait olmasın. Onların durup dinlenecek ve saklanacak yerlerini de bilir. Hepsi apaçık kitabtadır."

Yaratılan hiçbir hayvan boş yere yaratılmamıştır. Her birinin şu evrende bir vazifesi ve varlığının bir hikmeti vardır. Kuşlar ve tüm hayvankar da Kıyamet günü insanlar gibi dirilip Allah'ın huzuruna geleceklerdir. Hayvanlar da insanların hesabında şahitlik edeceklerdir.

Hz.Ebu Zer (r.a) anlatıyor : "Ben Allah Rasulü'nün (s.a.v) yanında iken, birden iki keçi toslaştı. Allah Rasulü (s.a.v) : Niçin toslaştıklannı biliyor musunuz? diye sordu. Bilmiyoruz, cevabı üzerine de şöyle buyurdu : Fakat Allah biliyor ve aralarında hükmedecektir."

Hz. Osman da (r.a.) Resulullah Efendimiz'den (s.a.v) şu sözleri işittiğini söylemiştir : "Kıyamet günü boynuzsuz koyun ile boynuzlu koyun arasında mutlaka kısas yapılacaktır."

Hayvanlar içersinde cennete gireceği haber verilen hayvanlar vardır; Kurban edilen hayvanlar gibi... Diğer hayvanlar hesaba şahitlik ettikten sonra toprak olacaklardır. Hatta hayvanların toprak olup azaptan kurtulduklarını gören Kafiler şöyle diyeceklerdir: «Keşke ben de toprak olaydım.» (Nebe' Suresi, 40. Ayet-i Kerime)

Hz. Ömer'in (r.a.) devlet başkanlığı döneminde çekirgelerin azaldığı görülmüş. Hz.Ömer (r.a) bu duruma kederlenmiş.

Çevre bölgelerde çekirge görülüp görülmediğini araştırmak atlı görevliler göndermiş.Yemen taraflarında görevlendirilen bir atlı, bir avuç çekirge getirip Hz. Ömer'e sunmuş. Çekirgeleri gören Hz. Ömer, üç kere tekbir getirip Allah'a şükretmiş ve Resulullah Efendimiz'in (s.a.v) şöyle buyurduğunu söylemiştir:

"Allah Teala bin ümmet yaratmıştır. Bunlardan altıyüzü denizde, dörtyüzü karadadır. Bu ümmetlerden ilk helak olacak olan ise çekirgedir. O helak olduğunda bir tertib üzere yollan kesilinceye kadar peşpeşe geleceklerdir."