Zatına layık şekilde hamdu sena Allah'a, sınırsız salat ve selam yüce Resulullah'a

İnegöl'ün tarihini bilmek; şehrin kıymetini ve ataların mirasını anlamak adına önemlidir. Günümüz insanı bedelini ödemediği şeylerin kıymetini idrak edemiyor.

Evlat, babalarının kazandığı paranın; koca, eşinin evdeki çalışmasının; talebe, zamanının ve hocasının değerini bilmiyor. Bu yüzden "zaman ve emek harcanmadan kolay kazanılanlar, çabuk kaybediliyor."

İnegöl'e Ankara istikametinden geldiğinizde yani Mezitler tarafından 'yeşilin koyuluğuna' vurulursunuz.

Askerliğimi Ardahan Merkezde yapmıştım. Uzun süren kışın etkisiyle bahara geç kavuşmuştuk. İnegöl'ün köy ve sokaklarında büyümüş biri olarak yeşile ve ulu çınarlara hasret kalmıştım.

Elbette her şehrin ayrı hikayesi ve güzelliği vardır. Ardahan'da öyle. Biz yeşile ve ağaçlara o kadar alışmıştık ki asker ocağında gözlerimiz hep uzaklarda. Nihayet, çarşı izni geldiğinde arkadaşlarım bir an önce çarşıya gitmek için en kestirme yolu kullanırken ben sadece tek bir ağacın gölgesinden geçmek için yolumu uzatırdım. Biz İnegöl'ün tabiatına alışmışız onu kaybettiğimizde anlamış olduk 'çınar ağacının gölgesinin kıymetini'.

Tarihimizde İnegöl nasıl bir bedelle alınmış bunu iyi bilirsek sahip olduğumuz nimetin değerini iyi anlarız diye düşünüyorum.

BİR AĞACIN KIYMETİ BUYSA BİR KENTİN KIYMETİ NASIL ANLAŞILIR?

Turgut Alp, 14 yıldır uygulanan bir planlı çalışmayla Angela Koma, çembere almış ve beklenmedik bir hücumla kazanmıştır. Öncesinde Osman Bey ve alpleriyle Karacahisar ve Yarhisar kaleleri alınmıştı. Bundan sonra artık Bursa Kalesi yolu açılmış oluyordu.(M. 1298) tarihçiler İnegöl'ün beş aşamada düşürülebilindiğini yazıyor.

Yaşanmış hikayeler zamanı ve mekanı ayrı güzelleştirir. Zamanın kıymetini bir davası olan insan, mekanın kıymetini hatıralar belirler. Bu sebeple tarihimizi iyi bilmek ve buna göre geleceğe adım atmak gerekir.

Bu günün Japonya'sında çocuklar okulun ilk günlerinde önce gelişen sanayi bölgeleri ziyaretler düzenler ardından Hiroşima ve Nagazaki'ye giderler. Milletin geleceği için alınacak dersler geçmişte yatar. Sen geçmişini bilmez ve ödediğin bedeli unutursan üzerinde oynanacak bütün oyunlara gaflet içinde ancak seyredersin.

İnegöl'ün tarihi, İnegöl Kent Müzesinde görülür hale getirilmiş. Güzel bir hizmet olduğunu müşahede ediyoruz. Bununla birlikte ona can katan hikayeleri, yaşanan ibretlik sahneleri çocuklarımıza aktarmak bizlerin görevidir.

MANEVİ KOMUTAN OLMAZSA OLMAZ

Ecdadımız, o dönemin manevi önderleriyle beraber kimi cenk meydanlarında kimi talebeleriyle dergahlarda manevi atmosferi kavi tutarak hizmet etmişlerdir. Fetih ancak hizmet eden, menfaat ve saltanat düşüncesi olmayanlara nasip olur.

Gençler, hizmeti öncelikle enayilik gibi görmemeli. Bakınız! Şehzadeyken II. Mehmet (Fatih Sultan Mehmet) hocası Akşemseddin'in tedrisinde ilk görevi ne olmuş?

Onun ilk vazifesi; hafızlık yapan talebelere su dağıtmaktı. Burada nefsi terbiye var, hizmet var, hafızların Kur'an-ı Kerim okumasıyla kendisine düşen sevap ve dua var.

Bir komutan, hizmet ehli olmadığında Fetih kapıları ona açılmıyor. Öncelik hizmet etmek, ardından fedakarlıkla itaat ve ilim. Bu hasletlere haiz nesiller yetiştirmek için tarihimizdeki bu ve benzeri şahsiyetlerin hayat hikayelerinden dersler çıkaracak çalışmalar yapmalıyız.

Alimlerin tartışacağı konuları kahve köşelerinde, Arapça bilmeyen hadis usulü ve tedvini tarihinden bi-haber kişiler tarafından din adına ahkam keserek tartışılıyorsa, biz nasıl cemaat şuuruyla hareket edebiliriz?

Nefsini terbiye etmeyen başkasını nasıl terbiye eder?

Burada bir oyun olduğunu göremiyor musun?

Kıymet bilmeden, şükür etmeden, samimiyet olmadan, hizmet ve itaat olmadan fetih ruhlu gençler yetişmez.

Muhabbetle kalın..