Hased (kıskançlık ) ile ilgili Fudayl b. İyaz şöyle der:"Mü'min gıpta eder,münafık ise hased eder".Bilindiği gibi hased etmek 'onda olmasın bende olsun' anlayışına denir.

Gıpta etmek ise 'onda da olsun bende de olsun ' demektir.Dolayısıyla münafık hep kendine istediği için hased eder.Mü'min ise "Kendisi için istediği şeyi Müslüman kardeşi için de istediği için" gıpta eder.

Hased eden insan farkında olmasa da aslında şu yanlışlıklara düşmüştür:

1-Hased eden (kıskanç) kişi kadere karşı gelmiştir.Çünkü Yüce Rabbimiz şöyle buyuruyor:" Yoksa, insanları; Allah'ın lütfundan kendilerine verdiği şey dolayısıyla kıskanıyorlar mı?"(Nisa,54).Kıskanç kişi Allah'ın kendi katından kişiye verdiği nimete itiraz ediyor demektir.

Sanki kıskanç kişi (Haşa) Allah'a şöyle demek istiyor:"Ya Rabbi! Sen o kimseye mal, mülk, mevki ve makam vererek hata etmişsin".Tabii ki böyle bir şeyi düşünmek bile imana zarar veren en önemli unsurlardandır.

2-Hased eden kişi acaba malı mülkü ebedi mi zannediyor? Fani olan bir şeye karşı kıskançlık beslenir mi?Neticede mal da mülkte,mevki de makam da hepsi geçicidir.Mü'min kişi geçici olan bir şeye haset etmez.Çünkü Rabbimiz şöyle buyuruyor:" Sizin yanınızdaki tükenir, Allah katında olan ise kalıcıdır..."(Nahl,96).

3-Hased eden kişi kıskandığı kişiyi/kişileri sürekli başkasına kötülediği için gıybet ve iftira etmiş olur.Oysa gıybet Kur'an'da yasaklanmaktadır:

"Ey iman edenler! Zannın birçoğundan sakının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurlarını ve mahremiyetlerini araştırmayın. Birbirinizin gıybetini yapmayın. Herhangi biriniz ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz! Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah tövbeyi çok kabul edendir, çok merhamet edendir."(Hucurat,12).

Resulullah (sav) da şöyle buyuruyor:"Hasetten kaçının.Çünkü o ateşin odunu yiyip bitirdiği gibi bütün hayırları da yok eder".

4-Hased eden kişi kıskandığı kişiden uzaklaştığı için o kişiden istifade edemez.Örneğin alim bir insanı kıskanan bir kişi alime yaklaşmadığı için onun ilminden faydalanamaz.

Yine bunun gibi sanatkar bir insanın sanatını kıskanan bir insan o sanatkarın sanatından yararlanamaz ve öğrenemez.

5-Hased eden insan kıskandığı insanı sürekli düşündüğü için hep üzgün ve mutsuz olur.Dolayısıyla günümüzdeki mutsuzlukların bir sebebi de hasetçiliğin artmasıdır.

Kıskanç kişi karşıdakinin zengin, sağlıklı ve hayırseverliğini gördükçe hep huzursuz olur.Onun için hasetçi hiçbir zaman mutlu olamaz.

Bir menkibede şöyle anlatılır.Kıskanç birine bir melek gelir ve der ki:"Dile benden ne dilersen.Her istediğini yaparım.Ancak bir şartım var.Sana ne verirsem komşuna da iki katını vereceğim".

Adam biraz düşünür ve şöyle der:"Bir gözümü kör et".(Çünkü onun bir gözü kör olursa komşusunun iki gözü kör olacak).

Kıskançlığın ilacı İNFAK tır.Çünkü varlıklı kişiler fakiri fukarayı görüp gözetirse o fakir ve fukara kesinlikle kıskanmayacaktır.Hatta o zengine içtenlikle şöyle dua edecek:

-"Allah tuttuğu altın etsin.Malın bir ise Allah bin etsin.

(İnanmıyorsanız deneyin görün.Bizden hatırlatılması.)