En eski devirden bu yana geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan atalarımız, zaten et ve sebzelerden oluşan oldukça zengin bir mutfağa sahiplerdi.

Fetihlerle gelen kültür kaynaşması mutfağımıza daha da zenginlik katmış ve Türk mutfağı dünyanın en leziz mutfaklarından biri olmuştur.

Özellikle bu zengin mutfağın içinde dikkatimizi çokça çeken bir yemek vardır Yahni.

Farsça 'da yahni kavrulmuş soğan ve salçayla pişirilen sade veya sebzeli et yemeği demektir. Kaynaklara bakınca Osmanlı'da çeşitli yahni yemeğinin bulunduğunu görüyoruz.

Her yahninin ana malzemesine göre yan malzemeleri de değişiyor. Genellikle kullanılan et türü dana.

Ben ise sizlere kış aylarının sevilen yiyecekleri arasında yer alan kestane yahnisinin tarifini anlatacağım. Bu yemek mis gibi kokusu ve damaklarda iz bırakan lezzetiyle adeta akıllara durgunluk veriyor...

MALZEMELER

2 kg dana eti (kuşbaşı doğranmış)

1-2 avuç arpacık soğan

1 kg kestane

4 adet çubuk tarçın

4 adet taze soğan

2 adet domates

3 adet çarliston biber

Tuz, karabiber, kırmızı toz biber, zerdecal

100 gr. tereyağı

Yarım su bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI:

İlk olarak kestaneleri tuzlu suda içine bir kaşık sıvı yağ döküp haşlayın. Eti bir tencerede tereyağında kavurup suyunu salınca üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edip kısık ateşte kapağı kapatıp pişmeye bırakın.

Ayrı bir tencerede veya tavada sıvı yağı döküp içine arpacık soğanları atıp kavurmaya başlayın.

Malzemelerde yazmadım ama bir diş sarımsakta atabilirsiniz kavururken. Sonra doğranmış taze soğanları da ilave edip kavurmaya devam edin.

Domateslerin kabukları soyulduksan sonra küp küp doğrayıp içine atın biberi doğrayıp atın. Kestaneleri de ilave edip hepsini güzelce kavurup içine çok az su atıp tuzu ve baharatları ilave edip kapatın.

Pişen etleri güvece veya fırın tepsisine güzelce döküp yaptığımız kestaneleri üzerine döküp yayın. Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 10 -15 dk 220 °C pişirin. Dilediğinizce yiyin afiyet olsun...

NOT: işleme başlamadan önce daha etleri bile kavurmadan Kestaneleri pişirip soyun ki işiniz kolaylaşsın.

Daha detaylı tarifler için instagram ilker agan veya Arda lokantası hesaplarını takip edebilirsiniz...