Kağıt poşet, doğa dostu ve pratik kullanımıyla günümüzde dünyanın en çok kullandığı ambalaj malzemesidir. Francis Wolle; kağıt poşet makinesini ilk defa 1817 yılında ABD Pensilvanya'da icat etmiş, 1852 yılında da patentini almıştır. Düz tabanlı yani dik durabilen kese kağıtlarını ise ilk icat eden kişi 1869 yılında ABD'li "Margareth Knight"dir.

Kese kağıdı; İçine bazı şeyler konulan kağıttan yapılmış kese biçiminde torbadır. "Kağıt kese" demek daha doğru gibi dursa da "Kese kağıdı" olarak yerleşmiş bir sözcüktür. Günümüzde bile boya firmaları kataloglarında "kese kağıdı" rengi olarak tescillenmiş bir ambalaj kağıdından üretilirdi. Ayrıca kullanılmış ya da satılmamış gazete kağıtları da kese kağıdı yapılır ve değerlendirilirdi.

Kese kağıdı, kuru gıda taşımaya daha uygun olup, yetmişli yıllardan itibaren kullanım alanını poşete kaptırmıştır. Öncesinde manavlar, bakkallar, kuruyemişçiler, kestane kızartanlar, uncular vb. yaygın şekilde kullanırlardı. Çocukluğumuzda anne babalarımız ellerinde kese kağıdı ile geldiklerinde, ne aldıklarını merak eder paketi ellerinden alır ağzını merakla açardık.

Bazı esnaflar evlerinde kendi kullandıkları kese kağıtlarını evlerinde kendileri hazırlarlardı. Kolay bir iş sayılırdı, ilkokul çağındaki çocuklar bile yapabilirler ya da yapımına katılabilirlerdi. Gazete ya da kağıtlar evin geniş bir odasına yere yayılır, un ve su karışımı yapıştırıcı ile kese kağıdına dönüşürdü. Yapılan kese kağıtları bir ağırlığın altında bekletilir, kurumaya alınırdı.

Daha çevreci bir uygulama olup çevrecilerin de kullanmamızı öğütledikleri bir üründür. Bütün bunların ötesinde kültürel boyutu da olan bir çalışma sayılırdı. Günü geçmiş gazeteler kese kağıdı yapan komşular için biriktirilirdi. Kese kağıdı yapan komşu ya da yakınımız yoksa, birikmiş gazete kağıtlarını çöpe gitmesin diye kesekağıdı yapar pazarcı teyze ve amcalara hediye ederdik.

Tütün eken bir komşuya gidip tütün dizip, pastal yaparak yardım etmek gibi. Hayvan baktığını bildiğiniz komşunuza kurumuş ekmekleri ya da sebze meyve artıklarınızı götürmek gibi dayanışma içeren bir davranış biçimi idi kese kağıdı yapmak.