Zaman zaman internetteki vaaz ve sohbetleri dinliyorum.Gerçekten ilmi ve samimi bazı konuşmalara rastlamak mümkündür.Geçenlerde yine böyle bir sohbeti ararken benim de uzun zamandır dikkatimi çeken bir konuşmaya rastladım.Genç bir hoca arkadaş elimizden uçup giden İslami kavramlar üzerinde duruyordu.

Şöyle ki:Aslında her biri İslami bir kavram olan bazı kelimeler kötü yerlerde veya kötü insanlar tarafından kullanılınca İslami çevreler bu kelimeleri adeta onlara mal ederek terk ettiler.Sohbeti yapan o genç hoca konu ile ilgili bazı örnekler verdi.Hem o örneklerin bir kısmını hem de hepimizin şahit olduğu bu kavramlardan bazılarını birlikte paylaşalım.

-HOCA EFENDİ:Müslümanların değer verdiği ilim sahibi hocalar için kullandığı bir kavramdır.Ancak başta FETÖ elebaşısı Fetullah GÜLEN için çok kullanıldığı için İslami kesim bu kavramı kullanmaktan çekinir hale gelmiştir.Sadece kelime terk edilmemiş bu kelimeyi kullananın FETÖ'cu olmasından korkulur hale gelinmiştir.

-CEMAAT:1400 seneden beridir "Müslümanların bir araya gelmesi" anlamında olan bu kavramda ne yazık ki FETÖ terör örgütünün mensuplarıyla özdeş hale gelmiştir.Oysa cemaat Hadislerde ve İslam alimlerinin sözlerinde en çok geçen bir kavramdır."Cemaatin Rahmet" olduğunu bildiren Hadis şerifler bir araya gelmenin öneminden bahseder.Yine "Cemaatla kılınan namazın tek başına kılınan namazdan 27 kat daha sevap olduğu"nu bildiren hadisleri biliyoruz.Dolayısıyla İslam'ın temel taşı olan bu kelimeyi de kullanmaktan çekinir hale geldik.

-HİMMET: Günlük hayatımızda himmet deyince akla yardım ve destek geliyor. 'Falanın himmetiyle sorunum çözüldü.' derken, bana sağladığı destekle sıkıntıdan kurtuldum demeyi kastediyoruz.Ancak gel gör ki bu kelime de FETÖ'cuların milletten topladığı tabiri caiz ise gasp ettiği,har vurup harman savurduğu yardımları akla getiriyor.

-MAKLUBE:Rivayete göre Selehattin-i Eyyubi Kudus'u fethederken oranın halkı Büyük Komutan Selahattin-i Eyyubi'ye bu yemeği ikram etmişlerdi.Asıl adı Bazencani olan bu yemeği gören Selahattin-i Eyyubi et ve pilavın ters çevrilerek servis edildiği görünce bu yemeğe maklube (ters çevrilmiş) dedi.Oradakilerde Büyük Komutanın hatırına bu yemeğe maklube ismini verdiler.Ancak bu yemekte FETÖ'cuların sohbet sonrasındaki ikramı haline getirildiği için bu isimden de korkar hale geldik.

-HİZBULLAH:Bu ismi kime sorarsanız sorun kesinlikle korkarak cevap verir.Çünkü gerek Lübnan'da gerekse Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bu isim ile kurulmuş terör örgütleri vardır.Yani akıllarda Hizbullah=Terör olarak iz bırakmıştır.

Oysa Hizbullah, Kur'an da geçen önemli kavramlardandır."Allah'ın tarafında olanlar" anlamına gelmektedir.Kur'an'da bu kavram iki şekilde kullanılır:

1-Hizbullah:" Kim Allah'ı, O'nun peygamberini ve inananları dost edinirse,

bilsin ki şüphesiz Allah taraftarları (Hizbullah) galiplerin ta kendileridir."(Maide 56).

"...Allah onlardan razı olmuş, onlar da Allah'tan razı olmuşlardır. İşte onlar, Allah'ın tarafında (Hizbullah) olanlardır. İyi bilin ki, Allah'ın tarafında olanlar (Hizbullah) kurtuluşa erenlerin ta kendileridir."(Mücadele,22).

2-Hizbuş Şeytan:" Şeytan onları hakimiyeti altına alıp kendilerine Allah'ı anmayı unutturmuştur. İşte onlar şeytanın tarafında (Hizbuş Şeytan) olanlardır. İyi bilin ki, şeytanın tarafında (Hizbuş Şeytan) olanlar ziyana uğrayanların ta kendileridir."(Mücadele,19).

Daha çok örnek vereceğimiz kavramlar vardır.

Özellikle şirket,siyasi parti ,dernek,vakıf v.b.kuranlara rica ediyoruz.Lütfen İslami kavramları kullanmayınız.İhlas'la yola çıktıklarını söyleyip insanların parasını batıran bir çok şirketleri,insanları dolandıran dernek ve vakıfları gördük.

Son zamanlarda kirletilmeye çalışılan bir kavram daha vardır."İMAM" kavramı.Özellikle FETÖ'cular için kullanılan "Emniyet İmamı","Eğitim İmamı",Yargı İmamı" v.b kavramlar İmam kavramını zedelemektedir.

Lütfen bu kelime yerine "Emniyet,Eğitim,Yargı Elebaşısı" gibi kavramları kullanalım.

Yoksa bütün değerli kavramlarımız yok oluyor.

Bizden hatırlatılması.

Abdulvasih DURAN