Ey inananlar! Kitap verilenlerden herhangi bir zümreye uyarsanız, imanınızdan sonra sizi döndürüp kafir yaparlar. (Al-i İmran-100)

Rivayete göre Şaş Bin Kays adında ihtiyar ve dessas bir yahudi, mü'minlere karşı şiddetli düşmanlık etmekte ve onları son derece kıskanmaktaydı.

Bir gün, Şas İbn-i Kays, bu iki kabilenin gençlerini bir sohbette gayet samimi bir muhabbet içinde görünce fevkalade rahatsız oldu.

Müslümanlar arasındaki bu ittifakın kendi varlıklarını tehlikeye düşüreceği endişesiyle bir Yahudi gencini yanına çağırdı. İçindeki gayzını şöylece döktü:

"Git, onların arasına gir ve onlara Buas Harbi'nden ve eski savaşlardan bahset... Her iki tarafın şairlerinin birbirleri hakkında söyledikleri şiirleri oku, kavmiyetçilik damarlarını tahrik et..."

Bu genç, ihtiyar Yahudi'nin şeytani planını aynen tatbik etti. Neticede gençler arasında gurur ve iftihar hisleri deprendi. Birbirlerine karşı öğünmeye başladılar. Her iki taraf da kendi kavim ve aşiretinin üstünlük ve meziyetlerini sayıp döktüler.

Bu hususta karşılıklı şiirler okudular; derken iş çekişmeye kadar vardı. Sonunda iki genç, diz üstü kalkarak karşılıklı ağır hakaretlerde bulundular ve birbirlerini harbe davet ettiler. Bir anda kavmiyetçilik damarları kabardı, hissiyatlar alevlendi.

Diğer gençler de, gözleri dönmüş olarak bu teklife iştirak ettiler. Nihayet harbetmek üzere şehrin dışındaki Harre denilen mevkiye doğru yola çıktılar. Ayrıca her iki taraf da kendi kabile mensuplarına haber saldılar.

Söz konusu mevkide toplanan Evs ve Hazreçliler, çarpışmaya başlamak üzere iken, durumdan haberdar edilen Resul-i Ekrem (S.A.V.) Efendimiz, Muhacir ve Ensar'dan bir cemaat ile birlikte vak'a mahalline yetişerek, oradakilere şöyle hitap ettiler:

"Ey Müslümanlar! Ben sizin aranızda iken hala siz cahiliye davası mı güdüyorsunuz? Allah Teala Hazretleri sizi İslamiyet ile şereflendirdikten sonra, yine devr-i cahiliyete mi dönmek istiyorsunuz? "

"Siz cahiliyet halinde iken Allah Teala aranızı te'lif etti. Cahiliyet davası ile eski haliniz olan küfre mi dönmek istiyorsunuz? Allah'tan korkun, Allah'tan korkun!.."

Resulüllah Efendimizin (S.A.V.) bu ikazı üzerine, her iki kabile bu işin, şeytanın bir aldatması ve dessas Yahudinin bir hilesi olduğunu anladılar.

Silahlarını attılar, ağlayarak birbirlerine sarıldılar, kucaklaştılar.

Aman diyorum hala aramızda yaşayan Şas İbn-i Kays tiyniyetli şeytanları iyi gözlemleyin. Onlara fırsat vermeyin...