İşte herşey Bu sevimli, tonton, şirin, pipolu dedenin Yani İsviçreli David Moser isimli Peynir Ustasının Kars'a yolu düşünce başladı.

Kars gravyerinin tarihi serüveni İsviçre kökenli bir peynir olan gravyer adını, İsviçre'nin Gruyère kasabasından alıyor. İnek sütünden yapılan gravyer peynirinin üretimi Türkiye'de Kars'ta yapılıyor. İşte gravyer peynirinin 1900'lü yılların başında Rus işgali ile başlayan ve günümüze kadar gelen ilginç hikayesi...

Kars, işgalci Rus yönetimi tarafından 1878-1918 yılları arasında imar edilirken, İngiliz Sanayi Devrimini yakalamak amacındaki Ruslar birçok Avrupalı girişimciyi bölgeye davet ederler. Bölge endemik çiçekleriyle, her daim yeşil otlaklarıyla hayvancılığa uygundur.

Çarın davetiyle gelen İsviçreli David Moser Usta, bölgenin bu özelliklerinin İsviçre gruyère peynir üretimi için ideal olduğunu görerek ilk peynir zavotunu kurar. 1905 yılından başlayarak, genellikle Rus ve Alman kolonilerinin yaşadığı, çayır ve otlakların en iyilerine ait, doğal koşulları sığırcılığa en uygun olan Kars ve Ardahan'daki Malakan köylerinde Rusça "zavot" denilen peynir imalathaneleri kurulur.

O dönem tüm bölgede 50'yi aşkın peynir zavotu bulunmakta ve bu girişim Rus çarı tarafından da desteklenmekteydi. 1918'de Rus hakimiyetinin sona ermesiyle birlikte Moser, mandıralarını Alman kolonist Alexander Kaiser'e satarak bölgeden ayrılır.

Aslında bu, el değiştirme İsviçreli gruyère peynirinin Kars gravyerine dönüşünün de başlangıcı olacaktır. Peynir tabaklarının vazgeçilmezi deliksiz gruyère peyniri ve delikli ama tatlı emmental peyniri melezlemesi olan Kars gravyeri yeni bir tat, yeni bir stil yaratmıştır.

Buna göre I. Dünya Savaşı yıllarında bölgeye gelen Almanlar, endemik bitki örtüsü ve yüksek plato özelliği nedeniyle Boğatepe Köyü'nün bulunduğu bölgede ilk mandıraları kurdular ve böylece KARS GRAVYER PEYNİRİ efsanesi doğmuş oldu.