Geçen haftaki yazılarımızda önce kalitenin tarihinden bahsetmiştik ".Kalite nedir?"sorusuna cevap aramış ve müşterinin tanımını yapmıştık. Bu haftaki yazımızda Toplam Kalite Yönetimi ni tanımlayacağız. "Toplam Kalite Yönetimi" ifadesini kurum ve kuruluşlarda çok duymuşsunuzdur. Özellikle de yöneticilerin dilinden düşmez bu ifade. Peki nedir Toplam Kalite Yönetimi?:

TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ NE DEMEKTİR?

  1. Müşteri memnuniyetini sağlayan çalışmaların bütününe toplam kalite yönetimi diyoruz.

İş yerinde öyle bir çalışma ortamı oluşturulmalı ki bundan hem patronlar hem işçiler hem de üretilen ürünü satın alanlar memnun kalmalı.Okulda öyle bir eğitim ortamı oluşturulmalı ki bundan hem idareciler, hem öğretmenler, hem öğrenciler hem de veliler memnun kalmalı.

İşte konuyla ilgili herkesin katılımını ve memnuniyetini kazanmaya yönelik çalışma sistemime biz Toplam Kalite Yönetimi (TKY) diyoruz.

  1. TKY BİR ARAYIŞTIR. Daha iyisini, daha güzelini aramak....TKY birkaç senede sağlanmaz. TKY bir yolculuktur. Sürekli değişim ve yeniliktir. Bu sene kaliteli olan seneye kaliteli bulunmayabilir. Bu sebeble sürekli gelişim içerisinde olmak gerekir.

  1. TKY PAYLAŞMAKTIR. Duyguları, düşünceleri, yetki ve sorumlulukları paylaşmak... Bütün çalışanların çabalarını birleştirmek, herkesin katılımını sağlamak ve işbirliğine dayanan bir sistem kurmak...İş yerindeki çaycısından aşçısına kadar herkesin bu sisteme dahil edilmesi gerekir.

  1. TKY İLETİŞİMDİR. İnsanlarla iç içe olmak... İnsana saygı gösterme, insan kaynaklarını desteklemek, çalışanların mutluluğunu düşünmek, neşeli çalışma ortamları oluşturmak...

Sağlıklı bir TKY iletişimi için Tüm çalışanların istek ve arzuları bilinmeli, şikayet ve problemleri dikkate alınmalı.

  1. TKY EMPATİDİR. Kendin için istediğini başkaları için de istemek...Yönetici karar alırken kendini çalışanların yerine koymalı, işçiler idarecilerin sorumluluğunu dikkate almalı, herkes görevleri hakkında birbirine yardımcı olmalı.

  1. TKY İSTİŞAREDİR. Başkalarına danışmak, onların görüşlerine değer vermek...Hiç bir çalışan değersiz görülmemeli. Örneğin okul müdürü bir karar verecekse öğrencilerin görüşünü almaktan, temizlikçi kadının fikrini değerlendirmekten çekinmemeli.

  1. TKY ANLAMAK VE ANLAŞILMAKTIR. Kolaylaştırıcı yapılar geliştirilmeli... Sürekli zorlamanın , cezanın, azar ve tartışmanın olduğu yerde başarı beklenemez.

  1. TKY DİNLEMEKTİR. Bir çalışma ortamında yönetici ve idareciler iyi bir dinleyici değillerse, daha çok konuşma, kendini dinlemeye zorlama ve susturma işini yapıyorlarsa orda kalite beklenemez.

DEVAM EDECEK: Toplam Kalite Yönetimi nedir sorusuna cevap bulmaya çalıştık. Sıradaki yazımızda "Toplam Kalite Yönetimi ne değildir?" sorusuna cevap bulmaya çalışacağız.