KALİTE TANIMI: Kalite muhabbetlerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Dün muhabbetimizin ilk bölümünü paylaşmıştık. Bugün Kalitenin tanımına göz atacağız.

  1. KELİME ANLAMI: Kalite Latin kökenli bir kavram.

Kelime olarak ;kullanıma uygun,yararlı ve beğenilir anlamlarına geliyor.

2-DİNİ ANLAMI: Kutsal kitaplara göre kalite: Yaratıcının koyduğu dini esaslara uymaktır. Yaratanın koyduğu kurallara uyan insan, Kutsal kitaplara göre kaliteli insandır.

Aslında bütün kutsal dinlerin amacı, insanı kaliteli bir kul, kaliteli bir insan yapmaktır.

Hak din İslam dinine göre kalite; iyi niyet, doğru inanç, samimiyet ve güzel ameldir. İslam'a göre kaliteli insan salih, kaliteli iş de salih ameldir. Özellikle Asr Suresi bu konuda önemli mesajlara sahiptir. Asr Suresi mealen şöyledir:

"1.Zamana yemin olsun ki, 2.İnsan gerçekten zarardadır. 3.Ancak inananlar, Güzel davranışlarda bulunanlar, Birbirlerine doğruyu ve sabrı tavsiye edenler zararda değildir."

3-İNSANA GÖRE KALİTE: Kaliteyi insana göre değerlendirdiğimizde kalitenin göreceli bir kavram olduğunu söylememiz gerekiyor.

İnsan tattığı , işittiği, gördüğü şeyden memnunsa o şey ona göre kalitelidir.

Bazı insanlara göre bir şeyin kaliteli olması yetmez o şeye sahip olunması gerekir. "Ben güzele güzel demem güzel benim olmayınca" misali kalite sahip olunan değer ve fayda olarak da anlaşıla gelmiştir.

4-EKONOMİDE KALİTE: Ekonomi uzmanlarına göre kalite; müşteri memnuniyetidir.

Müşteri sunulan üründen memnunsa o ürün kalitelidir.

Yine ekonomi uzmanlarına göre kalite: müşteriye istediğini vermektir. Bu açıdan kalitenin tanımını, müşterinin belirlediğini söyleyebiliriz.

5-HALKA GÖRE KALİTE: Halk arasında kalite: üstün nitelikli, iyi özelliklere sahip, pahalı şey olarak anlaşılmaktadır.

Bu yüzden de kalitenin ucuza sunulması her zaman halk için cazip olmuştur. İnsanımıza göre kalite: en hesaplı ve en kullanışlı olan şeydir.

Bu sebeple reklamlarda şu ifadeyi çok işitirsiniz; "Kaliteyi ucuza sunuyoruz."

6- ULUSLARARASI TANIMA GÖRE KALİTE: Avrupa Kalite Birliği' ne göre kalite: bir mal veya hizmetin belli bir ihtiyacı karşılayabilme yeterliliklerini ortaya koyan özelliklerin tümüdür.

Aslında herşeyde kalite ararız. Patron kaliteli eleman isterken, müşteri de kaliteli mal ister. İşçinin derdi de iş ortamında kalite ve iyi maaşdır. Müdür kaliteli öğretmen isterken, öğretmen de kaliteli bir idare arzu eder. Anne baba çoçuğunun kaliteli bir evlat olmasını isterken, evlat da kaliteli bir iş, kaliteli bir eş ve kaliteli bir yaşam ister. Bu böyle uzar gider, son nefese kadar...

NOT: Kalite muhabbetleri yazımız devam edecek. Sıradaki yazımızda müşterinin tanımını yaparak Toplam Kalite Yönetimi çalışmalarından bahsedeceğiz. Sıradaki yazımızda görüşme umuduyla kaliteli günler diliyorum. Yaşam sevinciniz eksik olmasın.