Osmanlı saray mutfağının gözde yiyeceklerinden, Anadolu'nun hemen hemen her yerinde sıkça tüketilen bal kabağının sağlık açısından faydaları saymakla bitmez.

Tadıyla ağızları tatlandırdığı kadar görüntüsüyle de iştah açıcı olan balkabağı vücudun enerjisini arttırdığı gibi hastalıklardan da korunmaya yardımcı oluyor.

Parlak renkli görüntüsüyle iştah kabartan, damaklardan silinmeyen tahin ve cevizle süslenen kabak tatlısının en güzel halini, en lezzetli halini güzel İnegöl'ümüzün eski halini bilenler yada esnaf ağzıyla eski toprakların deyimiyle rahmetli BAHRİ BABA yaparmış.

Öyle bir lezzetli yaparmış ki düşünün rahmetli olmasına rağmen hala unutulmamış. Hatırasını bıraktığı kabak tatlısı zihinlerde damak tadında kalmaya devam etmiş.

Bu tatlı bir çatal yendiğinde BAHRİ dedemi anmak, her lokmada onun çocuklarını anımsamaktır benim için. Tarihin bulanık yolunda geçmişi tekrar tekrar yaşamaktır...

MALZEMELER;

1 adet orta boy kabak

Toz şeker

YAPILIŞI:

Kabağı güzelce kesip kabuklarını temizleyin ortalama 2 tanesi bir porsiyon gelecek şekilde küp küp doğrayın. Doğranmış kabakları bir terazide tartın.

Kilosunun yarısı kadar şeker alın (örnek 5 kg. geldiyse 2.5 kg şeker) sonra Kabağı geniş bir tencereye koyup üzerine toz şekeri döküp bir gün güneş almayan bir odada kapağı kapalı bir şekilde bekletin.

Sabah kabak kendi suyunu salmış olacak. Kendi suyunda kısık ateşte pişirin. Çatal ile kontrol ederek pişince kapatın. Afiyet olsun.

Daha detaylı tarifler için instagram ilker agan veya Arda lokantası hesaplarını takip edebilirsiniz...