AHMET NURİ TÜMER

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk hukukçularındandır. 1901 İnegöl doğumludur.

Ankara Adliye Meslek Mektebi Müstantik Şubesi'nden sonra Akara Hukuk Mektebi'ne girmiş, 1927-28 senesinde başarılı bir derece ile mezun olmuştur.

İlk görev yeri 1920 yılında İnegöl Bidayet Mahkemesi Zabıt Kitabetidir.Hukuk Fakültesini bitirdiği 1929 yılına kadar Adliye Teşkilatı'nda memur olarak muhtelif görevlerde bulunmuştur.

Hukuk Fakültesi mezuniyeti sonrası sırasıyla Manisa-Akhisar Müddeiumumiliği, Bursa-Mudanya Müddeiumumiliği, Ankara Mülazımlığı, Balıkesir-Bandırma Müddeiumumiliği, Balıkesir Sulh Hakimliği, Balıkesir-Balya Hakimliği, Bursa Asliye Ceza Hakimliği, Bursa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.

1954-57 yılları Yargıtay Üyesidir. 1957 yılında Yargıtay'dan emekli olmuş 1958 yılında Bursa Barosuna Üye olup uzun süre Bursa'da avukatlık yapmıştır.

1974 yılında kendi isteği ile Bursa Barosu'ndan kaydını sildirmiştir. 1984 yılında vefat etmiş ve İnegöl Kavaklaraltı Mezarlığı'na defnedilmiştir.


Kaynakça : Türkiye Cumhuriyeti'nin İlk Hakim ve Savcıları; Nuri TÜMER, http.www.ankarabarosu.org. tr.sitelerankarabarosuhgdmakale 2012-13.pdf.pdf.Adobe Reader

İHSAN VARIŞLISOY

İnegöl Belediye Meclis Üyesi, esnaf, cemiyet adamı.

1946 İnegöl doğumludur. Gazipaşa İlkokulu ve İnegöl Ortaokulu mezunudur. Baba mesleği elektrik tesisatçılığı yaparak geçimini sağladı. İçinde bulunduğu topluma karşı mutlaka yapacak bir şeyi olduğunu düşünerek hareket eden bir kişiliği vardı.

1977-80 Belediye Meclis Üyesi (AP) olarak seçildiğinde otuz bir yaşındaydı. İnegöl Tarihi Mehteri Derneği Yaşatma Derneği Başkanı olduğunda ise otuz iki yaşında. Islahatçı Demokrasi Partisi Kurucu Yönetim Kurulu Üyesidir. 1985 yılı İnegöl Elektrikçiler ve Benzerleri Derneği Kurucu Yönetim Kurulu üyesidir, 1986 yılından itibaren başkan seçildi.

1988 yılında İnegöl İshakpaşa Halk Kütüphanesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Kurucu Başkanıdır. 1990 İnegöl Kültür ve Sanat Vakfı Kurucu Yöneticidir. Uzun süre yöneticilik yaptığı İnegöl Doğanspor Kulübü'nde başkanlık da yaptı. İnegöl Esnaf Odaları Birliği Başkanı ve Bursa Esnaf Odaları Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu.

Bursa Sağlık ve Eğitim Vakfı (BESVAK) Kurucu Yönetim Kurulu Üyeliği görevlerinde bulundu 28 Kasım 1991 tarihinde 45 yaşında vefat ettiğinde de bu görevlerin tamamına yakını üzerinde idi.

Kaynakça : Yeğeni Recep Güner ile görüşme; 29 Nisan 2016