Bir süredir farklı kaynaklarda hep önüme çıkıyor. Önüme çıkan bu durum bizlerin ivedilikle çözmesi gereken bir durum olduğunu düşünüyorum. Uzun zamandır dost meclislerinde birçok kişinin hep konuştuğu, bazılarımızın ailelere, bazılarımızın eğitim sistemine, bazılarımızın da farklı koşullara bağladığı bir husus.

Ne olacak bu GENÇLERİN HALİ !

Yaş gruplarına göre bazı veriler toparlanıyor. Bu veriler ışığında yaş gruplarına göre eğitimde olanlar, istihdamda olanlar, eğitim ve istihdamda olanlar ile herikisinde de yer almayanlar olarak ayrım yapılıyor.

Tablodan da göreceğimiz üzere genç nüfusumuzun önemli bir kısmı eğitimde yer alıyor. Eğitimde yer alanların eğitim kalitesi, nerede eğitim aldıkları, mesleki eğitim ve eğitim alanların iş gücüne nasıl kazandırılacağı hepsi ayrı konular. Şu an için buradaki çözüm önerilerinden ya da aksiyonlardan ziyade mevcutta ne eğitimde ne istihdamda olan genç nüfus hepsinden önemli olduğunu düşünüyorum.

15-29 yaş aralığındaki nüfusun % 25'i boşta geziyor diyebiliriz. Yaklaşık olarak 4 milyon 470 bin kişi ülkemizde ne istihdamda ne eğitimde yer alıyor. Ülkemizdeki işsizlik ya da iş gücünün niteliklendirilmesi gibi hususları göz önüne aldığımızda önemli bir insan kaynağımız bir takım sebeplerle atıl kalmış durumda.

Şimdi her şeyi başka tarafa bırakıyorum. Cari açığımız, ihracatımız, doğrudan yatırımlarımız, sporumuz ve aklınıza gelen birçok konu.

Hepsi inanıyorum süreç içerisinde bizleri ve ülkemizi geliştirecektir. Ancak tabloda geçen genç nüfusumuzun neden boşta olduğu çözebilir ve zamanla doğru alanlara yönlendirebilirsek işsizlik adına önemli bir konuyu çözmüş olabiliriz.

Eğitim sistemimizin özel sektör entegrasyonu, zorunlu eğitim süreçleri gibi hususlar detaylandırılmalı düşüncesindeyim. Tabi en son noktada yeni Dünya'da mesleklerin alacağı yeni düzenler göz önüne alınmalı.

Önümüzdeki yıllarda hem de kısa zamanda mesleklerin formatları değişecek, yeni meslekler ortaya çıkacak ve bazı mesleklere de ihtiyaç kalmayacak.

Bütün bu gelişim alanları ile harekete geçmeliyiz ki hem mevcutu düzenleyelim hem de ileri de dışarıda kalan olmasın.