İşkembe çorbası belki de esnaf lokantalarında en çok beğenilen ve tüketilen çorbadır. Seveni azımsanmayacak kadar çoktur.

Tarihi de oldukça geçmişe dayanır. Öyle ki Evliya Çelebi seyahatnamesinde İstanbul'da 300 işkembe dükkanı ve bunların 800 çalışanı olduğunu belirtir.

Dünyanın birçok mutfaklarında işkembe çorbası yapılır.

Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Makedonya gibi Balkan ülkelerinde yapılan işkembe ülkemizdeki tarife çok benzer. İçerisine sarımsak, sirke ve limon ilave edilerek içilir. Ama içerisine konan malzemeler ülkelere göre büyük farklılık gösterir.

Örneğin Meksika 'da yapılan menudo (işkembe) çorbasına soğan, kekik ve pul biber konur. Hindistan'da yapılan çakna çorbası keçi işkembesinden yapılır.

Vietnam'da yapılan işkembe çorbasına ise fesleğen ve fasulye filizleri konarak servis yapılır. Bu kadar geniş bir yelpazeye sahip olan lezzeti gelin biz sevdiğimiz şekilde yorumlayalım.....

MALZEMELER:

1 kg dana işkembesi (düdüklü tencerede haşlanmış ayıklanmış doğranmış)

3 yumurta sarısı

5 kaşık yoğurt

3 diş sarımsak

200 gr. Tereyağı

2.5 yemek kaşığı tepeleme un

1.5 - 2 litre sıcak su

Sirke

Tuz

YAPILIŞI:

Tereyağını bir tencerede eritin. Eriyen yağın içine unu dökerek kavurun. Kavrulan una çırpma teli ile karıştırarak yavaş yavaş su ilave edin.

Suyunu ilave ettikten sonra kaynamaya bırakın.

Su kendi halinde kaynarken bir kaseye yoğurdu boşaltın. İçine sadece yumurtanın sarısını ekleyin. Hafif limon suyu ve sirkede ilave edip güzelce karıştırın.

Yaptığınız terbiyeyi kaynayan çorbaya azar azar ve çırparak dökün. Haşlanmış ve doğranmış işkembeyi ve ezilmiş dövülmüş sarımsağı da ilave edip hafif kaynatıyoruz.

Son olarak tuzunu ilave ediyoruz. Esnaf lokantalarında içtiğiniz işkembe çorbasını bu şekilde evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz.

Afiyet olsun... Daha detaylı tarifler için instagram: ilker agan ve Arda lokanta sayfalarını takip edebilirsiniz.