Diyanet işleri başkanlığı tüm camileri önemine, tarihi olmasına, bölgesinde tanınmasına, cemaat yoğunluğuna göre A-B-C-D sınıfı olarak dereceledi.

Şimdi bi' sorun bakalım bu bilgiyi neden verdim.

Açıklayalım efenim!

Diyanetin derecelendirmesine göre: A sınıfı camiler Ulu Cami, Emirsultan Camii gibi camiler.

B Sınıfı camiler yine tarihi olan, tanınan, merkezi sistem ezan ve vaazın yapıldığı camiler.

C sınıfı camiler ise mahalle camileri statüsüne alınmış.

Şimdi İnegöl'de en tarihi merkez cami neresidir diye sorsam, hepiniz tebükü de İshakpaşa Camii dersiniz.

Amma, İshakpaşa Camisi önceden B sınıfı cami iken C kategorisine alınmış.

Pekü Hangi camiye B statüsü verilmiş dersiniz???

Şartları tutmadığı halde Konukoğlu camiine.

Yani İshakpaşa Camiinin hakkı Konukoğlu'na verilmek suretiyle İshakpaşa Camii itibarı yara aldı. Ankara da burayı bilmeyen tanımayanların aldığı bir karar ile koskoca bir tarihe ve şehre kara leke olarak düştü.

İnegöl'ün akil insanları uyurken, atanmışlar ve İnegöl'ümüze yabancı olanlar bir şehrin kaderi ve itibarı ile oynuyorlar.

Ağalar!

İshakpaşa Cami İnegöl'ümüzün kırmızıçizgisidir, dokunan yanar.

Özellikle siyasetçileri göreve davet ediyoruz.

Ha olur da, "Sahi neydi bu İshakpaşa Camisinin tarihçesi, sosyal dokumuzdaki yeri derseniz sizi şöyle bilgilendireyim.

1465 yılında yapılan 2.Bayezıt dönemlerinde veziri azam olarak görev yapan büyük bir devlet adamının yaptırdığı, çevresinde medresesi türbesi hanları hamamları ile önemli bir merkezdir, Sultan Abdülhamid'in de 1890 yılında yaptırdığı detaylı restorasyon ile varlığını muhafaza eden bu cami, yapıldığı o günden bugüne ve kıyamete kadar da böyle kalacak olan ecdad yadigarıdır.

İshakpaşa Camiinin itibarı diyanet işleri başkanlığının son yaptığı sınıflandırma ile zedelenmiştir.

Kamuoyu bu karar ile rahatsız olmuştur.

Bölgesinde bilinen tanınan, cemaat potansiyeli yüksek olan, merkezi sistem ezan ve vaazların yapıldığı, resmi programların, anma törenlerinin yapıldığı 7gün 24 saat aktif olan aynı zamanda turistlerin akınına uğradığı yerdir.

Adeta Bursa Ulu Cami, İstanbul Eyüp Sultan Cami, kadar önemli bir merkezdir İshakpaşa Camii. Ve maalesef diyanet işleri başkanlığının ilgili biriminin bütün kriterleri taşımasına rağmen sınıf atlama başvurusu kabul edilmemiş ve - C-sınıfı olarak mahalle Camii gibi görülmüştür.

Bizler İnegöllümüzün en önemli, merkezi ezanların ve vaazların okunduğu, her türlü sosyal programın icra edildiği, Fatih Sultan Mehmet, tamir ve tadil ettirmek suretiyle ikinci banisi olan 2. Abdülhamid Hanın emanetine gereken değerin resmi makamlarca verilmesini ve- B sınıfına yükseltilmesini, diyanet işleri başkanlığının, yaptığı bu yanlıştan bir an önce dönmesini istirham ediyoruz, saygı ve hürmet ile...