Son dönemde her ölçekten şirkette ve her seviyede yöneticinin ağzından eksik olmayan bir kelime var: "İşbirliği..." Her dönemin önemli kavramlarından biri olan işbirliğinin bu dönemde yeniden öne çıkması hatta altın çağını yaşamasının temelinde aslında iş dünyasındaki paradigma değişimi yatıyor. Her şeyin dönüştüğü; iş modellerinin, insan kaynağı kompozisyonunun ve çalışma ortamı dinamiklerinin değiştiği bir ortamda işbirliği kaçınılmaz. Ayrıca değer oluşturma ve rekabet etmede inovasyonun ve farklılaşmanın öne çıktığı bir dönemde bunları elde etmenin temel dinamiği olan işbirliği önemini gittikçe artırıyor.

Küreselleşme ile rekabete açılan her bir santimetrekarede şirketler daha etkin olabilmek için uzmanlık alanlarına göre işbirlikleri geliştiriyor, ortaklıklar kuruyor ya da fikirlerine güvendikleri kişilerle çalışıyor. Bugün geldiğimiz noktadan daha ilerisini düşündüğümüzde artık tüm iş dünyasının bireysel düşünüp hareket etmesi zor. Bu çerçevede iş birliklerine dikkat çekebilmek adına birkaç noktadan inceleyelim.

İşbirliği İlham Kaynağıdır

İşletmenizin günlük işlemleri sırasında bir rutine girmek kolaydır ve bir şey yapmanın daha iyi bir yolu, denenecek farklı teknikler, zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlayacak yeni araçlar her zaman vardır. Blogları, dergileri ve kitapları okuyabilmenize rağmen, bu bilgileri iletmiyor, paylaşmıyor ve tartışmıyorsanız, faydaları sınırlıdır. Yeni bir bakış açısı elde etmek, yaratıcılığınızı tetiklemek, gelen bilgileri incelemek ve topladığınız verilere yeni bağlamlar eklemek için kendinizin dışında paylaşabilmek çok önemlidir.

İşbirliği, Ağınızı Büyütmenize Yardımcı Olur

Başarılı girişimciler, yeni insanlarla tanışmak, irtibat kişileri ve meslektaşları listesi oluşturmak konusunda ortak bir ilgiye sahiptir. İş dünyasında başarılı olmak, sürekli olarak bağlantı kurmanızı ve ittifaklar oluşturmanızı gerektirir. Aynı grupla tekrar tekrar ağ kurup satmaya devam ederseniz, işiniz çok daha hızlı gelişir

İşbirliği Eğiticidir

İşbirliğinin en büyük yararlarından biri öğrenme fırsatıdır. Aslında, yakın çevrenizin dışındaki biriyle yaptığınız her etkileşim size değerli bir şey öğretebilir.

İşbirliği, Tasarrufa Yardımcı Olabilir

Pek çok işbirliğine dayalı ilişki, entelektüel katkıyı, uygulamalı çalışmaları ve bazen de harcamaları bölmeyi içerir. Başka bir işletmeyle işbirliği yapıyorsanız ve şartların bir kısmı geliştirme ve pazarlama harcamalarını paylaşmayı içeriyorsa, maliyetlerinizi azaltarak daha fazla gelir elde edersiniz.

İşbirliği Sorunları Çözmek için Önemlidir

Kitle kaynak kullanımının bu kadar popüler olmasının bir nedeni var; sayılarda inkar edilemez bir güç var. Bir kişi kendi başına bir şeyi başaramazsa, iki veya üç veya daha fazla kişi bunu başarabilir. İşinizde karşılaştığınız son zor sorunu düşünün. Kımıldadığımızda, çoğumuz hemen bir sondaj kurulu olarak hareket eden ve problemi çözmemize yardımcı olan bir ortağa, danışmana veya diğer güvenilir bir kaynağa gideriz. Sorun ne kadar zorsa çözülsün, durum dışından birinin girdisini elde etmekten o kadar çok faydalanabiliriz. Yeni bakış açıları ve deneyimler eklediğinizde, sonuç genellikle başlangıçta başarmak için belirlediğiniz şeyin ötesine geçer.

Ümit ediyorum şehrimizde de başta İş Dünyası olmak üzere tüm kişi ve kurumlar kazan-kazan ilkesi doğrultusunda işbirlikleri oluşturmanın önemiyle hareket edebilirler. Sonuçta tek başına birşeylerden pay almak isteyen yada takdiri kendi toplamak isteyen hayatta başarılı olamıyor. Sayısız faydası olan birliktelik kültürünü sadece yukarıda paylaştığım başlıklarla sınırlandıramayız. Dolayısıyla herkes kendi çerçevesinde yorumlayabilir.