Bizde bulunmaz...Bizim topraklarda yeşermez..Hiç bir zaman da olmadı... Hitler Almanyası ve ardından ABD kafatasçı imal etmeye kalksa bile tutmadı. Resimde, Osmanlı ordusu pilotu ve dünyanın ilk siyahi pilotu Ahmet Ali Efendi'nin 1916 yılında çekilmiş resmi.Yeterli mi? Cihan Harbi süresince Ahmet Ali Bey Konya Askeri Havacılık Üssünde gönüllü olarak hizmet ederek vatanın Batılı emperyalistlere karşı himayesinde önemli roller üstlenmiştir. Haliç'te bulunan bazı uçakların Anadolu'ya kaçırılması için gizlice faaliyetlerde bulundu. Yine bu sıralarda İstanbul Boğazı'ndaki Batı Karadeniz havalisindeki düşman gemilerini havadan takip ederek onlarla ilgili raporlar topladı. Osmanlı İmparatorluğu'nun savaş sonunda imzaladığı Mondros mütarekesine baştan beri belli başlı devlet adamları karşı gelmekteydiler. Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu'da başlattığı özgürlük mücadelesi, Batılı devletlerin işgalini tanımayan her kesimin kenetlenmesine sebep olmuştu. Ahmet Ali Bey gibi vatanperver subaylar Mustafa Kemal'in bağımsızlık mücadelesinde yer aldılar.xxii Bu konuyu iyi gözlemlemiş olan David Nicolle, Türk Bağımsızlık Savaşında Ahmet Ali Bey'in rolünü ifade etmiştir: "Osmanlı pilotlarının büyük çoğunluğu millet olarak Türklerden oluşuyordu fakat içlerinde bazıları Arabistanlı, Yemenli ve hatta İran kökenliydiler. Ahmet Ali kaptan ise Afrika asıllı olup 1914- 15 yıllarındaki ilk uçuşuyla dünyanın ilk siyahi askeri pilotu olarak biliniyordu. "

1922 yılında halen işgal altında olan İstanbul'un İngiliz Deniz Kuvvetleri tarafından tehdidi devam etmekteydi. Fakat Mustafa Kemal Atatürk'ün zaferiyle neticelenen bağımsızlık savaşında Fransa, İtalya ve İngiltere gibi batılı sömürgeci devletler Osmanlı toraklarını terk etmek zorunda kalmışlardır. Bu sebeple Ahmet Ali Bey'in 1922 yılında Amasya'dan uçağıyla kalkarak Ankara'da teşekkül eden Mustafa Kemal Atatürk'ün kuvvetlerine katılmıştır.

Ahmet Ali Bey Hatice Hanım ile evlenir ve Muhammer, Yılmaz, Müjgan ve Neriman adlarında dört çocukları olur. Çocukların hepsi eğitimlerini tamamladıktan sonra çoğunluğu baba mesleğini tercih ederek pilot oldular. Bununla birlikte Ahmet Ali Bey'in etkisiyle aile yakınlardan da kayda değer pilotlar yetişti; profesyonel uçuş eğitimleriyle sadece Türk Hava Kuvvetleri'ne değil aynı zamanda Türk Hava Yolları'na da hizmet ettiler. Ailenin büyük çoğunluğu halen günümüzde Çelikten soy ismiyle İzmir ve İstanbul'da ikamet etmektedirler.

Sonuç olarak; Ahmet Ali Bey sadece Osmanlı-Türk tarihinde değil, dünyanın ilk siyahi pilotu olarak tarihe geçmiştir. Batı milletlerinin siyahi halkları ten renginden dolayı ikinci sınıf vatandaş konumunda gördüğü yıllarda Ahmet Ali Bey medeni bir Osmanlı vatandaşı olmanın ayrıcalığından istifade etti. Halbuki Irkdaşı pilot Eugene Jacgues Bullard ten rengi yüzünden, hizmet ettiği Fransız ordusunda savaştan sonra ırkçılık sebebiyle fakirlik içinde yaşam mücadelesiyle yüzleşti. Onun bir asansör tamircisi olarak fakirlik içinde ölümü Ahmet Ali Bey'in yaşam koşulları ve Osmanlı toplumunda gördüğü saygıyla kıyaslanmaz bir sosyal durumu ortaya koymaktadır.

Pilot Ahmet Ali Bey bir Afrika kökenli vatandaş olarak kendisiyle aynı dini taşıyan Osmanlı Devleti kurmayları tarafından sahip çıkıldı ve Türk tarihinin sembol isimlerinden birisi oldu. Bu minvalde dünya tarihinde ilk Müslüman kadın pilot Belkis Şevket dahi bir Osmanlı vatandaşı olarak toplumda saygı görerek pilot olabilecek olanakları bulabilmiştir. Şevket Hanımın Osmanlı Devleti'nin son döneminde yetişip dünyanın ilk kadın pilotu olabilmesi de şüphesiz Müslüman Türk milletinin kadına verdiği değerle açıklanabilir bir hakikattir. Bu ahval ve sosyal koşullarda Ahmet Ali Beyin de modern Türkiye Cumhuriyeti'nin oluşmaya başladığı yıllarda halk olarak tarihi bir döneme şahitlik ettiği aşikardır. Şüphe yok ki sadece Türk tarihi içinde değil Ahmet Ali Bey fevkalade konumu ile dünya tarihinde her daim hatırlanacak bir şahsiyet olarak kalacaktır..