Eğitim-Bir-Sen İnegöl Temsilciliği, hafta sonu Safranbolu'ya bir gezi düzenledi.
Dünkü yazımın konusu bu gezi idi...
Gezi süresince; Turizm açısından Safranbolu'yu İnegöl ile kıyaslayıp değerlendirme imkanı bulmuştum.
Dünkü yazımda geziden bazı notları paylaşmıştım.
Dün İnegöl'ü Safranbolu ile kıyaslayıp paylaştığımız konu başlıkları şunlar idi:
1-Safranbolu evleri ve İnegöl konakları
2- Safranbolu Tokatlı Kanyonu ve Oylat Vadisi
3-Kristal teras ve Sivri Kaya
4-Bulak Mencilis Mağarası ve Oylat Mağarası
Bugün kıyaslamaya devam edelim.
SAFRANBOLU LOKUMU
Safranbolu lokumu ile de meşhur olmuş. Bu şehre gelip de Safranbolu Lokumunu tatmayan yok. Çünkü çarşı pazarında dolaşırken sizi karşılayan esnaf, elinde tepsi, size bu lokumu ikram ediyor. "Az önce tattım, alışverişimi yaptım" deseniz de ısrarcı davranıyorlar.
Safranbolu Lokumu hafif ve az tatlı. Bu özelliği ile diğer lokumlardan ayrılıyor. Safranbolu suyu ve doğal şekerle yapılmış olması da lokumu diğer lokumlardan farklı kılıyor.
Hindistan cevizli, fındıklı, çifte kavrulmuş, safranlı fıstıklı, güllü, damla sakızlı gibi birçok türleri ile Turistlerin damak zevkine hitap ediyor.
"Buradan evime ne götürebilirim?" diye sorarsanız, Safranbolu'ya has hediyelik eşyalarla birlikte, Safranbolu lokumu derim.
Gıda turizmi olarak İnegöl ile kıyasladığınızda, İnegöl Köftesi ve İnegöl Ayçekirdeği zikredilebilir. Ancak bu gıdalarımızın hediyelik olma özelliği yok.
Şüphesiz köftemiz çok önemli bir turizm değeri. İnegöl Turizmi masaya yatırıldığında, İnegöl köftesi her zaman ilk üçte yer alır. İnegöl turizmini planlarken köfteyi mutlaka merkeze almak gerekiyor.
Hediyelik eşya konusuna gelince, İnegöl olarak en büyük eksiklerimizden biri bu... İnegöl'e has, hediyelik eşyamız yok. Mobilya gibi çok önemli bir kaynağa sahip olmamıza rağmen, turizm değeri olan hediyelik eşyalar henüz sunabilmiş değiliz. Dolayısı ile Turizm değeri olarak sunduğumuz ortamlarda köfte haricinde sunum yapabilecek esnafımız bulunmuyor.
KENT MÜZESİ VE HIDIRLIK TEPESİ
Safranbolu'nun da İnegöl gibi bir kent müzesi var. Binası bu müzeyi farklı kılıyor. Mimari güzelliği ile dikkat çeken Hükümet Konağı Kent Müzesi olarak planlanmış.
Kastamonu'ya hakim bir tepede bulunması da Turizm değerini arttırıyor.
İçerik olarak elbette İnegöl Kent Müzemiz daha zengin. İç bina dizaynı olarak da İnegöl'ün müzesi örnek. Coğrafi konum haricinde bu konuda eksiğimiz yok fazlamız çok.
Ancak içimde yara olan bir konuyu yeri gelmişken paylaşayım.
Keşke İnegöl Höyüğünün olduğu tepe, doğal dokusu ile korunsaydı, burada yapılaşmaya izin verilmeseydi. İnanın burada yapılacak olan İnegöl kalesi, sergi ve müzelerle en önemli turizm noktasına sahip olmuş olurduk.
Safranbolu bu etkiyi, Hıdırlık Tepesi denilen alanı koruyarak başarmış.
Hıdırlık tepesi, Türklerin, Safranbolu'ya ilk konuşlandığı yer olarak muhafaza edilmiş.
2 adet açık namazgahı var. Eskiden Safranbolu'da, "yağmur duası" ile "Hıdırellez'' kutlamaları bu alanda yapılırmış.
DEMİRCİLER ÇARŞISI VE CİNCİ HANI
İzzet Mehmet Paşa Cami, Safranbolu'nun tarihi çarşılarından biri. Bu tarihi caminin arkasında Demirciler Çarşısı yer alıyor.
Burada antik değeri olan eşyalar da bulmak mümkün.
Çarşıyi gezdik gördük; Sıcak, soğuk demir işçiliği hala devam ediyor.
Demirciliğin yanı sıra çarşı içerisinde bakır ve kalay işçiliği de sürdürülüyor.
İshakpaşa Camii Merkezli olarak İnegöl'ü kıyasladığınızda, Beylik Hanı ve Kapalı Çarşımızın bulunduğu alan bu işlevi görebilir. Ancak müzede sergilenen birçok mesleğin yaşamıyor olması bizim için büyük bir kayıp.
Bu noktada, Safranbolu'nun Cinci Hanı ve Hamamı gibi çok özel bir turizm değerinden bahsetmek gerekiyor. Bu handa konaklama imkanın sunulması da artı bir değer katıyor.
İpek yolu üzerinde olmamıza rağmen İnegöl içinde ayakta kalan bir hanımız yok. Ortaköy Kervansaray'ımız turizm açısından merkezden uzak gözüküyor.
Şüphesiz harabe halde olan Ortaköy Kervansaray'ının ayağa kaldırılması çok büyük başarı...
Ancak buradan her geçtiğimde, kapısının kilitli olduğunu ve ziyaret edilmediğini görmek beni üzüyor.
Oylat bağlantı yolu ile burasının İnegöl Turizm güzergahına kazandırılmaya çalışılması önemli bir adımdı. Ancak bu güzergah beklenen ilgiyi henüz görebilmiş değil.
SAAT KULESİ
Safranbolu'nun Saat Kulesi de var. Hükümet Konağı'nın yanında bu kule de ziyaret edilebiliyor.
Bu kule ile birlikte Türkiye'deki bütün saat kulelerinin maketleri sergilenmiş aynı alanda.
İşte bir eksiğimiz de bu tür projelerden yoksun olmamız. Saat Kulesinden bahsetmiyorum. Bizim de var saat kulelerimiz.
Miniatürk tarzı projelerimizin eksikliğinden bahsediyorum.
Aslında Ortaköy Kervansaray'ının etrafında açılacak arazilerde, Miniatürk tarzı bu tür ilgi çeken ortamlar oluşturulabilir.
İşte o zaman tek başına var olmaya çalışan Ortaköy Kervansaray'ına destek bir proje ortaya konmuş olur.
Zamanla burada açılacak İnegöl Köftecisi ve hediyelik eşya dükkanları, turizm açısından burayı tercih edilen bir güzergah haline getirebilir.
Bu mevzuya bu gün de köşemiz yetmedi. Daha sonra devam edelim inşallah!