Sultan Abdülaziz devrinde, 7 Ekim 1864 Salı günü, "Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi" yayınlanarak "eyalet" sisteminden "vilayet" sistemine geçilmiştir.

Yapılan bu yeni düzenlemeye göre, Bursa, "Hüdavendigar Vilayeti"nin merkezi olmuştur. Hüdavendigar Vilayeti'ne bağlı kazalar da şöyle sıralanmıştır: İnegöl, Yenişehir, İznik, Orhan Gazi/Pazarköy, Gemlik, Mudanya ve Tirilya.

1864 yılında yayınlanan "Teşkil-i Vilayet Nizamnamesi" ile "eyalet" ve "liva" birimleri kaldırılırken buna karşın, "kaza" ve "köy" birimi arasına "nahiye= bucak" diye yeni bir yönetim birimi ihdas olunmuştur .

DOMANİÇ İNEGÖL'ÜN NAHİYESİ İDİ

Sözü edilen nizamname yürürlüğe konunca da İnegöl kazası'na bağlı iki nahiye merkezi oluşturulmuştur. Bunlardan biri, "Domaniç Nahiyesi" ; diğeri de "Kefere Yenice Nahiyesi" adını almıştır.

İNEGÖL'ÜN İLK KAYMAKAMI: NAZİF BEY

1870 yılında yayınlanan "İdare-i Umumiye-i Vilayet Nizamnamesi"ne göre vilayetlerde görev üstlenmiş idari birimler belirlenmiş ve de görevleri tesbit olunmuştur. Söz konusı nizamnameye göre her kaza merkezinde devleti temsil eden en üst görevli kaymakam olmuştur.

1870 yılında İnegöl'e ilk atanan kaymakam , Nazif Bey olmuştur. Nazif Bey'in ataması, ikinci defa yapılan bir atama olarak gösterildiğine göre, Nazif Bey'in ilk atanması muhtemelen 1868 yılında yapılmıştır.

İstanbul'da beledi teşkilatlanma, Sultan Abdülmecid devrinde (1839-1861) ve Kırım Harbi sonrasında ilan edilen "İslahat Fermanı" doğrultusunda kurulmaya başlamıştır .

Taşrada belediye teşkilalarının kurulması ise muhtemelen, "Teşkil-i Vilayet Nizam- namesi" ile ilgili uygulamanın başlatıldığı 1868 yılından itibaren olsa gerektir.

İNEGÖL'DE İLK BELEDİYE TEŞKİLATININ KURULMASI

Bu nedenle İnegöl İlçesi'nde belediye teşkilatı, 1868-69 yıllarında kurulmuş olmalıdır. Çünkü 1870 yılındyayınlanan "Hüdavendigar Vilayet Salnamesi'n

de =Bursa Yıllığı8'nda" İnegöl belediye başkanı'nın ve belediye meclis üyelerinin isimleri yer almaktadır. Hiç şüphesiz bu durum, İnegöl'de belediye teşkilatının daha önceki yıllarda kurulmuş olduğunu açık seçik göstermiş bulunmaktadır.

İLK BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERİ

Başkan: Sadıkzade Süleyman Ağa'dır.

Üyeler ise : Kaşıkçızade Ahmed Ağa ;

Hacı İbrahimzade Ahmed Ağa ;

Hacı Ali Ağa ;

Hacı Hüseyinzade Ahmed Ağa ;

Hacı Makro Ağa;

Katip Mehmed Efendi.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR