Evet bu aziz şehir İnegöl'ün bir dili olsa da konuşsa. Konuşsa da bana ne yapıyorsunuz böyle dese. Canını neden incittiğimizi bizlere söylese. Ruhuna neden prangalar vurduğumuzu yüzümüze vursa. O güzelim doğayı nasıl kirlettiğimizi, bizi biz yapan değerlerimizi neden yalnız bıraktığımızı bizlere hayıflasa, o bakmakla doyamadığımız tarihi dokulara neden sahip çıkamadığımızı bize haykırsa. Bunları bize dile getirse, İnegöl'ü İnegöl olmaktan çıkardığımızı bizlere söylese hoş olmaz mı?

ŞEHİRLERİN BİRBİRLERİYLE YARIŞTIĞI BİR DÖNEMDEYİZ

Bilgi çağında, elimizin altında her şeyi bulabildiğimiz bir dönemde ülkelerin birbiriyle değil şehirlerin birbirleriyle yarıştığı ve kıyaslandığı bu zaman dilinde İnegöl için neler yapıyoruz bunu iyi düşünmemiz gerekiyor. İnegöl'ü şöyle bir tahayyül ettiğimizde her bir metrekaresinde öyle farklı özellikleri ve güzellikleri barındırıyor ki, çoğu şehre nasip olmayacak değerlere sahip olduğumuz aşikar. Tabi ki İnegöl'ün geçmişten bugüne seyreden değişim ve gelişim grafiğinde öylesi önemli nüanslar var ki ciltler dolusu kitap yazılsa bunları anlatmaya yetmez düşüncesindeyim.

ŞEHİR VE İNSAN

Tamam güzel de bunca önemli verilere sahipken, hep biz mi İnegöl'e değer kattık, İnegöl bizlere bir şey katmadı mı? Bu şehirde olmak bir ayrıcalık değil mi? Yoksa bizler mi bu şehre bir ayrıcalık katıyoruz? Merkez de bizler mi varız? İnegöl bu oluşumun neresinde? Şehir tasavvuru olgusu içerisinde insan ve şehir kenetlenmesinde biz olgusu mu ağır basacak? Yoksa şehir ve insanın ayrıştığı ben olgusu mu ağır basacak? Bu sorulara net cevaplar veremezsek şehir ve insanı tam olarak ifade edemezsek geleceğe emin adımlarla devam etmemiz zorlaşacak kanısındayım.

İNEGÖL'ÜN BİZLERE ANLATACAĞI ÇOK ŞEY VAR

Bu noktada kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, Anadolu'nun güzel bir coğrafi bölgesinde farklı birçok uygarlığın izlerini taşıyan bu aziz şehir, doğasıyla, tarımıyla, turizmiyle, ekonomisiyle, her geçen gün büyüyen şehircilik olgusuyla bizlere çok şey söylemeye çalışıyor. Çok şey ifade etmek istiyor ama anlayana. O yüzden bu güzelim İnegöl'ün bir dili olsa da konuşsa. Artık silkilin kendinize gelin dese. Bu manada İnegöl'ün bizlere anlatacağı çok şey var.

İNEGÖL'E NASIL SAHİP ÇIKACAĞIZ

Ya şöyle bir baktığımızda Cuma tepe höyüğü dediğimiz İnegöl'ün tam göbeğindeki yer maalesef yok edilmiş. Üzerine yerleşim yerleri yapılarak tarihin üzeri örtülmüş adeta. İnegöl kalesi ortada yok. Osmanlı öncesi somut veriler, o dönemi yansıtacak yegane bir unsuru elimizle tutamıyoruz. İshakpaşa Külliyesi öksüz bir şekilde bizlere bakıyor. Cuma camii eski günlerini arıyor. Vakıf arazileri talan edilmiş. Yaşadığımız yer İnegöl mü muamması içerisinde arkeolojik ve yüzey araştırmalarından yoksun bir tarihe şekil vermeye çalışıyoruz.

Hakeza Kurşunlu, Kulaca, Akhisar hattının önemini kavramadan, tarihi ipek ticaret yolunun bu şehre kazandırdıklarını anlamlandıramadan, Sultan Abdülhamid'in Kafkaslardan ve Balkanlardan gelen göçmenlere yaptırdığı köy camii ve okullarını yok etmek yerine imar etmeden, her birinde yaşanmışlıklarını barındıran İnegöl eski evlerini ayağa kaldırmadan, İnegöl'ü İnegöl yapan doğal güzelliklere sahip çıkmadan, termalin merkezi Oylat'ı kabuğundan çıkarmadan, ilk sivil mehterimizi yüceltmeden, tarımımıza yeni değerler katmadan, mobilyamıza yeni kapılar açmadan, farklı kültürleri bir çatı altında toplamadan İnegöl'e nasıl sahip çıkacağız.

İNEGÖL ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULMALI

O yüzden İnegöl'ün bir dili olsa da konuşsa. Konuşsa keşke bizlerle, neden sahip çıkmıyorsunuz dese bu güzelim şehre. Öyle İnegöllüyüm demekle bu şehirde yaşamak olmaz dese bizlere. Evet her birimiz kendince çok şey biliyor. Bu şehir için çok konuşuyor. Konuşuyoruz konuşuyoruz da sonuç ne, sonuç yok. Hep dediğim gibi tarihe ışık tutacak, sürekli yeni çalışmaların peşinde koşacak İnegöl Araştırma Merkezi kurulmalı. Bu merkez,üniversite başta olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler ile birlikte faaliyetlerini yürütecek bir mekanizmaya dönüşürse, bu oluşumun İnegöl'e önemli kazanımlar bırakacağı düşüncesindeyim.Umarım bu güzel şehirde, geçmişimize yön vererek, bugüne ve geleceğe daha sağlam adımlar atmamızı sağlayacak İnegöl Araştırma Merkezi kurulur ve kadim şehir İnegöl için güzel çalışmalara imza atar.

Yaşamaktan mutluluk duyduğumuz, birbirimize güler yüzle selam verebildiğimiz, İNSAN olgusunun öne çıktığı bir kentte yaşamak dileğiyle...