Google'ye girip "Yolun ortasından yürümek" yazdığınızda "İnegöllülerin yolun ortasından yürümesi", "İnegöllü gibi yolun ortasından yürümek" şeklinde başlıklarla karşılaşıyorsunuz.

"Yaya merkezli trafiği olan bir ilçemizdir. İnsanları kaldırımdan yürümeyi sevmez, gayri ihtiyari yolun ortasına doğru ilerler" ya da "İnegöllü kaldırım varken yolun ortasından yürüyen insandır" gibi açıklamalarla da karşılaşıyorsunuz.

Yine aramalarınızı sürdürürseniz şöyle bir paragraf karşınıza çıkacaktır. "Nerden çıkmıştır, neden çıkmıştır bilinmez ama, İnegöllüler ortadan yürür savını günümüzde haklı çıkaracak birçok örneği caddelerinde görebilirsiniz. Hatta kelam şudur ki, İnegöl'de İngilizce öğretmenliği yapan güzide bir hocanın, İngiltere'ye ziyaretinde yol ortasında giderken gördüğü aile hakkındaki "bunlar kesin Türk" düşüncesi, yanlarına gittiğinde aldığı İnegöllüyüz" cevabıyla yerini şoka bırakmıştır.

Şu şehirde, bu şehirde araç kullanan kişilerin yolun ortasından yürüdüğünü gördükleri kişilere "İnegöllü müsün be kardeşim" dediklerini anlatan anılarını hepimiz dinlemişizdir. İnegöllüler kadar olmasa da Kırıkkale ve Tarsus içinde kısmen benzer bir durumun varlığını görmekteyiz.

" Motorlu araç kullanmanın yasak olduğu İstanbul Adalar ilçesine sırf bu duyguyu tatmak için gidenler oluyor, yolun ortasından yürümek acayip güzel bir his. " diyenlerimiz olacaktır.

"Tamam, İnegöllüler yolun ortasından yürüyor ama kaldırımlar da çok sıkıntılı, bir nefes almak, kafa dağıtmak isteyen insanlar yola çıkmaya mecbur kalıyorlar ne varmış bunda" diyenlerimiz olacaktır.

"Ne var bunda kardeşim dünyaya gelmenin bir başka adı da hayata yürümek değil midir, yürümenin kendisi zaten özgürlüktür, keyif almadır. Tepki koymadır, içini boşaltmadır" diyenlerimizde olacaktır.

"Kaldırımlar dururken yolun ortasından yürümek, kurallara uymamaktır, sorumsuzluktur. Araç kullananlara sıkıntı yaratmaktır, kurallara uyan insanlara haksızlık etmektir, ilkelliktir" diyenlerimiz de olacaktır.
İnegöllüler içinde de yazıda bahsettiğimiz gerekçeler dolayısıyla kaldırımda değil de yolda yürüyenler vardır muhakkak ama İnegöl'de yolun ortasından yürüme geleneğinin oluşması başka bir durumdur.

Sanırım 2000'li yılların başında Yusuf Kardaş Ağabey'de bir haberde dile getirmişti. İnegöllünün yolun ortasında yürüme alışkanlığının sebebi evlerin pencerelerinden uzaklaşmaktır.

Yani zemin kat pencerelerinden uzakta yürüyerek kaldırım kenarlarındaki evlerin zemin katlarının mahremiyetine saygı göstermektir.

Havalandırmak için açılan bir ev penceresinden dışarı çıkabilecek insan seslerini duymak istememek, bir kadının evinde, penceresinin kenarında rahatça oturabilmesini mümkün kılmaktır. İnegöllünün böyle bir alışkanlığı olduğu gibi, böyle de saygın bir gerekçesi vardır. Saygılarımla.