Vatanı için, bayrağı için sahip olduğu değerleri korumak için bir saniye bile düşünmeden canını hiçe sayan, bu kutsal yolda ruhunu teslim eden şehitlerimiz. Canından çok sevdikleri vatanları için hayatlarını, ailelerini, şehirlerini, kasabalarını bir kenara bırakarak korkusuzca bir adım öne atılarak şehitlik mertebesine ulaşan yiğitlerimiz. Ruhlarınız şad olsun...

BU AZİZ MİLLET NELER GÖRDÜ NELER

Anadolu topraklarına ayak bastığımız günden beri bu topraklarda var olma mücadelesi veriyoruz. Tarihin her döneminde tarifi imkansız acılar yaşayan bu kadim millet, sahip olduğu değerlerin bir yansıması olarak adeta küllerinden yeniden ve daha da güçlü şekilde doğarak bugünlere gelmesini bilmiştir. Tuğrul, Çağrı Bey ve Alparslan'dan Ertuğrulgazi, Osmangazi ve Fatih Sultan Mehmed'e, Kanuni Sultan Süleyman'dan III.Selim ve II.Abdülhamid'e ve son olarak Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde başlatılan Milli Mücadele döneminden bugünlere gelinceye kadar bu aziz millet neler gördü neler...

KAHRAMANLARI NASIL UNUTABİLİRİZ?

Tüm dünyaya adalet, huzur, güven, istikrar ve refah getiren medeniyetimizi yok etmek isteyen kirli eller her zaman iş başında oldu. Kah iç oyunlarla bizleri birbirimize düşürdü kah savaşlarla bizleri zayıflatarak tarih sahnesinden silmek istediler. Çanakkale'de fütursuzca tüm güçleriyle üzerimize saldırırken bu asil millet yedi düvele karşı göğsünü siper ederek 'Çanakkale Geçilmez' derken, Ya İstiklal Ya Ölüm diyerek öldü denilen bir milletin yeniden ayağa kalktığı Milli Mücadele ve sonrasında Kore'de Kıbrıs'ta, PKK terör örgütüne karşı savaşan Mehmetçiğimiz ile Karanlık geceyi aydınlığa çeviren ülkemizin bekası için canlarını hiçe sayan 15 Temmuz Kahramanlarını nasıl unutabiliriz?

722 ŞEHİT VERDİK

Milli Savunma Bakanlığı verilerine baktığımızda Osmanlı-Yunan harbinde(1897) 7, İç İsyanlar 2, Trablusgarp Savaşı(1911-1912) 1, Balkan Savaşları(1912-1913) 21, Birinci Dünya Savaşı(1914-1918) 605, İstiklal Savaşı 48, Kore Savaşı 4, Kıbrıs Barış Harekatı 1, Terörle mücadele 32 ve son olarak Afrin'de 1 olmak üzere İnegöl bu zamana kadar 722 şehit verdi.Türk milletinin, bu eşsiz güzellikteki vatan toprakları için canlarını feda eden İnegöllü şehitlerimizi unutmak mümkün mü?

ADLARINI TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZDIRAN YİĞİTLERİMİZ

Adlarını tarihe altın harflerle yazdıran bu yiğitlere gereken ilgiyi ve özeni ne yazık ki gösteremiyoruz. Bugünün Yarını; Yarının Umudu olan çocuklarımıza ve gençlerimize bu cengaverleri öğretmemiz gerekiyor. Bunu dünyanın farklı milletleri en güzel şekilde yaparken, bizler neden bu değerlerimize sahip çıkamıyoruz. Ha şunu da söylemek isterim ki bu 722 sayısı resmi belgelere geçen şehit sayımız. Tabi ki resmi belgelere geçemeyen isimleri tespit edilemeyen, bu sayının kat ve kat fazlası şühedamız bu topraklarda yatıyor.

ŞEHİTLERİMİZE SELAM OLSUN

Şöyle bir baktığımızda Osmanlı-Yunan harbinde(1897) şehit düşen Fevziye Mahallesinden İrfan oğlu Hüseyin, Trablusgarp Savaşında(1911-1912) şehit düşen Güzelyurt Mahallesinden Hacısüleymanoğullarından Mustafa, Balkan Savaşlarında(1912-1913) şehit düşen Küçükyenice Mahallesinden Çakıroğullarından Hasan, Birinci Dünya Savaşında Çanakkale Cephesinde Hamzabey Mahallesinden Mehmet oğlu Hüseyin,İngilizler tarafından esir alınan Türk askerleriyle birlikte Malta'ya getirilen ve burada 1917 tarihinde şehadet mertebesine ulaşan İnegöllü İzzet,İstiklal Savaşında Bayramşah Mahallesinden İbrahim oğlu Mehmet, Kore Savaşında AdemŞahinoğulları, Kıbrıs Barış Harekatında Tahsin Bozkurt, 1995 yılında Tunceli'de Jandarma Er Turan Ay ve 2018 yılında Suriye/Afrin'de Tank Uzman Çavuş Halil İbrahim Aygül vatanı için, bayrağı için şehit oldu. Ve ismini burada sayamadığımız daha nice İnegöllü evladımız. Hepinize selam olsun.

ŞEHİTLERİMİZE GEREKEN VEFAYI GÖSTERMELİYİZ

İnegöllü şehitlerimizi unutmamak ve unutturmamak adına kentimizde bir abide veya farkındalık oluşturacak bir merkez yapmak şart bence. Biliyorsunuz Atatürk anıtının önünde Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen İnegöllü askerler anısına yaptırılan "Saat Kulesi" var. Ama bence bu yeterli değil. Gerekli envanter çalışmaları yapılarak tüm İnegöllü şehitlerimizi kapsayacak bir şehitlik abidesi veya daha farklı bir konsepte merkez yapılabilir. Bunların örnekleri değişik illerde mevcut. Yaşayan bir tarih olgusu içerisinde geleceğimizin teminatı yavrularımıza somut veriler bırakmamız gerektiğini unutmayalım. Hayatlarını bizler için feda eden bu isimsiz kahramanlara ne yapsak az gelir kanaatindeyim.

RUHLARI ŞAD OLSUN

Sözün kısası İnegöllü şehitlerimizin nezdinde şimdiye kadar Osmanlı-Yunan Savaşı'ndan Trablusgarp'a, Çanakkale'den Bakü'ye, Galiçya'dan Arabistan çöllerine, İstiklal Savaşı'ndan, Kore ve Kıbrıs'a, son 30 küsur yıldır vatanımızın değişik yerlerinde PKK terör örgütüne karşı savaşan Mehmetçiğimiz ile Karanlık geceyi aydınlığa çeviren ülkemizin bekası için canlarını hiçe sayan 15 Temmuz Kahramanları ve son olarak Afrin'de destan yazarken şehit olan askerlerimizin ruhları şad olsun.