Sadrazamlığa Giden Yolda İshak Paşa

A)1461-1466 yılları arasında İnegöl'lü İshak Paşa, Anadolu Beylerbeyi'dir. Mahmud Paşa, 1464 yılında sadaretten azledilince yerine Rum Mehmed Paşa vezir-i azam olmuştur.

B)1466-1469 yılları arasında İnegöl'lü İshak Paşa vezaret payesi alarak divanda görev almıştır. Rum Mehmed Paşa, sadaretten/başvekillikten azledilince, İnegöl'lü İshak Paşa'ya sadaret yolu açılmıştır,

C)1469-1471 yılları arasında İnegöl'lü İshak Paşa, ilk defa, sadrazam olmuştur. Ancak, gelişen yeni siyasi genel durum gereği, İnegöl'lü İshak Paşa, sadaret makamında çok uzun süre kalmamıştır. Azledilerek Selanik Sancak Beyliğine atanmış ve yerine de Bosna Beylerbeyi Kraloğlu Mühtedi Sarı İshak Paşa getirilmiştir. Böylece, İnegöl ile bağlantısı olduğunu söylediğimiz iki İshak Paşa, sadaret makamında -bir diğer ifade ile- başbakanlık makamına gelme hususunda bir birlerine halef-selef olmuşlardır.

D- 1480-1481 yılları arasında ise İnegöllü İshak Paşa, Selanik Sancak Beyliği'nden alınarak İstanbul Muhafızlığına atanmıştır. Fatih Sultan Meh-med Han da -hedefini gizli tuttuğu askeri bir harekatı yönetmek üzere- son sadrazamı Karamani Mehmed Paşa ile birlikte Üsküdar'a geçmiş ve Maltepe'de Hünkar Çayırı'nda kurulmuş olan ordugaha geçmiştir.Ne hazindir ki Maltepe-Hünkar Çayırı'ndaki ordugaha vardığında hastalanan Fatih Sultan Mehmed'e doktorları tarafından verilen ilaç, O'na şifa yerine zehir olmuş ve burada gözlerini hayata kapamıştır.

Sadrazam Karamani Mehmed Paşa, Fatih'in ölüm haberini gizli tutmuş ve Karaman Sancak Bey'i Şehzade Cem'e haber göndererek sür'atle İstanbul'a gelmesini istemiştir. Ancak; Anadolu Beylerbeyi Sinan Paşa, Sadrazam Karamani Mehmed Paşa'nın bu tasarrufunu uygun görmeyerek Şehzade Cem'e gönderilen elçiyi, yolda tutuklatmıştır.

Ardından da durumu İstanbul muhafızı ve de sadaret kaymakamı İnegöl'lü İshak Paşa'ya bildirmiştir. Bunun üzerine İnegöl'lü İshak Paşa bir taraftan Amasya Sancak Bey'i Şehzade Beyazıt'e, Keklik Mustafa isminde bir haberci gönderirken diğer taraftan da Şehzade Beyazıt'in oğullarından Şehzade Korkud'u, geçici olarak, tahta çıkartmış ve saray erkanı, Şehzade Korkud'a biat eylemiştir.

Keklik Mustafa, Amasya'ya ulaşır ulaşmaz, Şehzade Beyazıt, hemen yola çıkmış ve İnegöl coğrafyasından geçen Mezid-Posta Yolu'nu kullanarak sür'atle İstanbul'a gelmiştir.

Amasya Sancak Bey'i, Şehzade Beyazıt, İstanbul'a gelirgelmez yeniçeri ordusunun himayesinde tahta çıkmış ve İstanbul muhafızı ve de sadaret kaymakamı olan İnegöl'lü İshak Paşa, ikinci defa olmak üzere sadaret makamına getirilmiştir

E- 1481-1483 yılları arasında İnegöl'lü İshak Paşa'nın sadareti, iki yıl kadar sürmüştür. Ancak devlet adamları arasında çıkan huzursuzluklar nedeniyle Sultan II. Beyazıt, Edirne de yaptığı-özel-bir toplantı sonunda üst yönetim kadrolarında geniş bir tasfiye harekatı gerçekleştirmiş ve bu arada sadrazam İnegöl'lü İshak Paşa'yı da görevinden azlederek-tekrar- Selanik valiliğine göndermiştir.

1487 yılına kadar Selanik valiliğinde bulunan İshak Paşa, hayatının son günlerini, Selanik'te geçirmiş ve yaptığı vasiyet gereği, öldüğünde, İnegöl'deki camiinin haziresine defnedilmiştir. İnegöllü İshakpaşa'nın; Ankara, Çankırı, Kütahya, İnegöl, Bursa, İstanbul, Edirne, İzmir/Kemal Paşa, Dimetoka ve Selanik'te bir çok hayratı vardır. İshak Paşa'nın Halil Bey, Şadi Bey, Mustafa Çelebi,Piri Çelebi, İbrahim Bey isminde beş oğlu ile Hafsa ve Fahrünnisa adında iki kızı vardır.