Tarih 19 Mayıs 2011...6 yıl önce İstanbul'dan İnegöl'e gelirken, yol izlenimlerimi kayda geçmişim. 6 yılda neler değişti? Bugünü, o tarihteki izlenimlerimle karşılaştırdığımızda, tablo net olarak ortaya çıkıyor. Bugüne dair bazı notlarım olacak. Onları da parantez içinde paylaşacağım. İşte o yazım:

"5 ay İnegöl dışında kaldım. Değişik kentler, farklı insanlar tanıdım, yeni dostlar edindim. Fark ettim ki; farklı yerler görmek, yeni insanlar tanımak insana farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Anlıyorsunuz ki; Dünya İnegöl'den ibaret değil.

Farklı kentleri görünce İnegöl'ün kıymetini anladığınız gibi yaşadığınız kenti kıyaslama imkanı da buluyorsunuz. Bu açıdan bu köşemde şunu yöneticilerimize ve iş adamlarımıza çok hatırlattığımı göreceksiniz: "Her fırsatta gezin, seyahat edin. Fuarları, proje örneklerini ve araştırma gezilerini kaçırmayın."

Yaşadığınız kente, yaptığınız işe; bir de başkalarının gözü ile bakın. Dışarıdan nasıl görünüyorsunuz? Bunu görmeye çalışın.

KÖFTEMİZ VE MOBİLYAMIZ MI MEŞHUR SADECE?

Yeni tanıştığım insanlar, nereli olduğumu sorduklarında; ben de onlara İnegöl hakkında ne bildiklerini soruyorum. İnsanlar İnegöl'ü daha çok iki markası ile tanıyor: 1-İnegöl Köftesi 2-İnegöl Mobilyası. Oylat Kaplıcaları ise ilgilisi tarafından biliniyor ve tavsiye ediliyor.

Yakamda İnegöl Mobilyası rozeti, parmağımda Osmanlı dönemine ait İnegöl mühürlü yüzük taşıyorum. Sadece bu iki objenin dikkat çekmesi ile onlarca insana İnegöl'ü anlatma fırsatı buldum.

Maalesef bir de İnegöl olayları ve kayıp Sinem olayı ile hatırlanıyoruz. Üzülerek söylüyorum ki; 2010 yılında kentimizde yaşanan ve ulusal medyaya yansıyan olaylar İnegöl imajını çok zedelemiş gözüküyor.

İnegöl'ün ulusal gazetelere ve televizyonlara yansıyan markalarının başında İnegöl Mobilyası geliyor. Özellikle Modef reklamları İnegöl'ün tanıtımında çok etkili bir işleve sahip. Kurumsal marka olarak Çilek Genç Odası dikkat çekiyor.

Diğer tarafta İnegöl Belediyesi'nin gazetelere yansıyan etkinlikleri ve hizmetleri var. Özellikle ulusal gazeteler ile anlaşmalı yayınlanan dosyalar İnegöl'ün tanıtımında önemli yer tutuyor.

DIŞARDAN GÖRÜNEN FOTOĞRAFIMIZ NASIL?

Geçen haftaki yazımda şunu sormuştum: Acaba, bir yolcu İnegöl'den geçerken ne düşünüyor? Yoldan gelip geçen yolcuya İnegöl'ün verdiği izlenim nedir? İnegöl'ün dışarıdan görünen fotoğrafı nasıl acaba?

Kaldığımız yerden devam edelim:

Türkiye'nin ilk ilçe OSB'si olma özelliğine sahip İnegöl OSB'nin girişi; adına ve kapasitesine yakışmıyor. Bu girişe görkemli ve modern bir tak yakışır mesela. Yine peyzaj, çiçeklendirme ve yeşillendirme çalışmaları OSB girişinde zayıf kalmış.

Yeni havuz figürleri eskilerine nazaran daha iyi. Ancak suyu akmadığında ve ışıkları yanmadığında dikkat çekmiyor. Objeler daha büyük ve dikkat çekici olabilirdi. (2015 yılında bu bölgede yapılan düzenleme ile köfte figürlü havuz ve etrafındaki tartışmalar tarihe karıştı. Bu alana yapılan Hikmet Şahin Köprülü Kavşağı, trafiği rahatlattığı gibi, İnegöl'ün bu noktası toparlanmış oldu. OSB girişi de trafik sorunundan kurtulmuş oldu)

MARKA VE DEĞERLERİMİZİ ÖN PLANA ÇIKARMALIYIZ

Kent girişindeki Kardeş şehir panoları iyi düşünülmüş. Bunun gibi İnegöl markalarına ve değerlerine ait tabela ve panolar çoğaltılabilir. Dikkat çekiyor çünkü... Kentin iki girişinde bizi karşılayan Çilek Genç Odası markası gibi... Baz istasyonu kulesinden kotarılan İnegöl Mobilyası yazısı da kendini gösteriyor kavşağın ilerisinde...

OSB ile Özdilek arasında yarım el atılmış izlenimi veren geniş bir yeşil alan boşluğu uzanıyor. Burasının çiçeklendirilip düzenlenmesi İnegöl yolu için artı olacaktır. Burası ile birlikte yola bakan İnegöl evlerinin duvarlarının estetik hale getirilmesi sanırım İnegöl Belediyesi'nin programında var. Elektrik trofalarına el atılmış gözüküyor. Ama yeterli değil (Başkan Aktaş 2014 yılında bu alanda güzel bir proje uyguladı. Adı; İnegöl Şehir Parkı....Bu düzenleme çok yakıştı buraya. Bugün yeşil alanları ve parkıyla burada modern bir alan uzanıyor artık)

Cazibe Merkezi yeni adıyla İnegöl Yaşam ve Alışveriş Merkezi bana göre İnegöl'den gelip geçen yolcular için en çok dikkat çeken yerlerden biri olacaktır. Buranın yola bakan cephesinin düzenlenmesi ve isim tabelası ile ilgili hiçbir fedakarlıktan kaçınılmaması gerekiyor. (İnegöl AVM geldiğimiz noktada el değiştirdi ve birçok yenilik kapıda. Üstünün kapatılması bile tartışılıyor)

Özdilek ile Cazibe Merkezi arasında modern bir üst geçit yapılabilir mesela. Aynı düzenleme OSB kavşağında da çok yakışır diye düşünüyoruz. Çok ilginç, bir tane bile üst geçidimiz yok. (OSB Kavşağı ile birlikte 2014 yılında Süleymaniye Mahallesi'nin OSB çıkışında gerekli düzenlemeler yapıldı. Buradaki tüp geçid şu anda ihtiyacı karşılıyor. Huzur ve Cerrah kavşağında olduğu gibi üst geçitlerimiz de hizmette artık)

Otogarımızla ilgili olumlu izlenimlerimi daha önce yazmıştım. Önündeki petrol istasyonunun kaldırılması çok iyi oldu. Umarım aynı düzenleme Yelken Halı saha tesisleri için de yapılır. En kötü ihtimalle bu tesislerin sahipleri burayı Cazibe merkezi dokusuna uygun bir çay bahçesine ya da kafeteryaya çevirebilirler diye düşünüyorum. Onlar için daha karlı bir yatırım olacaktır. (Bu sorun da ilerleyen yıllarda çözüldü, böylece İnegöl AVM önündeki kötü görüntü kalkmış oldu)

AVARLAR KAVŞAĞI BİR AN ÖNCE BİTMELİ

Alanyurt köprülü kavşağının yeşillendirilmesi ile ilgili Park Bahçeler anlamında bir gayretin varlığını fark ediyoruz. Ancak örnekleri ile kıyaslandığında bu kavşaktaki peyzaj düzenlemesinin yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Bitki dokusu karmakarışık gözüküyor. Bu düzenlemeler görsellik açısından o kadar önem taşıyor ki İnegöl'e gelenleri ilk önce Belediye Park Bahçe Müdürlüğü'nün düzenlemelerinin karşıladığını söyleyebiliriz. (İlerleyen yıllarda bu noktada örnek ve çekici düzenlemeler yapıldı. Şu anki mevcut hali gayet güzel... Yolun devamında Modern Kapalı Pazaryerimiz MERPA yine örnek ve güzel bir proje oldu. Mesudiye alt geçidini ise hiç sormayın. Bu alt geçit kapan gibi...Küçük ve dar... Bir çok defa araçların takılıp kaldığı haber oldu. Yağışlarda sorun artıyor. Önemli bir geçiş noktası ancak genişletilmeyi bekliyor yıllardır. Gelen haberlere göre düzenleme yatırım programına alındı)

Avarlar kavşağına trafik işleyişi açısından bir an önce el atılması gerekiyor. Estetikten vazgeçtik daha fazla can yanmamalı burada. İnegöl'ün doğu kapısı olan Ankara Caddesi girişi gerçekten feci durumda. Belediye'nin burada asfaltlama ve düzenleme çalışmalarına başlaması sevindirici bir durum. Burası ile birlikte Ertuğrul Gazi ve Osmanbey Caddelerine Mobilya çarşısı adına giriş takı planlandığını biliyoruz. Umarım bir an önce bu çalışmalar tamamlanır. (Maalesef Avarlar Kavşağında sorun bitmiş değil. Osmanbey Caddesi öldü. Ertuğrul Gazi Caddesi de ömrünü tamamlıyor. Avarlar Kavşağındaki son düzenleme ile bu caddeye adeta duvar örüldü. Burada devam eden çalışmalar ağır aksak ilerliyor. Orhaniye Mezarlığı önünden akan trafik ve görünen manzara için iyi şeyler söylemek mümkün değil. Bakalım proje bittiğinde burada nasıl bir tablo ile karşılaşacağız?)

Kıyısından köşesinden dolandık İnegöl'ün şimdilik. Eski ile yeniyi karşılaştırmaya çalıştık. Başka bir yazımızda İnegöl'ü incelemeye ve konuşmaya devam edeceğiz.