Tarih 19 Mayıs 2011...6 yıl önce İstanbul'dan İnegöl'e gelirken, yol izlenimlerimi kayda geçmişim. 6 yılda neler değişti? Bugünü, o tarihteki izlenimlerimle karşılaştırdığımızda, tablo net olarak ortaya çıkıyor. Bugüne dair bazı notlarım olacak. Onları da parantez içinde paylaşacağım) İşte o yazım:

MİSAFİR GÖZÜYLE

"Bursa'dan İnegöl'e geliyorum. Gözüm yollarda. Bir an şöyle düşündüm: Acaba, bir yabancı yolcu İnegöl'den geçerken ne düşünüyor? Türkiye'nin büyüyen, gelişen bu kenti yoldan gelip geçen bir yolcunun dikkatini çekiyor mu hiç? İnegöl'ün verdiği izlenim nedir? İnegöl'ün dışarıdan görünen fotoğrafı nasıl acaba? (MODEF için gelen misafirlerimizi düşünün mesela. Acaba İnegöl'e ilk girdiklerinde nasıl bir izlenime kapılıyorlar?)

Otobüs İnegöl'e doğru ilerliyor. İnegöl'e ilk kez gelen bir misafir gözüyle bakmaya çalıştım yollara...

Uludağ... Babasultan sırtları... Yemyeşil uzanan bir ova. Karşıda Domaniç dağları... Uzaktan güzel görünüyor İnegöl...

İNEGÖL'ÜN ADINA YAKIŞSIN

Nüfus tabelasından başlayalım. Sönük ve küçük bir tabela. Türkiye'nin birçok ilden büyük 40. büyük kenti İnegöl. Bunu kim biliyor? Birçok İnegöllü bile bundan haberdar değil bana göre. Bu nüfus tabelasının yanına İnegöl'e dair güzel, alıcı, dikkat çekici bir tabela konulabilir. "Mobilya Kenti İnegöl'e Hoş Geldiniz," yazılabilir mesela.

Zaten tabelanın devamında yol boyu uzanmaya başlıyor Mobilyacı binaları. Kimi İnegöl Mobilyasının ismine yakışırken kimi için aynı şeyi söylemek mümkün değil. İnegöl girişinde daha modern, daha güzel mobilya binası siluetleri karşılamalı insanı. Şeşkalar Mobilya, Donat Mobilya, Uzlar Mobilya gibi. Bunlar verilebilecek birkaç güzel örnek...(Şu an Mobiliyum ve Mobilya Vadisi gibi projeler, İnegöl'ün Bursa girişinde gerçekten çok modern yapılarla karşılıyor yolcuları. Ancak Huzur Mahallesi tarafı için aynı şeyleri söylememiz mümkün değil.)

Kentin girişinde Huzur Mahallesinin ön cephesi karşılıyor sizi. Manzara gelişmiş bir şehir izlenimi vermiyor. Başkan Aktaş'ın Yeni İnegöl projesi ile birlikte burası için düşündüğü proje hayata geçtiğinde İnegöl'ün girişi daha modern olacaktır. (Maalesef burada hedeflenen proje henüz gerçekleştirilemedi. Büyükşehir marifeti ile burada büyük bir kentsel dönüşüme ihtiyaç var. Özellikle de ön cephede) Hakeza kalburt köprüsü ve deresi de öyle. Buraları köy köprüsü ve deresi görünümünde maalesef. Buralara ciddi bir şekilde el atılması gerekiyor.

Mesela kalburt Deresinin hemen yanı başında bizi karşılayan Kırcalılar girişi daha modern olmalı diye düşünüyorum. Öyle ya Cazibe Merkezi gibi İnegöl'ün en büyük projesine imza atan bir markaya daha modern bir tabela ve giriş yakışır.

TABELA KİRLİLİĞİ

İnegöl'e doğru yol boyunca müthiş bir tabela kirliliği. Mobilyacısından köftecisine. Örneğin Sevim Yıldız Eğitim kampusuna ait koca tabela perişan bir halde. Son günlerin moda deyimi ile ucube bir şekilde karşılıyor sizi. Kopmuş, parçalanmış, dökülmüş. Kaç yıldır bu şekilde bu tabela? Eğitim Kampusunun mevcut durumu hakkında çok güzel fikir veriyor aslında. Karmakarışık bir tablo. (Eğitim Kampüsü çok şükür sıkıntılı günlerini atlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ziyareti ile müthiş bir final yaptı. Eğitim açısından hala hedeflenen noktada olmasa da gelecek günler için umut vaat ediyor)

Kim denetliyor bunları? Bu tabelaların bir düzeni, standardı, prosedürü yok mu? Kalkması ve temizlenmesi gereken tabelaları kim kaldıracak? Hele Akhisar girişindeki tabela kirliliği facia boyutunda.

İnegöl Yenice köprülü kavşağı... İşlevsel bir kavşak. Ancak yapılmış ve bırakılmış izlenimi veriyor. Buranın bir yeşillendirilmesi, ağaçlandırılması, peyzaj düzenlemesi olmayacak mı? Şehirlerin girişinde görsel güzellikleri sergileme açısından önemli fırsatlar taşır bu tür noktalar. Büyüyen ve gelişen İnegöl'e, yapım aşaması devam eden kavşak izlenimi veren bu giriş yakışıyor mu sizce? Burayı düzenlemekten kim sorumlu? Yenice Belediyesi mi? Karayolları mı? (Tabi artık ne Yenice Belediyesi kaldı, ne Bursa'dan bağımsız İlçe Belediyesi...Bursa ile Bütünşehir olduk. Peki Büyükşehir'den umduğumuz veya vaat edilen hizmeti alabildik mi? Maalesef İnegöl bu konuda tam bir hayal kırıklığı yaşıyor)

YENİ İNEGÖL

Yan tarafta Toki... Yeni İnegöl... Modern bir görüntü veriyor tepede. (Ancak TOKİ haricinde bu alanın beklenen ilgiyi gördüğünü söylememiz mümkün değil. Bu bölgenin Arazileri için yaşanan hareketlilik maalesef yapılaşmada beklenen düzeyde değil. Halbuki Yeni İnegöl Projesi, İnegöl'ün geleceği için en büyük yatırımdır. Bu proje, Alinur Aktaş'ın Vizyon projelerinin 1 numarası olarak kayıtlarımıza geçiyor. )

İnegöl'e doğru yolculuğumuz devam edecek. (Kalburt Köprüsünde kaldık.) Bakalım bizi başka neler karşılayacak İnegöl'e doğru ilerlerken? Yolculuğumuzun devamında bir yabancı gözüyle İnegöl izlenimlerimizi paylaşacağız yine. Yarın ki yazımızda buluşmak umuduyla.