Çarşamba akşamı İGİAD ın düzenlediği küresel ekonomi , kriz gibi konuların ele alındığı konferansa gittim.

İnegöl gibi bir yerde bu kadar kalabalık bir işadamını bir araya getirdiği için igiad yönetimini kutlamamak elde değil.zira kapıda kalabalık bir ekip karşıladı.tek tek hoş geldin dediler.masalar gayet düzenli ve ikramlar vardı.katılımcı sayısı 700 kişiden aşağı değildi diye tahmin ediyorum.zira birisi hayır o salon 1000 kişi ağırlıyor derse orada 1000 kişi vardı diyebilirim.

Sabancı üniversitesinden prof. Doktor Özgür Demirtaş konuk idi.

Hoca konuşmadan önce kendisi ile alakalı İnegöllülere sorular sorulmuş..herkes aşırı derecede övmüş.bu övgülerin yer aldığı kısa bir video sunumu yapıldı.doğru bir usul mü?

Bence hayır.yağlamayıp ballamaya gerek yoktu.

Özgür hoca gerçekten farklı bir bakış açısı ile Türkiye ekonomisini anlattı. ABD de eğitim almış.orada kalma imkanı varken Türkiyeye gelmiş.vatanseverlik duyguları onu ülkeye geri getirmiş.bu konuda kendisini tebrik ve taktir etmemek elde değil.keşke bir çok akademisyen imkan dahilinde ülkesine ,ülkesinde hizmet etse.

Fakat akşam ki ekonomik malumatlar tam bir show havasında anlatıldı.dinleyiciler sanki beyaz show dinler gibi kahkaya boğuldular.sürekli bir alkış tufanı.hatta alkış başlatan birkaç

Kişi vardı..onlar başlatınca ahali de devam ediyordu.

Hoca durum tespiti yapıyor,yollar , hava alanı ve köprüler olmamalıydı ya getiriyor işi...önce zengin ol sonra havalimanı yap.bu kadar borç üzerimize kaldı diyor..yine devasa bir alkış tufanı.

Burada usul sıkıntısı olduğu aşikar belli..

Zira Amerika için 'dışarıda hukuksuz ama kendi içinde tam bir hukuk devletidir'' deyince alkış koptu..

Arkadaşlar yapmayın.etmeyin.

Kendi halkını ikiz kulelerde yakan amerika mı?hukuk devleti.her dakika gasp , soygun,cinayet olan ülke mi ? hukuk devleti.

Daha geçen aylarda Koreli şirket tarafından amerikada satın alınan bir yazılım şirketinin satışı , gece 12 de senatonun toplanıp satışı iptal etmesi gündemde idi.burası mı hukuk devleti..

Amerikada bir başka rektörü görevden alamazmış.rektör ancak suç işlerse alabilirmiş.tamam da Amerika o işi suç işledi gibi gösterip görevden alma ahlakına sahip bir ülke değil mi?

Özgür hoca programda Hindistan , Endenozya gibi ülkeleri bize örnek verdi ve bunlarda dış mihrak yok mu ? dedi.

Fakat ülkemizin on yıllardır başındaki terör belası pkk dan bahsetmedi.ilginç değil mi?komşumuzdaki terör oluşumlarından bahsetmedi.

Gezi olaylarının ekonomimize verdiği zarardan bahsetmedi.

Fetö hain darbesinin ülkeye ve ekonomiye verdiği zarardan bahsetmedi.hoş kendisi siyaset konuşmayacağım dedi ama bu siyasi ve sosyolojik olayların ekonomik sonuçları elbette oldu.

Özgür hoca başka ne anlattı.aslında anlattığı konulardan biri vardı ki bu çok önemli..evrensel eğitim sistemine ihtiyacımız var.zira katma değerli ürünleri üretecek bu eğitimi alan nesiller dedi..gerçekten doğru.en büyük sorunlarımızdan birine değindi.

Tabi yıllardır pkk ile ekonomik olarak uğraşmasak o finansı eğitime yatırsaydık acaba durumumuz ne olurdu bunu bende merak ediyorum.

Ben son iki aydır küresel ekonomik kriz ile alakalı şehir üniversitesi hocalarından iktisatçı Mustafa Özel i dinledim.

Geçen haftalardada prof doktorKerem Alkin i dinledim.bu hocalarımız ekonomik sorunlarımızı anlattı.inegöllü olarak bizlere tavsiyelerde bulundular.ve bu tavsiyeler ile önümüze yol haritası çıkardılar..

Fakat akşam Özgür hoca sadece show yaptı.gece sonunda kahkahalar, gülüşmelere v.s.

Programın sonunda bilişimden ve katma değerli üründen bahsetti.

Tamam da biz çoğumuz İnegöllü işadamları ilkokul mezunuyuz.sünger ile kumaşı bir araya getirip üstüne işçilik ekleyip koltuğu hindistana ortadoğuya avrupaya satıyoruz.

Bilişimi , katma değerli ürünleri yapacak yüksek lisansı olan bir çok girişimci yapacaktır elbette.

Fakat İnegöl ihracat fazlası veren bir ilçe..karşında bir dolu işadamı..ticaretinizde şunları yapın..şu hatalar krizlerde zarar getirir.şunu tavsiye derim dediği çok bir şey demedi maalesef.

Sözün özü akşam ki program başlangıç ve bitiş ile 2.5 saat sürdü..show kısmı olmasa idi, önümüzü açacak bilgiler duysa idik daha iyi olmaz mı idi ? diye kalbimden geçti.

METİN TAHİRLER