Üretmek meşguliyetlerin en yücesi, insanların ihtiyaçlarını giderecek şeylerin üretilmesi ne kadar ulvi bir davranış. Bu ulvilik insanların elzem olan ihtiyaçlarının giderilmesine yönelikse daha bir anlamlı oluyor. Aç insanların karnını doyurmak için yemek üretmek, görmeyen, yürüyemeyen, işitemeyen insanların görmesini yürümesini işitmesini sağlamak için uygun protezler üremek. İnsanların eğlence ihtiyaçlarını gidermek için şarkı türkü yazmak, çalmak, söylemek. Uzun mesafeleri kısaltmak için araba, uçak, gemiler üretmek. Uzaktakilerle görüşmek için telefonlar üretmek. Üretmek bir derya bir, deniz, bir okyanus, ucu bucağı olmayan bir sonsuzluk. Küçük ihtiyaçlar için bile olmayan bir materyal yerine göre çok elzem bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkabilmekte. Onun için eskiler demiş ki 'Bir mıh bir nalı, bir nal, bir atı, bir at bir padişahı, bir padişah bir ülkenin ayakta kalmasını sağlayabilir. Onun için var olan ihtiyaçların küçüğü ya da büyüğü önemli ya da önemsizliği ayırt edilerek, farklılıklar küçümser biçimde algılanamaz. İhtiyaç ihtiyaçtır ve bunların karşılanması için terini akıtan, emeğini ortaya koyan herkes çok ulvi bir görev yapıyor demektir.

Zihinsel açlığın giderilmesi için düşünsel boyutta bir şeyler üretmek, üretilenlerin en anlamlısı. Düşünsel boyutta yapılan uğraşı, mesleklerin de en ulvisi kabul edilmesi gerekir. Yazmak düşünsel boyutta gizli kalmış fikirlerin ortaya çıkarılmasını sağladığı için daha bir önem arz etmekte. Düşünsel yazılar gelişmenin, dönüşümün, ilerlemenin bir nişanesi. Soyut olan düşünsel fikirler somut hale geldiği zaman daha bir değerli oluyor. Soyut düşüncelerin somut hale gelmesi için onun ortaya atılması; üretmek, piyasaya sunmak için de bazı babayiğitlerin ortaya çıkması gerekiyor. İşte bu düşünceleri somut hale getiren müteşebbis ruhlu insanlar gerçek kahramanlardır. Kahramanlar, sadece düşünsel ürünlerin, düşünce boyutundan üretim boyutuna geçirilmesi için uğraşı verenler değil, onları düşünce boyutunda ortaya atanlarda gerçek kahramanlardır.

İnegöl'de müteşebbis ruhlu insanlara denk gelmek her zaman mümkündür; okumak ihtiyacını gidermek için yeni romanlar, hikayeler, öyküler, masallar, şiirler, köşe yazıları yazan insanlar var. Yazılanlar okuyucu ile buluşursa bir anlam kazanıyor. Milli Eğitim Bakanlığının 'Kütüphanesiz Okul Kalmasın' projesine, İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 'İnegöl Okuyor' ve 'Bir Kitapla Sende Destek Ol' projesiyle destek olmaya çalışıyor. Bu kapsamda projenin geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak için 5. Mevsim Kültür Merkezinde bir toplantı yapıldı. Toplantıya İnegöl'de yaşayan yazar ve şairlerin yanında okul müdürleri ile okullarda ki Türkçe öğretmenleri davet edildi. Toplantı da okullarda her hafta bir ders saatinin, okuma saati olarak planlanması kararlaştırıldı. Ayrıca İnegöl'de yaşayan yazarların eserlerinden bazılarının tanıtımı yapıldı. Bu toplantı, İnegöl halkına ve öğrencilerine kitap okuma alışkanlığının kazandırılması için gösterilen olumlu bir çaba ama bu çabanın yeterli olmadığını ifade etmek istiyorum.

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Ali Doğru'nun da yazan bir kişiliğinin olması bir avantaj, bu avantajı daha da olumlu hale getirmek için İnegöl de yaşayan yazarların buluşabileceği bir platformun oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. İnegöl de sivil toplum örgütleri çok yaygın bir şekilde kendine hayat bulmuş, şöyle ki yok tavuk sevenler, yok sarı civciv sevenler, yok şunu sevenler, yok bunu sevenler dernekleri var ama İnegöllü şair ve yazarlar derneği ya da buna benzer bir sivil toplum örgütü yok. Bu örgütlenmenin bir an evvel yapılması gerektiğine inanıyorum. İnegöllü şair ve yazarlar derneğinin bir misyonu olmalı, bu misyonların başında insanları okumaya sevk etme birinci öncelikli olmalı. Bunun yanında İnegöllü şair ve yazarların eserlerinin tanıtımı yapılabilmeli ve geniş halk kitlelerine ulaşması için gerekli çalışmalar siyasi kaygılardan uzak tamamen kültürel etkinliklere yönelik yapılmalı, eser sahiplerine imza günleri düzenlenebilmeli, zaman zaman bir araya gelinerek bu sektörün sorunlarının çözümüne yönelik öneriler oluşturulmalıdır. Bütün bu etkinliklerin içinde Milli eğitim müdürlüğünün yanında İnegöl Belediyesi de olabilmelidir. Yapılacak etkinliklerin İnegöl'ün yaşamına tarihi bir zenginlik katması dileğimle.