Muavin sözcüğü bildiğiniz gibi Türkçemizde yardımcı anlamındadır. Şoför muavinliği ise genellikle otobüs, kamyon, minibüs vb. kara taşımacılığı yapan araçlarda şoföre veya yolculara yardım eden kimse anlamına gelmektedir. Kolay gibi görünse de çok farklı ayrıntılar içeren bir meslektir. Yolcu için, yolculuğun mutlu ya da mutsuz geçmesinde payları oldukça fazladır.

Muavinlik dikkatli olmayı gerektirir. Yolcuların valizlerini teslim alır, inecekleri yere uygun şekilde yerleştirir, inerken de teslim eder. Biletleri kontrol etmek, yolcuları bilet numaralarına uygun oturtmak ve duruşlardan sonra sayarak kontrol etmek muavinin görevidir. Yolculuğa sonradan katılan yolcuların işlemlerini de o yapar.

Pek bilinmeyen bir görevleri de hareket saati, otobüste kaç yolcu var, biniş yeri, varış yeri, varış saati, gibi bilgilerin işlendiği bir defteri tutmaktadırlar. Yolu iyi tanımaları gerekir, çünkü yolcuların şuraya kaçta varırız, buradan geçiyor mu gibi sorularıyla çok karşılaşırlar. Duruş ve kalkışlarda, molalarda olduğu gibi, uyarı ve bilgi anonslarını da muavinler yapmaktadır.

Sabırlı ve güler yüzlü olmaları gerekir, yolcu ile muhatap olan odur, yolcu şikayetini ona iletir. Birbiri ile ya da telefonda yüksek sesle konuşan yolcuları uyarmak onun görevidir. İki yolcu arasında sıkıntı yaşanırsa yine ilk muhatap olan muavindir. Bir süredir araçlarda yer almaya başlayan televizyon, kulaklık gibi teknik konularda da bilgili olmak zorundadırlar.

Uzun yol çalışan arabalarda günlerce evlerine dönemedikleri olur. Tatil kavramları diğer insanlara pek benzemez bayramlarda, tatillerde daha yoğun çalışırlar. Aracın temizliği ve yolculara yiyecek içecek servisi de yaptıkları için temiz olmaya dikkat ederler. Uzun yolculuklarda uykusuzluğa dayanıklı olmalıdır. Kendileri uyumadıkları gibi şoförü de kontrol etmelidirler.

Farklı durumlara hazırlıklı olması gereken insanlardır. Dik rampalarda geri geri kayan araçlarının altına takoz koyarak durdurmaya çalıştıkları çok olur. Sıkıntılı durumlarda kilometrelerce yürüyüp parça getirirler. Sis ve buzlu ortamlarda arabanın önünde ya da yanında saatlerce yürürler. Arızalarda, lastik patlamalarında şoförle birlikte birkaç insan gücü sarf ederek arabayı hazırlarlar.

Veysel Ünlütekin, Ali Çakır, Cadı Mehmet, Mansur Yılmaz, Turgay Kınay, İlhami Duygu, Cemil ?, Pala Muharrem, Metin Kahraman, Recep Bilican, Mehmet Temiz, Kadir Uslu gibi değerli isimler mesleğin aklımızda kalan isimlerinden bazılarıdır.

Kaynakça : 10.07.2018 tarihi Veysel Ünlütekin ile görüşüldü. https://parlakfikirler.org/otobus-muavini-olmak-icin-gerek.../

1))Altmışlı yıllar bir grup şoför ve muavin (Foto-İsmail er Arşivi) 2 )Günümüz şoför muavinlerinden Mansur Yıldız, Cengiz Sevim