Prof. Dr. Artun Ünsal'ın "Susamlı Halkanın Tılsımı" adlı kitabında sorduğu "Cankurtaran halkası / Susamdandır markası / Kimseye karşı yoktur / Gösterişi, cakası" adlı bilmecenin cevabını hemen her İnegöllü kolayca verebilir. Reşat Nuri Güntekin'in "Bereket versin bir simitçi geçiyordu, beni kurtardı" satırları birçoğumuza tanıdık gelecektir.

Ahmet Hamdi Tanpınar "Beş Şehir" inde İstanbul'u anlatırken "artık ne lamba ve lamba şişesi satan ihtiyar, ne simitçi, ne de sürahi, bardak, tabak satanlar kalmadı" satırları simidi ve simitçiyi ne kadar önemsediğimizin hoş bir ifadesidir. Edebiyatımızda Muzaffer İzgü'nün "Bulutlara Simit Satan Çocuk", Hikmet Güzelkokar'ın "Simit Çalan Martılar", Aydın Boysan'ın "Umut Simit" gibi kitapları vardır.

Endüstriyel anlamda "Dünya Markası" yapabildiğimiz birkaç gıda ürünümüzden biridir. Çay ve beyaz gazoz en iyi arkadaşları olup günün her saatinde tüketilir. Ülkemizde her yaş ve sosyal sınıfta kişinin sevdiği bir yiyecektir. Okul, hastane, fabrika, stadyum kısaca insanların bulunduğu akla gelebilecek her yerde simit bulabiliriz. Kültürümüzde "Onurlu Kazanç"ın sembolü mesleklerdendir.

Kazancını doğru bulmadığımız ya da tembellik yapan kişilere "Simit sat" diyerek nasihat ederiz. Sıcak yaz günlerinde kumaş mendillerini ve bez şapkalarını ıslatarak sıcaktan, soğuk kış günlerinde ceket ya da montlarının içine gazete koyarak soğuktan korunmaya çalışan insanlardır. Yaşlı, engelli, kadın, çocuk, simitçilerimiz vardır. Bazılarımızın ikinci işi, bazılarımızın da çocukluk mesleğidir.

İnegöl'e dönecek olursak uzun kış gecelerinde sesini duyduğumuzda sevinerek cama koştuğumuz, kahvehanelerde otururken oyunu yarıda kesmeden, yerimizden kalkmadan karnımızı doyurmamızı sağlayan kişilerdir. Çocukluk günlerimizde seyyar tablalarını başları üzerinde taşırlar ve gezerek satış yaparlardı.

Günümüzde tek tip camekanlı arabalarda belediyenin gösterdiği satış noktalarında ekmek kavgası veriyorlar. Turan Ateşmen, İhsan Özdemir (1937-29.11.2009), Şahin Özdemir, Cemalettin Şener mesleğin aklımızda kalan bazı isimleridir.

RESİMLER: 1)Merhum İhsan Özdemir 2)Şahin Özdemir 3)Ayşe Yalçın