Özel günlerde mektuplaşma ve kart göndermek eski bir adettir. Özellikle farklı şehir ve ülkelerde yaşayan insanlar özel günlerinde sevdiklerine kartpostal göndererek özlemlerini giderirler.

Fansızca bir sözcük olan Kartpostal; Genellikle dikdörtgen biçiminde ince kartondan yapılmış, bir yüzü resimli, öbür yüzüne bir şeyler yazılabilen zarflı veya zarfsız gönderilen posta kartı demektir.

İnsanlar 19. yüzyılın ortalarına kadar mesajlarını mühürlü mektuplar ile göndermişlerdir.

Kartpostal'ın yüzelli yıllık bir geçmişi vardır. Bilinen en eski kartpostal 1840 yılına ait olup 19. Yüzyıl ortalarından sonra kartpostal kullanımı tüm dünyada hızla artmıştır.

İlk resimli kartpostallar 1891 yılından itibaren kullanılmaya başlamış, fotoğraf kullanımı kartpostalı daha cazip hale getirmiştir.

Osmanlıda ilk kartpostal 1895 yılında Avusturyalı Max Fruchterman tarafından İstanbul ile ilgili kartlar serisi olarak basılmıştır.

Tüm dünyada olduğu gibi toplumumuzda ve İnegöl'ümüzde de kartpostal sevilmiş ve yaygın biçimde kullanılmıştır. Yeni yıl, dini bayramlar, doğum günü gibi özel anlam taşıyan dönemlerde ve gönderilen kişiye uygun içerikler taşıyan kartpostallar gönderilirdi.

Yaşanılan beldenin fotoğraflarından oluşan kartpostallar en gözdeleri idi. Çünkü gurbetteki insana en anlamlı hediye özlemini duyduğu beldenin resimleri oluyordu.

1939-1997 yılları arasında yaşamış, ilçemize ilk renkli fotoğraf baskısını da getirmiş olan İnegöllü fotoğrafçı Halil Tosun İnegöl'ün önemli yerlerinin fotoğraflarını çekerek 1967 yılında kartpostala dönüştürdü.

Daha sonraki yıllarda Köseleciler Kırtasiye Firması da aynı hizmeti İnegöllülere sunmuştur.

Gerçekten sanat değeri taşıyan, birçoğu bugüne kadar gelebilmiş, İnegöl kartpostallarını kıvanarak hatırlarız. İletişim aletlerindeki değişikliklerle kartpostal kullanımı giderek azalsa da anılardaki saygınlığını muhafaza etmektedir.


Kaynakça : 04.07.2018 tarihinde kardeşi Ethem Tosun ile görüşüldü.


FOTOĞRAFÇI HALİL TOSUN FOTOĞRAFLARI