Bir şeyin tozunu, kirini gidermekte veya bir şeye boya, cila sürmekte kullanılan, bir araya getirilerek bağlanmış kıl vb.nden yapılan araç. TDK böyle tanımlıyor "Fırça"yı.

Kişisel olanlarından başlarsak saç fırçası, sakal fırçası, diş fırçası, elbise fırçası, ayakkabı fırçası, resim fırçaları, ev ve işyerlerimizde kullandığımız temizlik fırçaları, endüstriyel fırçalar vb. oldukça geniş bir liste devam edip gidiyor

Ürün yelpazesi içinde binlerce farklı fırça bulunan ulusal firmalarımızın varlığını öğrenince de sektörün büyüklüğü karşısında doğal olarak şaşırıyorsunuz. Bir başka sevinilecek şey ise günümüz "İnegöl Fırçacılığı"nın oldukça iyi durumda olması. Fırça üretiminde at kılı, keçi kılı, sığır kılı, domuz kılı gibi doğal kıllar ile birlikte sentetik kıllar da kullanılmaktadır.

İspanya'nın kuzeyinde Taş Devrine ait M.Ö. 25.000 (Yirmi beş bin)'li yıllardan kaldığı tespit edilen duvar resimlerinin hayvan tüylerinden yapılmış fırçalarla boyandığı anlaşılmaktadır.

Bu insanoğlunun bilinen ilk fırça kullanımı kabul ediliyor. Ağaç dallarından yapılmış ilkel diş fırça örnekleri M.Ö. 3000 yılına, köpek kıllarından yapılan elbise fırçalarının geçmişi ise 1400'lü yıllara dayanıyor.

Ellili yıllara kadar ülkemiz fırça ihtiyacının önemli bir bölümünün ithalat yoluyla karşılanıyor olması, aynı yıllarda ilçemiz insanının büyük bölümünün ise badana yaparken paçavra kullanıyor olması da başka bir durum. Kıl fırça üretiminin ilçemizdeki bilinen en eski ustası Yusuf Şehitoğlu'dur.

Ustamız 1906 İskeçe doğumlu olup ailesiyle birlikte 1948 yılında önce İstanbul'a bir yıl sonra da İnegöl'e göç etmiştir. Önceleri tütüncülük yapmış daha sonra da İskeçe'deki mesleği fırçacılığı ilçemizde vefat ettiği 1957 yılına kadar sürdürmüştür.

Çocukları Mehmet-Mesut Şehitoğlu ve yanlarında yetişmiş ustalar ilçemizde mesleği geliştirerek devam ettirmişlerdir. Başlangıçta yağlıboya fırçası üretimi yapan ilçemiz ustaları 1966 yılından itibaren başta un fabrikalarının ihtiyaçlarına cevap vermek üzere endüstriyel fırça üretimine de geçmişlerdir.

Fırça üretimi aynı zamanda ahşap gövdesi ve sapı nedeni ile İnegöl ahşap sanayinin bir uzantısı vasfını da taşımaktadır.

Hikmet koyuncu, Veysel Erkal, İsmail Çetinkaya fırçacılıktan aklımızda kalan ustalardandır. İlçemiz günümüzde birçok değerli firmayı barındıran önemli bir endüstriyel fırça üretim merkezidir. Geleneksel yöntemlerle mesleği sürdüren son ustalar Suat ve Bülent Erol kardeşlerdir.

Kaynakça : 03.08.2018 günü Mesut Şehitoğlu ile görüşüldü.

RESİM: İLÇEMİZİN BİLİNEN EN ESKİ FIRÇACI USTASI YUSUF ŞEHİTOĞLU VE SON FIRÇACI USTALARI SUAT-BÜLENT EROL KARDEŞLER