Depremi unutmuştuk değil mi? Hatırlattı işte kendini. Ben buradayım, her an gelebilirim diye seslendi adeta. Zaman zaman çeşitli ülkelerdeki depremlerin görüntüleri ulaşıyor bize ama etkisi çok uzak kalıyor. Farkındaysanız deprem çevremizde dolaşıyor.

Marmara Depremini hatırlayın. Yalova, Adapazarı, Kocaeli, Düzce yıkıldı. Depremin ertesi günü yardım için gittiğim bu illerdeki dehşet görüntüleri, unutabilmiş değilim. Çeyrek asır içinde İstanbul merkezli büyük bir deprem bekleniyor. Marmara Denizi'nde tsunami olup olmayacağı tartışılıyor. Unutmuştuk bütün bunları... Dün; "ben buradayım" dedi deprem. Çok yakından seslendi, hissettirdi varlığını.

Korktuğumu filan düşünmeyin lütfen. Babam sağ olsun depremden korkmamayı öğretti bana. Deprem olunca korkmam, kaçmam, panik yapmam. Güvenli olan neyse sakin bir şekilde onu yaparım. Dün de aynı şeyleri yaşadım. Kimi sokağa döküldü. Ben oturduğum yerde olanları izledim. Ancak konu ben değilim. Maalesef kentim adına, insanlarımız adına korkmadığımı, rahat olduğumu söyleyemem. Eski İnegöl'ün depreme hazır olduğunu kim söyleyebilir?

Yine yakınımızdan geçti deprem, bize yankısı geldi. Deprem çevremizden dolandı yine. Uzun zamandır İnegöl merkezli bir deprem kayıtlara geçmiş değil. Bu olmayacak anlamına gelmiyor. Bilakis olma ihtimalini daha da arttırıyor...

Son depremin merkezi olan Manisa, bize çok uzak değil. Bu depremin İnegöl'de deprem potansiyeli olan fay hattı ile bağlantısının olup olmadığını uzmanlar bilir.

Ancak şu bir gerçek ki; Manisa merkezli 5,2 şiddetindeki bu depremi en fazla hisseden şehirlerden biri de İnegöl oldu.

Ve komşuda yaşanan bu sarsıntıda, bizi bekleyen muhtemel bir tehlikeyi yeniden hatırlamış olduk. Uzaktan gelen bir deprem etkisinde bile müthiş bir panik yaşanıyor. Peki dün, her şey oldu bitti mi? Kurtulduk mu, tehlike geçti mi?

Deprem böyledir işte; Japonya kadar uzak, Cerrah kadar yakın bize...

Şunu biliyoruz değil mi: İnegöl 1. derece deprem kuşağında bulunan şehirlerden biri... İnegöl'ün zemininin depreme karşı da çok zayıf olduğunu biliyoruz, değil mi? İsmi üzerinde göl. Temel kazsan su çıkıyor.

Deprem konusunu en çok köşesine taşıyan kalemlerden biri benim. Abarttığımı düşünenler olabilir. "Küçük bir sarsıntı, üstelik ta Manisa'da. İnegöl ile ne alaka?" Diyenler olabilir. Maalesef tehlikenin halen farkında değiliz. Hala daha çok katlı evler yapma derdindeyiz. Çoğu evlerimiz depreme karşı güçlendirilmiş değil. Üstelik Marmara Depreminde ve son yaşanan depremlerde iyice yoruldu binalarımız.

Açıkçası çok merak ediyorum; Şehir olarak muhtemel bir İnegöl depremine hazır mıyız? Sadece okullarda öğrencilere yaptırılan deprem tatbikatları ile depreme hazır olunmuyor. İnegöl'de olabilecek muhtemel depremle ilgili acil eylem planımız var mı acaba?

Marmara Depremi sonrası, yerel yöneticilerimiz İnegöl için de bir çalışma yapmıştı. Ancak binaların 3 kat ile sınırlandırılmasından öteye gitti mi bu çalışma, bilmiyorum?

Fazla söze gerek yok aslında... Son bir soru ile yazımızı bitirelim: "Başta kamu binalarımız olmak üzere kentimizdeki tüm binalar, deprem yönetmeliklerine uygun mu acaba?"