İtalyanca "barbiere" kelimesi dilimize "berber" telaffuzu ile yerleşmiştir. Berberler belirli koşullarda, değişik mekanlarda, çeşitli araç-gereç ve malzeme ile insanların güzel görünme arzusunu yerine getirmektedir.

Berber dükkanları her konunun konuşulduğu dükkanlar olup; şehrin hemen her tarafına yayılmış olurlar. Usta çırak düzeni ile öğrenilen bir meslektir.

Tarihimizde berberlikle ilgili ilk bilgiler Yavuz Sultan selim dönemine aittir. Avrupai tarzda berber dükkanları II. Abdülhamit döneminde açılınca bunları eski berberlerden ayırmak için "perukar" denmiştir. Cumhuriyet döneminde berber kelimesi kullanılmaya başlanmıştır.

İstanbul'u gezen seyyahlar seyyar berberleri genellikle kahve önlerinde, çeşme başlarında seyyar olarak yazmış ve resmetmişlerdir. Sadece saç kesen ya da traş eden kimseler değillerdi.

Aynı zamanda sünnetçilik, hacamatçılık (vücudun herhangi bir yerini hafifçe çizip; üzerine boynuz, bardak ve şişe oturtarak kan alma), dişçilik gibi işler de yaparlardı.

Bazı berberler de sarılık kesmiş olup kellik, uyuzluk ve egzama gibi cilt hastalıklarına ilaç hazırlamış ve hatta tellaklık ve cerrahlık yapmıştır. Berberlikte ilk akla gelen aletler ustura, tarak, makastır.

Bunların dışında peşkir, sakalın ıslatıldığı tas, traştan sonra saçın yıkandığı sitil, ayna ve usturanın bilendiği kayıştır.

Seyyar berberler ise genellikle müşterilerini bir duvar dibinde veya köşe başında traş etmiştir. Seyyar berberlerin malzemeleri; bir kömür ocağı, içinde su ısıtılan küçük bir güğüm, bir tabure, ustura, makas ayna gibi aletlerin taşındığı bir sepet, havlu ve önlükten oluşmaktadır. Seyyar berberler şehir dışında köyleri de dolaşarak mesleklerini icra etmişlerdir.

Berberlik; günümüzde birçok teknolojik gelişmeyi bünyesinde barındıran bir meslek olup, 06 Ocak 1998 tarihinde 3308 sayılı Çıraklık ve Meslek Kanunu kapsamında olmasına rağmen çırak bulma sıkıntısını hissetmektedirler.

03 Nisan 1993 tarihli kongreden itibaren başkanlık görevini başarıyla yerine getiren Erhan Güven Başkanlığında görev yapan başarılı bir oda yönetimi ve kuaförlerle birlikte 234 üyesi vardır.


Berberlik mesleği İlçemizde 2011 yılı Türkiye ikincisi ve 2016 yılı bir Türkiye Şampiyonu olan Mehmet Ali Denel gibi bir sanatkar çıkarmıştır.

Celal Yurt, Yahya Şara, Mahmut Ayva, Sebahattin Arca, Mehmet Satar, Mehmet Balkan, Hasan Yüce, Mustafa Arabacılar, Nuri Irga, Saim Aygen, Abdullah Bindallı, Ragıp Özsargın, Mehmet Tuna gibi ustalar aklımızda kalanların bazılarıdır.


Kaynakça : http://dergipark.gov.tr/download/article-file/165268

RESİM: Hüsamettin Şen çalışan en eski berber