Camiiler ve Din Görevlileri Haftası dünden itibaren kutlanmaya başlandı. Sıkıcı, soğuk devlet törenleriyle başlayan her hafta gibi Camiiler Haftası da bürokratik sıralamalar, uzadıkça bıkkınlık veren konuşmalar ile dün resmen başladı. Bu yılki konu ise oldukça önemli: Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet?

Geçtiğimiz yıl çocukların camilere daha fazla gitmeleri üzerinde durulmuştu. İnegöl?deki Namaz Platformu bu konuda önemli çalışmalar yaparak 5 bin çocuğu camii ile buluşturdu. Şimdiki konu da en az çocukların camiye ulaşmaları kadar önemli. Konferanslar, söyleşiler, birkaç söz, kelam ile kapatılacak bir mesele değil. Engellilerin camileri kullanabilmesi için ciddi çalışma yapmak gerekiyor.

Dün Müftü Bayram Canbey, bu konuda ?yapılmalı, edilmeli, olmalı? türünden laflar etti. Şunu yaptık demedi. Bu konuda önümüzde bir plan var, kısa sürede engellilerin camileri kullanması için çalışmalarımızı hızlandırıyoruz türünden cümleler sarf etmedi. Törenin yapıldığı yer İshakpaşa Camii. Fakat 500 yılı aşkın ayakta duran o caminin içerisini bedensel engelli bir vatandaşımızın görmesi şu an için imkansız. İnegöl?ün birçok camiinde engelliler için yapılmış tek bir çalışma yok. Tekerlekli sandalye ile camilerin ayakkabılık bölümüne bile giremiyorsunuz. Zira rampa yok.

Böylesine önemli bir konuyu ?Diyanet İşleri Başkanlığı kutla dedi, kutlanacak? tarzında geçiştirmemek gerekiyor. Bu işin yolu konferans vs. değil. Kurumlarla işbirliği yaparak camileri engelsiz hale getirmek? Hiçbir kurumdan yardım alamasanız -biraz Alinur Aktaş?ı tanıyorsam- size en büyük desteği vereceğine adım kadar eminim. Bu sene 5 camide, önümüzdeki sene 10 camide çalışma yapsanız kısa sürede engelsiz cami kalmaz. Fakat ?bu yapılmalı, edilmeli, dikkat çekilmeli? türünden ortaya konuşarak değil bizzat Müftülüğün elini taşın altına koyarak yapılması gerekir.

HOPARLÖRLERİ KISIN

Merkezi ezan şükürler olsun ki kalktı. Artık tüm camilerden Ezan-ı Muhammedi?yi duymak mümkün. Fakat eski sistemdeki hoparlör ayarları yapıldığı için şu an sesler çok ama çok yüksek. Ezan sesi güzeldir ama bu kadar yüksek seste olursa o güzellik kaybolur. Ezan seslerinde tekrar bir ayar yapmak şart.