'Sinan Bey'in gerçekleştirdiği imar faaliyetinden sonra İnegöl'ün fiziki yapısı değişmiştir. Kazandığı yüksek itibar sebebi ile kendisine mülk olarak tahsis olunan Îsaören köyü ile Koçi/ Sungur paşa köyü'ndeki araziyi vakfetmiştir.

Bunların gelirini, İnegöl Merkez Mahallesi'nde inşa ettirmiş olduğu cami ve mektep ile Yenişehir Köprühisar'da inşa ettirmiş olduğu tekke ve zaviyenin işletme giderlerini karşılamak üzere vakfetmiştir.

Diğer yandan İshak Paşa'nın vakıf mal varlığının hem yönetiminde ve hem de denetiminde başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir.Vakıf gelirleri artmış olduğundan İshak Paşa Medresesi'nde görev üstlenen öğretim üyelerinin günlük yevmiyeleri arttırılmış ve yükseltilmiştir.İnegöl İshak Paşa Medresesi, 20'li medrese statüsünden 30'lu medrese statüsüne; Yavuz Sultan Selim (1512-1520) ve Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) devirlerinde 40'lı ve hatta 50'li medrese statüsüne çıkartılmıştır.

Sultan II. Selim (1566-1574) ve oğlu Sultan III. Murad devirlerinde İnegöl'de İshak Paşa Medresesi'nin derecesi daha da yükseltilerek "sahn" derecesine çıkarıldığı kaynaklara yansımıştır.Hiç şüphesiz bu yükselişte 'Sinan Bey'in üstün ve de verimli çalışmaları etkili olmuştur.

Yanında İshak Paşa'nın oğullarından Sultan II. Bayezid'in hususi defterdarı olan Piri Ahmet Çelebi ile Yavuz Sultan Selim'in Celali İsyanlarına karşı en güvenli ve de başarılı komutanı olarak hizmet etmiş olan Şadi Paşa'nın da büyük rolü olsa gerektir.Bu arada Sinan Bey'in, Hamza Bey'in çocukları ile kurduğu yakın ve de samimi işbirliğini de göz ardı etmemek gerekir. Çünkü Sinan Bey, Noktacı K?sım Efendi'nin İnegöl'e davet edilmesinin alt yapısını oluşturmuştur.

Onun adına, Diğrihi Çayırı'nda yer alan İrmiyaz'da=Atış alanında yeni bir tekke-zaviyenin inşasına katkıda bulunurken diğer yandan da Bursa'da Muradiye semtinde Beşikçiler Mescidi'ni inşa ettirmiştir.Bursa Beyi ve de Hamzabey vakıflarının da mütevellisi olan Derviş Mehmed Bey ile yakın temas içinde bulunarak Noktacı K?sım Efendi'nin, İnegöl'e gelmesini sağlamıştır.

Sinan Bey ile Derviş Mehmed Bey'in, ortaklaşa yaptıkları bir çalışma sonunda Noktacı K?sım Efendi, Yavuz Sultan Selim (1512-1520) devrinde İnegöl'e gelip adına inşa olunan tekke ve zaviyede 1534 yılına kadar kesintisiz Halveti Tarikat geleneği ölçüleri içinde halka irşad hizmeti sunmuştur.Bu hizmeti sunarken "Cevahirü'l-Ahbar" adını verdiği kendi kitabını müritlerine, ders kitabı olarak, okutmayı temel esas almıştır.

Böylece Noktacı K?sım Efendi, İnegöl İshak Paşa Medresesi'nde yüksek seviyede örgün eğitim-öğretim yapılırken o da tekke ve zaviyesinde halka açık yaygın eğitim-öğretim yapmıştır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR