10 yıl önce Rahmetli Hüseyin Bayhan abi ile birlikte GençGazete'de, "Haftadem" isimli bir köşe hazırlıyorduk. Bu köşede bir haftalık İnegöl gündemini değerlendiriyorduk.

O günlerde İnegöl'de bir kent müzesinin kurulması gündemde idi.10 yıl önce bu köşemizde müze ile ilgili şu haberi paylaşmışız:

"İnegöl Belediyesi'nin 2006 yılı başlarında başlattığı ve Türkiye'de ilçeler arasında ilk olma özelliğine sahip Kent Müzesi oluşturma çalışmaları kapsamında; Belediye, mahalle ve köy muhtarlarına önceki gün Bursa Kent Müzesi gezdirildi."

Bu haberi paylaştıktan sonra da şu yorumu yapmışım: (10 yıl önce... Henüz İnegöl kent Müzesi kuruluş aşamasındadır.)

BURSA KENT MÜZESİ ÖRNEK OLDU

"Yıllar önce Bursa Kent Müzesini görme imkanım olmuştu. İnegöl'ün de böyle bir kent müzesi neden olmasın diye düşünmüştüm. Şimdi İnegöl Belediyesi'nin Kent Müzesi projesini hayata geçiriyor olmasını heyecanla karşılıyorum.

Geçen haftalarda Seksene yakın mahalle ve köy muhtarının bir araya getirilerek kent müzesi ile ilgili bilgi ve desteklerinin istenmesi, ardından Bursa Kent Müzesi'nin incelenmesini takdirle karşılıyoruz.

Müze koordinatörü olarak Sayın Nedim Bayram'ın görevlendirilmesini çok yerinde bir karar olarak görüyoruz.

İlçemizin ilk kuruluşundan bu yana, tarihten izler taşıyan araç gereçleri, kültürel değerimizi yansıtan sosyal mirasımızı, kent müzemizde en güzel şekilde sergilemeliyiz.

İnanın bu çalışma gelecek kuşaklar için en büyük miraslardan bir olacaktır. Emeği geçen herkesi yürekten alkışlıyoruz.

Birçok yere örnek olmuş Bursa kent müzesi'nin bu açıdan ziyaret edilip incelenmesi çok önemli."

ARTIK İNEGÖL KENT MÜZESİ MODEL OLUYOR

Bir zamanlar Müze kurmak isteyenler, Bursa Kent Müzesini gezip örnek alıyorlardı.

10 yıl sonra bugün, görüyoruz ki; kurulan, gelişen, büyüyen İnegöl Kent Müzesi, birçok kente model ve örnek oluyor.

En son geçtiğimiz hafta, Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde açılacak olan müze için, İnegöl Kent Müzesi'nin model alındığını gazetemizde haber yaptık.

Sarıcakaya Belediye Başkanı Faruk Güler, müzemizi örnek almak için İnegöl'e bir gezi düzenledi. 10 yıl önce biz, Muhtarlarımızı Bursa Kent Müzesine götürürken, bugün, Eskişehirli Belediye Başkanı; "Muhtarlarımızı ve imamlarımızı İnegöl'deki Kent Müzesi'ne geziye götürdük. Oradaki yapılanmayı canlı olarak görmüş oldular." Diye basına açıklama yapıyor.

Bu en son örnek, kurulduğu günden beri Anadolu'dan birçok Belediye başkan ve yetkilisi, İnegöl'e gelerek Müzemizi ziyaret etti ve müze kurma konusunu Başkan Aktaş'a danıştı.

1 NUMARALI ESER

Eğer İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın İnegöl'e yaptıkları kültürel açıdan değerlendirilecek olsa; tartışmasız, 1 numaralı eseri; İnegöl Kent Müzesi'dir, derim.

Müzeyi benim bu satırlarda anlatmam yanlış olur. İnegöl Kent Müzesi, mobilya müzesi ile birlikte tarihi İshakpaşa Çınarları altında ziyaretçilerini bekliyor.

Ve bu noktada emeği geçenler adına, Başkan Aktaş'ın kadrosundan Meclis üyesi Nedim Bayram'ı da anmadan geçmek olmaz.Alinur Aktaş'ın başkanlığında müzeye emek veren, katkıda bulunan o kadar değerli isim var ki, bu isimleri yazmaya kalkışsam bu sayfa yetmez. Müzenin girişinde o isimleri de okuyabilirsiniz. Hepsini şükranla alkışlıyoruz.

Bir İnegöllü olarak hala müzeyi ziyaret etmemişseniz, ya da ailenizden biri ziyaret etmemişse, çok şeyden mahrum kalmışsınız demektir. Geç kalmayın, bir an önce gidin ziyaret edin. İnegöl Kent Müzesi'nin, bu kentin hatıralarına dair size anlatacağı çok şey var.