İnegöl Kafkas Folklor ve Kültür Derneği,Kafkas kökenli yurttaşlarımız tarafından 1977 Yılında kurulmuştur. Dernek tarafından finanse edilen ve 45 kişiden oluşan "Kafkas Halk dansları Topluluğu", Kaleoğraf Mehmet Nuri Bey'in repertüvarında yer alan dansları, topluca icra etmektedirler.

Halk arasında "93" Muharebesi ismiyle anılan 1876-1877 Türk - Rus savaşı sonrasında İnegöl coğrafyasına göç eden Kafkas kökenli vatandaşlarca desteklenen derneğin çalışmaları, 1977 Yılından bu yana kesintisiz devam etmektedir. Finansını sağladığı "Kafkas Halk Dansları Topluluğu" da başarılı olarak sergilediği danslarını yurt içinde ve yurt dışında sürdürmektedir.

Başta: "Uluslar Arası Bursa Festivali" olmak üzere; bir çok festivallere katılan "Kafkas Halk Dansları Topluluğu", Kaleoğraf Mehmet Nuri Tayyar Bey'in repertuvarında yer alan:

Horimi = Savaş Dansı; Gandegani =Aşk Dansı; Nanari = Kızlar Dansı; Sıvanuri =Atlılar Dansı; Kintehuri =Esnaf Dansı; Osuri =Düğün Dansı; Metuliri = Yiğitlik Dansı; Kıskançlık ve Kılınç Dansları ... gibi folklorik gösteriler, sözü edilen "Kafkas Halk Dansları Topluluğu" tarafından günümüzde de başarıyla halka sunulmaktadır.

Bu konuda detaylı bilgi edinmek isteyen okuyucularım, Kenan Kahraman tarafından kaleme alınan "Geçmişten Günümüze İnegöl" isimli eserine (s. 141) bakabilirler.

İNEGÖL BALKAN TÜRKLERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Bu dernek, Balkan kökenli göçmenlerden Süleymaniye Mahalle'sinin muhtarı, Halim Yiğit tarafında 1985 Yılında kurulmuştur.

Dernek tarafından finansı sağlanan ve 30 kişiden oluşan bir folklorik oyun gurubu oluşturulmuştur.

Oluşturulan 30 kişilik bu folklorik gurupta 12 erkek ve 12 kadın ile 6' da müzisyen yer almaktadır. Folklorik gurupta yer alan oyuncular ve müzisyenler, Makedonya, Bosna ve Hersek yöresinde giyilen yöresel kıyafetleri kullanmaktadırlar.

Sahneledikleri oyunlar:

Drama; presevka; Siyanka; Payduşka; Osman Paşa; Çifte Paytonlar; Beyaz Ayşe; Damat; Kartal; Deryalar; Ramizem; Debreli Hasan; Bir Ev yaptırdım ve Kırk Haramiler ...

Bu oyunlar ve diğer kültürel faaliyetler, Süleymaniye Mahallesi'nde tarihsel niteliği bulunan "Gazhane Binası" nda gösterime hazırlanmaktadır.

Bu konuda fazla bilgi almak isteyen okuyucularım, Kenan Kahraman tarafından kaleme olunan " Adım Adım İnegöl "isimli esere (s. 122) bakabilirler.

İNEGÖL MÜZİK DERNEĞİ

Bu dernek, Avukat Ünal Rubacı tarafından-amatör olarak- 1988 yılında kurulmuştur. "İnegöl Belediyesi Hikmet Şahin Kültür ve Sanat Merkezi" nde kendilerine tahsis olunan yerde 9 Mart 1988 tarihinden bu yana çalışmalarını, başarıyla, sürdürmüşlerdir. Hasan Yörenç; Hasan Akıncı; Hüseyin Erbay ve Erdinç Çelikkol gibi şeflerin yönetiminde Türk sanat müziği çalışmaları yapılmıştır. Dernek günümüzde İnegöl Belediyesi bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR